Pretraga

Svaki četvrti od vas proživljava teško fizičko nasilje

A- A+

Svako četvrto dijete u Hrvatskoj, u dobi između 11. i 16. godine, proživjelo je ozbiljno fizičko nasilje u obitelji. Riječ je o udarcima šakom u glavu, nogom u tijelo ili o udarcima pomoću teških predmeta, kako prenosi Jutarnji List. Nešto manje od 50% djece kažnjava se batinama, šamarima ili čupanjem za kosu, dok je mnogo veći postotak djece izložen i psihičkoj agresiji roditelja. 

 Istraživanje je proveo Studijski centar socijalnog rada zagrebačkog Pravnog fakulteta pod vodstvom profesorice Marine Ajduković. Samo istraživanje dio je međunarodnog istraživačkog projekta BECAN koji u 9 zemalja jugoistočne Europe financira EU. 

Moram priznati da su me rezultati iznenadili, posebno učestalost nasilja i percepcija roditelja. Primjerice, više od pet posto srednjoškolaca lani je najmanje tri puta doživjelo teško psihičko zlostavljanje. Fizičko zlostavljanje najčešće je u 7. razredu gdje je više od deset posto djece najmanje dva puta bilo ozbiljno zlostavljano. Unatoč brojnim kampanjama i senzibilizaciji javnosti, svaki treći roditelj nije siguran da je u Hrvatskoj tjelesno kažnjavanje zabranjeno– rekla je profesorica Ajduković. 

Trebali ste me vidjeti kakav sam bio kad sam ostao bez posla. Bio sam lud.

Tijekom pripreme istraživanja roditelji su molili: nemojte samo pitati o tome kako se ponašamo, nego i kako živimo – zbog čega su se istraživači odlučili i na ispitivanje životnih okolnosti roditelja. Utvrdilo se da stres poput nezaposlenosti, neimaštine i nestabilne stambene situacije izravno utječe na nasilje nad djecom. Roditelji često i sami priznaju: Trebali ste me vidjeti kakav sam bio kad sam ostao bez posla. Bio sam lud. 

Istraživanje je također pokazalo da djeca u dobi od 18 godina imaju potrebu ublažiti stvarnu situaciju. Priznaju da su doživjeli nasilje, ali pokušavaju obraniti roditelje preuzimajući dio krivice na sebe. 

Činjenica na koju je potrebno obratiti posebnu pozornost jest da se pokazalo kako su zlostavljači u 80% slučajeva očevi ili majčini partneri, a velik dio njih je već bio evidentiran zbog nasilja u obitelji. . Dakle – zlostavljanje se kontinuirano ponavlja, dok društvo ne čini bogznašto po tom pitanju.