Pretraga

Školski sindikati na Ustavnom sudu zbog COVID potvrda: ‘Učitelji na svojim leđima nose velik teret’

A- A+

Školski sindikati na Ustavnom su sudu predali prijedlog za ocjenu ustavnosti mjere kojom se od zaposlenika, među ostalim, škola zahtijeva obvezna COVID potvrda ili negativan test dvaput tjedno. Kažu da podjele rastu, a učitelji uz sav posao i kaos, nose velik teret na svojim leđima.

školski sindikati ustavni sud

Predstavnice dvaju školskih sindikata pred zgradom Ustavnog suda
Foto: Facebook stranica Sindikat hrvatskih učitelja

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske jučer se na Ustavni sud predao zahtjev za ocjenom ustavnosti odluke Stožera civilne zaštite kojom su uvedene obvezne COVID potvrde, odnosno negativni testovi u svim javnim i državnim službama. To je, podsjetimo, djelomično podijelilo nastavnike, nastale su i neke nove sindikalne organizacije, a danas su se najveći među etabliranim prosvjetnim sindikatima – oglasili ovim potezom.

‘Učitelji na svojim leđima nose velik teret’

To su učinili, kako navode na društvenim mreža, zbog pitanja ‘pravne uređenosti, proporcionalnosti i određenosti mjera’, ali i zbog ‘prethodnog postupka procjene rizika’.

– Tako, primjerice, u školama gotovo ništa nije učinjeno po pitanju dodatnog zapošljavanja pomoćno-tehničkog osoblja (iako je formalno donesena Odluka o mogućnosti zapošljavanja COVID spremačica, ista se nije realizirala u praksi te je ostalo mnogo neriješenih zahtjeva), zapošljavanja psihologa, pedagoga i defektologa, rada online i uživo, male mature, vrednovanja, uvjeta rada pa sve do problema loše ventilacije u školama. U svakom slučaju, podjele rastu, a učitelji i drugi zaposlenici, koji su sada i COVID redari i savjetnici od 0 do 24 te ‘epidemiolozi’ i predavači online i uživo, a sve bez jasnih i jednoobraznih kriterija, na svojim leđima nose velik teret. No, bez obzira na to, učenicima u tom kaosu pružaju najviše koliko se može, stoji u objavi Sindikata hrvatskih učitelja.

Na čekanju su, navode iz SHU-a, i sastanci radi izrade novog Zakona o odgoju i obrazovanju, kao i sastanak radne skupine za razradu Nacionalnog plana razvoja sustava obrazovanja, što smatraju problematičnim.

Izdvojeni članak
razred, učionica, škola

Čini se da je propao štrajk šačice nastavnika protiv COVID potvrda: Zvali smo jutros škole

‘Očekujemo nepristranost i objektivnost’

Kratko smo se čuli s Anom Tuškan, pravnicom iz Sindikata hrvatskih učitelja koja nam je pojasnila zašto su se sindikalisti uopće odlučili na ocjenu ustavnosti posljednje mjere Stožera koja nalaže da svi zaposlenici, među ostalim institucijama i škola, moraju imati obvezne potvrde ili se dvaput tjedno negativno testirati na koronavirus. Od Ustavnog suda, kaže nam Tuškan, očekuju nepristranost i objektivnost, ma koliko god to nerealno zvučalo.

– Uvedena sigurnosna mjera ima epidemiološku svrhu, dok ista u praksi ima posljedice na radnopravne odnose. Budući da je sada u tijeku izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, jasno je da u vrijeme donošenja Odluke nije bilo uporišta u Zakonu. Također, nužne prethodne mjere koje bi išle za osiguravanjem boljih uvjeta u školama nisu provedene u praksi, a osobito u vezi zapošljavanja dostatnog pomoćno-tehničkog osoblja te općenito uvjeta u školama, kao što je, primjerice, opće poznati problem ventilacije. Budući da je proklamirani cilj odluke zaštita ukupnog pučanstva od zaraze, može li se ovakvom mjerom uopće postići proklamirani cilj budući da je orijentirana isključivo na određene adresate javnih i državnih službi te može li se uopće donositi na način na koji je donesena bez prethodne procjene rizika, razmjernosti i pravne određenosti, pita se Tuškan.

Ovo je, dodaje, prije svega pravno pitanje, pitanje poštivanja vladavine prava, (ne)funkcionalnosti, (ne)učinkovitosti i (ne)mogućnosti ispunjenja proklamiranog cilja.

– Situacija na terenu nije se epidemiološki mnogo promijenila u ova gotovo tri tjedna. Zaposlenici daju najviše koliko mogu u ovom kaosu, a uz dvostruki posao u školama i online putem, dodane su im i uloge savjetnika od 0 do 24 i prenositelja odgovora na epidemiološka pitanja oko kojih ne postoje jasne i jednoobrazne upute, zaštitara, miritelja, pravnika i COVID redara, zaključuje pravnica.

https://www.facebook.com/SHUreprezentativno/posts/4625616290858227