Pretraga

Razgovor s dečkom koji je remiksirao Kolindinih 8.000 € : ‘Od loše glume je najlakše napraviti hit’

A- A+

Zoran Milanović novi je hrvatski predsjednik, no Kolinda Grabar-Kitarović ostaje popularna ličnost, barem na – YouTubeu. Naime, otkad je njezin govor s predizbornog skupa u Osijeku, u kojem je ustvrdila kako će Hrvati na internetu moći raditi za plaću od osam tisuća eura, glazbeno obradio producent „Only Fire“, lajkovi i pohvale na istoimeni video na prestaju pristizati. Zato smo odlučili popričati s dečkom koji stoji iza kanala te saznati kako je nastao hit „8000 eura“, kakve su mu parodije na serije „Krim Tim 2“ te „Krv nije voda“ koje zajedno broje na milijune pregleda, kao i to kada bi želio doći do 100 tisuća subscribera. A vrlo je blizu.

Foto: Screenshot/YouTube

Iako nam je mladić odmah na početku dao do znanja da želi ostati anoniman – pa će se kroz tekst protezati samo umjetničko ime – otkriva kako ima 20 godina, dolazi iz Zagreba i studira na zagrebačkoj MPA Akademiji – školi glazbene produkcije i multimedije.

Krenuo od KNV-a, KT2…

Only Fire remikseve na svom kanalu objavljuje od sredine 2017., kada je debitirao s pjesmom „Joint u soku“ kao parodijom na jednu epizodu serije „Krv nije voda“. Uz zarazni beat i glazbu, na humorističan su način od početka obrađivani i sami isječci iz epizoda.

– Sve na svome kanalu radim sam, i video i audio edit. Iako se oko video edita ne potrudim baš toliko koliko se potrudim oko remixa jer ni nemam toliko iskustva u tome koliko imam u glazbenoj produkciji, i dalje volim imati kontrolu nad svojim sadržajem i sam napraviti ono što si ja zamislim u glavi, priča na početku.

I drugi po redu remix na kanalu nastao je na temelju epizode iz iste serije, a za svaki sljedeći ideju su mu dali njegovi YouTube pretplatnici. Uslijedile su obrade dobro poznate izjave umirovljenika Taljata Selmanija – Tonija o vježbanju, zatim Krim Tima 2… Kasnije se počeo širiti na cijelu regiju, remiksirajući emisije iz susjednih zemalja. Prije osam mjeseci nastao je rekorder – remix „Šestero dece“ proizašao iz materijala srpskog showa „Brak na neviđeno“. Video je blizu brojci od šest milijuna pregleda.

– „Šestero dece“ bio mi je najzanimljiviji za raditi, pošto je u tome stvarno bilo puno materijala. Na tom sam remiksu radio oko dva tjedna. Svaki dan bih nešto od prije maknuo i umjesto toga dodao nešto novo, dok nisam bio siguran da je to to. Na kraju se isplatilo, jer mi je donijelo i širu publiku s Balkana, kaže Only Fire.

Kolinda – zato što je ‘catchy’

Kako je došao na ideju da napravi remix Kolinde, kojeg je objavio prije svega dva tjedna? „8000 eura“ je ujedno i prva obrada nekog političkog sadržaja.

– Stalno mi stižu novi prijedlozi, a biram ono što je trenutno najaktualnije ili što ima najviše potencijala za nešto catchy. Taj govor je bila glavna tema cijelog tjedna, i za taj remix sam dobio više zahtjeva nego za bilo koji drugi.

Video je već na korak do milijuna.

– Super je znati da nešto što napravim može doći do tako velikog broja ljudi i skupiti toliku količinu pregleda. I više sam nego zadovoljan s pregledima na kanalu općenito, pošto nijedan remix nema manje od 200 tisuća pregleda. „8000 eura“ će biti već peti remix s kanala koji je prešao milijun pregleda, što mi je stvarno nevjerojatno, tvrdi.

Loša gluma je put do uspjeha

U njegovim remixevima uvijek, kako kaže, mora biti humora. Zato, dakle, dosta inspiracije crpi baš iz serija koje ne prolaze dobro kod kritičara, ali ni običnih gledatelja.

Izdvojeni članak

Kids from the sky: Teo i Vedran završili faks, pa electro popom počeli osvajati Zagreb

– Tehnički bi mi najlakše bilo napraviti remix od nekog monotonog i ravnog govora. No, u remixevima kakve ja radim treba biti humorističnog materijala, koji se nalazi u tim loše odglumljenim scenama. Od loše glume nije najlakše napraviti remix, ali se uz pamtljivu izjavu najlakše napravi hit, zaključuje Only Fire.

Osim znanja, za sve prikazano treba imati pregršt inspiracije.

– Glazbeni uzori su mi uglavnom oni izvođači koji su na neki način uspjeli postići distinktivan i specifičan zvuk u svojoj glazbi, kao što su Travis Scott, Flume, Kenny Beats, FKA twigs, Aphex Twin, Playboi Carti, Kanye West, i još puno njih, pojašnjava.

Planovi za budućnost

Je li dosad došlo do kakvih suradnji s drugim glazbenicima ili producentima?

– Nisam još surađivao ni s kim, a da je javno objavljeno. No, u ovoj godini definitivno to planiram promijeniti. Što se live nastupa tiče, nisam baš još imao vremena to realizirati niti ne znam kada ću, trenutno mi to nije u prvom planu.

YouTube kanal (Foto: Screenshot/YouTube)

Kada smo se prvi put čuli s našim sugovornikom, na kanalu je imao 94 tisuće pretplatnika. Sada kada tipkamo ovaj razgovor, već ih je 95 i pol tisuća.

– Po tome koliko trenutno subscribera dobivam na dan, rekao bih da mi do 100 tisuća treba još oko mjesec do dva, no o tome dosta toga ovisi. Ako u međuvremenu objavim neki novi remix valjda ću do brojke doći i brže. Plan za 100 tisuća mi je objaviti megamix svih svojih remixeva, što će mi biti najteži zadatak dosad. Na tom ću kanalu i dalje objavljivati isključivo remixeve, no planiram uskoro napraviti drugi kanal ‘Only Fire Beats’ na kojem ću objavljivati sve svoje beatove iz remixeva, ali i neke beatove koje nisam nigdje iskoristio, rekao nam je za kraj Only Fire, zaključivši naš intervju.