Pretraga

Fuchs otkrio kada bi trebalo krenuti cijepljenje po školama

A- A+

Ministar Radovan Fuchs otkrio je danas novinarima kako bi idućeg tjedna trebalo započeti cijepljenje ne samo nastavnika, već svih zaposlenika škola. Cijepit će ih se po školama, a ministar se nada kako će početak te faze biti već u ponedjeljak. Nije želio prognozirati koliko će se nastavnika cijepiti, no istaknuo je da je u anketama u Sisačko-moslavačkoj županiji 35 % osoblja najavilo da se želi cijepiti, da bi ih se na kraju cijepilo samo 20 %. Zbog toga su, umjesto anketa o interesu, sada zatražili osnivače da poimenice navedu zaposlenike škola koji se žele cijepiti.

Radovan Fuchs

foto: Denis Gaščić, srednja.hr

– Kada govorimo o cijepljenju u školama, valja istaknuti kako se neće cijepiti samo učitelji i nastavno osoblje, već i sve drugo osoblje unutar škola. Moramo na takav način obuhvatiti priču jer su nam škole ispadale iz A i B modela samo zato što je pomoćno osoblje bilo zaraženo. Neophodno je da se svi koji rade u školi obuhvate planom cijepljenja, rekao je u utorak Radovan Fuchs u izjavi za HRT.

Ministar znanosti i obrazovanja otkrio je danas novinarima kako bi idućeg tjedna trebalo započeti cijepljenje protiv koronavirusa po školama, a nada se kako će to početi već u ponedjeljak.

HZJZ će definirati detalje

– Ono što ne znamo jest koliki dio njih će se željeti cijepiti, no to bismo trebali znati do kraja tjedna, kada ćemo imati podatke s imenom, prezimenom i OIB-om o tome tko se želi, a tko se ne želi cijepiti. U tom smislu će HZJZ organizirati samo cijepljenje, kazao je Fuchs.

Smatra kako je najbolja opcija cijepljenje zaposlenika odgojno-obrazovnih ustanova organizirati po školama, primjerice u jednoj školi za pet – šest susjednih škola. Time će se zaposlenike škola potaknuti na cijepljenje, a izbjeći da stoje u redovima s drugim građanima.

Izdvojeni članak

Fuchs komentirao situaciju s NCVVO-om: Još se treba utvrditi zašto su dodana tri boda

Na pitanje zašto se ranije nije krenulo s anketama za interes, ministar je odgovorio kako se s anketama išlo, no naglasio da ankete funkcioniraju po sistemu ‘Svi smo zainteresirani’, a onda kad dođe do trenutka za realizaciju, taj interes od početne brojke padne.

‘Očekujem da se neće svi cijepiti…’

– U Sisačko-moslavačkoj smo imali situaciju da je od ukupnog broja onih koji su pokazali interes, što je bilo oko 35% osoblja, u konačnici procijenjeno samo 20%. Očekujem da se neće svi cijepiti, no ne mogu sada prognozirati, koliko će ih pristati na cijepljenje, istaknuo je ministar.

Novinari su ga pitali i hoće li školsko osoblje moći birati kojim će se cjepivom cijepiti.

– Pitate krivog ministra, kazao je, po običaju duhoviti, Fuchs, koji smatra da je to pitanje za ministra zdravstva.

Fuchs otkrio kada bi trebalo krenuti cijepljenje po školama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap