Pretraga

Tvrde neki da se to ne može, ali Europska unija nagrađuje škole s 8.000 eura!

A- A+

Nešto manje od mjesec dana ostalo je srednjim školama za prijavu na natječaj za dodjelu nagrade ‘Jan Amos Comenius’ za kvalitetno podučavanje o Europskoj uniji.  Europska komisija 28 najboljih srednjih škola, svaku iz jedne zemlje članice Europske unije, nagradit će s 8.000 eura. Da bi se prijavile, škole moraju dokazati da inovativnije podučavaju o radu Unije od drugih škola.

Foto: Pixabay

Tvrde neki da se to ne može, ja vam tvrdim da se to može. Osam tisuća eura! Zamislite što to znači za naše…

Ne, ovo nije tekst o izjavama sad već bivše predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović, već o natječaju Europske komisije.

Naime, nešto manje od mjesec dana ostalo je srednjim školama za prijavu na natječaj za dodjelu nagrade ‘Jan Amos Comenius’ za kvalitetno podučavanje o Europskoj uniji.

Budući da žele da građani Unije budu upoznati s njezinim radom, Komisija je na prijedlog Europskog parlamenta pokrenula nagradu za inovativno prenošenje znanja o njezinom funkcioniranju i načinu rada europskih institucija.

Za 28 škola… po 8.000 eura

Izdvojeni članak

Razgovor s dečkom koji je remiksirao Kolindinih 8.000 € : ‘Od loše glume je najlakše napraviti hit’

S čak 8.000 eura nagradit će 28 najboljih srednjih škola, po jednu u svakoj državi članici Unije (s tim da će, ako Ujedinjeno Kraljevstvo izađe iz EU dodijeliti samo 27 nagrada, dakle ni jedna britanska škola neće biti nagrađena). Škole novac mogu potrošiti na što žele, tj. EU ne propisuje u što moraju uložiti novac.

A što treba napraviti za 8.000 eura? Prijaviti se preko interneta!

Aplikacija se sastoji od dva dijela: u prvome se predaje dokumentacija koja pokazuje rad o EU temama (npr. školski kurikulum), a drugi dio je video u kojem bi učenici trebali reći što misle o takvom načinu obrazovanja.

Rok za prijavu je 6. veljače u 17 sati po srednjoeuropskom vremenu (našoj vremenskoj zoni).

‘Mladi ne poznaju rad Unije, ne želimo širiti propagandu’

– Ankete pokazuju da je znanje mladih Europljana o Europskoj uniji malo i da mnogi od njih ne sudjeluju u demokratskim procesima koji oblikuju njenu budućnost. Cilj nagrade je prikazati dobre prakse koje povećavaju znanje i svijest mladih o EU. U tome ključnu ulogu igraju škole, pojašnjavaju iz Komisije zašto je pokrenuta nagrada.

Izdvojeni članak

Znate da nećete uvijek moći u NSK, ali znate li što zapravo znači hrvatsko predsjedanje Vijećem EU?

Napominju i da cilj nagrade nije nagrađivanju širenja EU propagande.

– Učenje o EU ne unaprijed definira vaše kasnije stajalište o pitanjima EU. Kriteriji za nagradu jasno govore da rad predložen za nagradu mora biti objektivan i utemeljen na činjenicama koje pokazuju ravnotežu između različitih perspektiva, istaknuli su.

Pobjednik bi trebao biti proglašen na Dan Europe, 8. svibnja 2020.

PROUČITE TEKST NATJEČAJA:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [0.95 MB]

* Ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.