Pretraga

Sindikat opet pisao HZJZ-u: U 9 županija nema nikakvih informacija o cijepljenju nastavnika

A- A+

Sindikat hrvatskih učitelja još je prošlog tjedna upozorio da dugo najavljivano prioritetno cijepljenje nastavnika nije ni počelo. A budući da se u međuvremenu nije dogodilo ništa, sindikalna glavna tajnica Ana Tuškan ponovno je pisala HZJZ-u.

cjepivo cijepljenje korona covid-19

Foto: Unsplash; Steven Cornfield

– Zbog mnogih upita s terena molimo da u što kraćem roku organizirate i provedete prioritetno cijepljenje prosvjetnih djelatnika koji su se za to, putem škola, prijavili još prije nepuna tri tjedna, piše Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo pravnica Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja.

O prioritetnom se cijepljenju nastavnika dugo već priča. Ministarstvo znanosti i obrazovanja skupilo je čak i popis s imenima, prezimenima i OIB-ovima nastavnika koji se žele cijepiti, no kada je došao red na HZJZ koji samo cijepljenje treba organizirati – sve je stalo.

Izdvojeni članak
Radovan Fuchs

Fuchs otkrio kada bi trebalo krenuti cijepljenje po školama

– Ne samo da je prioritetno cijepljenje trebalo biti provedeno mnogo ranije, već se ovim postupkom u potpunosti krši Plan cijepljenja koji je donesen još 23. prosinca 2020. godine. Sve to ukazuje samo na činjenicu koliko je državi doista bitno obrazovanje i zaštita svih dionika u školstvu, ističe Tuškan.

‘U čak 9 županija nema nikakvih informacija o cijepljenju’

Iz Sindikata kažu kako je samo u Sisačko-moslavačkoj, Primorsko-goranskoj, Međimurskoj i Varaždinskoj županiji cijepljenje privedeno kraju, no 9 županija još uvijek nema nikakve informacije o terminu cijepljenja prijavljenih zaposlenika (Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Šibensko-kninska, Istarska, Zadarska i Dubrovačko-neretvanska županija). U ostalim županijama, tvrde, ili se tek počinje sa cijepljenjem ili je ono samo djelomično provedeno.

– Primjer loše organizacije svakako su i Grad Zagreb te Zagrebačka županija, gdje se, kao i u mnogima drugima, moralo, primjerice, u vrlo kratkom roku prijaviti za cijepljenje, no velik dio prijavljenih još uvijek čeka svoj red, dok su neki od onih koji su dobili termin, odustali jer nije bilo moguće saznati koja su cjepiva na raspolaganju. Resorno ministarstvo od svega se ograđuje jer provođenje i nije u njihovoj nadležnosti, a kako nam javljaju s terena, iz Gradskog ureda za obrazovanje rečeno je da ih se ne zove i ne šalju im se upiti u vezi cijepljenja, prepričava glavna tajnica Sindikata.

‘Branite učiteljima da ostvare svoja prava’

U Zadarskoj županiji se, tvrdi, navodi da prioritetno cijepljenje prosvjetara načelno ne planiraju (osim ako se ne organiziraju subote, što zapravo ništa ne znači) te na terenu i dalje naglašavaju da je bolje prijaviti se preko liječnika obiteljske medicine jer će se tako svi prije doći na red. Sindikalisti se pitaju čemu onda silna birokracija, popisivanja i tablice osim da su sami sebi svrha?

– Ponavljamo da svatko treba imati pravo na izbor hoće li se cijepiti te se svačiji izbor mora poštivati, no svojim postupcima onemogućujete onima koji se, kao prioritetna skupina, izabrali cijepiti da to svoje pravo i ostvare, zaključuje Tuškan uime Sindikata.