Pretraga

Znate da nećete uvijek moći u NSK, ali znate li što zapravo znači hrvatsko predsjedanje Vijećem EU?

A- A+

Hrvatska danas obilježava početak predsjedanja Vijećem EU i tim povodom u Zagreb su stigli članovi Europske komisije, a aktualna predsjednica organizira večeru za visoke uzvanike. Predsjedanje Vijećem EU za studente znači promjene u radu Nacionalne sveučilišne knjižnice u kojoj uče jer je upravo zgrada NSK sjedište hrvatskog predsjedanja. Evo što će se zapravo događati u 6 mjeseci hrvatskog predsjedanja.

Zgrada NSK za vrijeme predsjedanja EU-om | foto: Denis Gaščić/srednja.hr

Vijeće Europske unije je uz Europski parlament glavno tijelo koje donosi odluke na razini EU. To Vijeće ustvari predstavlja Vlade svih država članica Unije, a nacionalni ministri svih država članica u Vijeću se sastaju kako bi donosili i usklađivali odluke i politike.

Izdvojeni članak

NSK napokon objavila što će biti s menzom i učenjem tijekom predsjedanja EU-om

Hrvatska u prvih šest mjeseci predsjeda tim Vijećem, no samu tu činjenicu teško je promatrati kao uspjeh kada znamo da se u predsjedanju rotiraju sve članice EU i to svakih šest mjeseci. Tako se već sad zna plan predsjedanja do 2030. godine.

Predsjedatelj Vijeća ima brojne zadaće

Osim činjenice da su u NSK koja je središte hrvatskog predsjedanja uveli neka nova pravila pa i studenti na ulazu moraju skidati remenje i satove i prolaziti kroz rendgen prije nego sjednu i krenu učiti, te nekim danima knjižnica neće raditi, predsjedanje će u ovih šest mjeseci značiti i neke druge stvari.

Zadaća države koja predsjeda jest planirati i predsjedati svim sastancima u Vijeću, uključujući sastanke pripremnih tijela, te predstavljati Vijeće u odnosima s drugim institucijama EU-a, prvenstveno s Komisijom i Europskim parlamentom.

Program koji je Hrvatska donijela za vrijeme svojeg predsjedanja sastoji se od 4 jednostavnih i vrlo općenitih točaka: (1) Europa koja se razvija, (2) Europa koja spaja, (3) Europa koja štiti i (4) utjecajna Europa. Slogan glasi: Snažna Europa u svijetu punom izazova.

Hrvatska će predsjedati svim sastancima na svim razinama u Vijeću, a tijekom ovih šest mjeseci dogovarat će se financijski okvir, to jest proračun EU za sedmogodišnje razdoblje, izlazak Britanije iz EU, te zakonodavni okvir za borbu protiv klimatskih promjena.

Uz to, Hrvatska će tijekom ovih šest mjeseci blisko surađivati s Rumunjskom i Finskom te će s njima činiti “trio” koji određuje dugoročne ciljeve i priprema zajednički program utvrđujući teme i glavna pitanja kojima će se Vijeće baviti u razdoblju od 18 mjeseci.

Ima nečeg i za mlade

Izdvojeni članak

Skidaju se i remeni: Stroge sigurnosne kontrole na ulazu u NSK

U ovih šest mjeseci održat će se oko 1.400 sastanaka na raznim razinama, no većina će ih biti u Bruxellesu. Sastanci na ministarskoj razini u travnju i lipnju bit će u Luxembourgu.

U Hrvatskoj će se održati više od 100 događaja, a većina će ih se održati u Zagrebu. Sve događaje možete pronaći na ovom linku.

Najvažniji događaj i vrhunac predsjedanja bit će Sastanak na vrhu čelnika država i vlada EU-a i zapadnog Balkana koji će se održati 7. svibnja u Zagrebu.

Osim sastanaka i događaja, održavat će se i razne konferencije. Jedna konferencija tiče se mladih, a održat će se od 9. do 11. ožujka i to pod nazivom “Mogućnosti za mlade u ruralnim područjima – Kako osigurati održivost ruralnih zajednica u EU?”

Cijeli program predsjedanja Vijećem EU:
*ako vam dokument nije vidljiv, osvježite ovu stranicu

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [15.32 MB]

Ovaj materijal nastao je uz financijsku podršku Europske unije u okviru projekta “Towards an open, fair and sustainable Europe in the world – EU Presidency Project 2019 – 2021”. Za sadržaj je isključivo odgovorna redakcija portala srednja.hr i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.