Pretraga

Sindikat traži skraćivanje nastavnih sati na 30 minuta, ali i ukidanje svih odmora

A- A+

Sindikat Preporod traži da se svi nastavni sati skrate na 30 minuta. Tvrde da će, zbog visokih temperatura, rad pod maskama biti neizdrživ. No, traže i ukidanje odmora između nastavnih sati.

Foto: Denis Gaščić; srednja.hr

Sindikat Preporod obratio se Ministarstvu znanosti i obrazovanja s nekoliko zahtjeva.

– Kako bi se učenicima i učiteljima omogućilo odvijanje nastave u podnošljivim uvjetima, a zbog visokih temperatura u južnoj Hrvatskoj, koje se najavljuju za cijeli rujan, nastavni je sat potrebno skratiti na 30 minuta. Neizdrživ je rad pod maskama s 25 i više učenika čak i u klimatiziranim učionicama jer se klima uređaji ne smiju uključiti. Ovo je rješenje potrebno primijeniti svugdje gdje visoke temperature sprječavaju odvijanje nastave, kažu iz Preporoda.

Međutim, traže i ukidanje odmora.

Izdvojeni članak

Sindikalist Stipić, mrtvo ozbiljno, brine se kako će učitelji koji puše preživjeti nastavu po novom modelu

– Preporučeno rješenje o organizaciji nastave u blok satovima potrebno je nadopuniti na način da se ne preporučuju odmori između nastavnih sati. Ukidanjem odmora skratit će se boravak učenika u učionici, ali i osigurati više vremena za dezinfekciju školskog prostora, pojašnjavaju svoj zahtjev.

Predlažu i dodatne mjere.

– Školama je potrebno naložiti održavanje dopunske, dodatne i izborne nastave, koja je organizirana u kombiniranim skupinama, virtualnim putem na način da ove poslove, uvijek kad za to postoji mogućnost, učitelji rade od kuće. Inzistiranjem na rješenju o obavljanju ove nastave iz škole, nepotrebno se povećava rizik od mogućnosti zaraze, piše u priopćenju koje potpisuje predsjednik Preporoda Željko Stipić.

Iz sindikata smatraju da će se prihvaćanjem ovih prijedloga značajno unaprijediti odvijanje nastave prema A i B modelu, za koje su se škole uglavnom opredijelile.

– Uvažavanjem konkretnih prijedloga pristiglih iz škola, prosvjetna će vlasti pridonijeti rješavanju konkretnih problema uspostavom dijaloga s učiteljima i nastavnicima, zaključuju.

SUDJELUJTE U ANKETI: