Pretraga

U europskoj zemlji eskaliralo nasilje u školama: ‘Primjećujemo da se češće nosi oružje nego ranije’

A- A+

Nasilje u školama u Njemačkoj postaje sve izazovnije. Pojedine škole su angažirale čak i privatno osiguranje. Učenici, prema podacima nadležnih, sve češće nose oružje poput noževa, ali i lažnih pištolja koji imitiraju pravo vatreno oružje. Ne libe se ni vrijeđanja i prijetnji drugim učenicima, ali i nastavnicima.

specijalac okrenut leđima na kojima piše polizei

Foto: Canva

Nasilje u školama postaje sve veći problem u Njemačkoj. Kako smo pisali u veljači,  srednjoškolac je nožem napao svoje kolege u gimnaziji u mjestu Wuppertal na zapadu ove zemlje. Prije nego je bio uhićen, ozlijedio je četvero učenika. Nastava je bila odgođena do daljnjeg, a učenici evakuirani iz škole.

No, ističe Deutsche Welle, to je samo vrh sante leda. Berlinska policija u prosjeku ima čak pet intervencija u školama u danu. Iako neki navode da nije riječ o nekakvom drastičnom porastu nasilja, nego se samo o tome više piše, pojedine njemačke škole su odlučile reagirati. Tako je jedna škola nedaleko od Bremena angažirala i privatno osiguranje. Ranije su učenici često razbijali prozore, a nisu se libili ni vrijeđati i upućivati prijetnje drugim učenicima i nastavnicima. Čak su u školsko dvorište ulazili i ljudi koji, ističu iz škole, ‘nisu imali što tamo tražiti’.

– Stanje prošle jeseni bilo je vrlo nemirno. Uz zaštitare se opet sve smirilo, rekla je glasnogovornica jedne od škola koja je uvela privatno osiguranje, prenosi Deutsche Welle.

Izdvojeni članak
policijski automobil

Strava u zagrebačkoj školi: Učenik imao listu za odstrel, jedan zgužvao pa na drugi dodao i razrednicu

U najvećoj pokrajini godišnji broj nasilja jednak broju škola

S druge strane, njemački Sindikat odgoja i znanosti zahtjeva povećanje socijalnog rada u školama, šefica sindikata, Anja Benzinger-Stolze je upozorila je prevencija na mjestu događaja ‘vrlo ograničena’ zbog ‘dramatičnog manjka nastavnika i premalog broja socijalnih radnika pri školama’.

Nažalost, nasilje u njemačkim školama uključuje tučnjave, noževe pa čak i seksualno zlostavljanje. Kako su istaknuli iz Deutsche Wellea, podaci iz 2022. godine za pokrajinu Sjeverna Rajna-Vestfalija je posebno dramatična. U ovoj najmnogoljudnijoj pokrajini, prijavljeno je čak 5.400 prijava nasilnih delikata. Pri tome nije poznato koliko je slučajeva nepoznato. No, ovi zabilježeni slučajevi, imali su siti broj kao i ukupni broj škola u toj pokrajini. To bi, kad se gleda prosjek, značio da se u svakoj od tih škola, jednom godišnje prijavi po jedan incident.

Izdvojeni članak
specijalac okrenut leđima na kojima piše polizei

Horor u Njemačkoj: Srednjoškolac nožem napao i ozlijedio najmanje četvero učenika

Učenici nose oružje: Treba li im za obranu ili napad?

Ovo pitanje muči i nadležna vladajuća tijela, kao što su Ministarstva obrazovanja, koji su raspoređeni upravo po njemačkim pokrajinama. Tako je MO u pokrajini Brandenburg istraživao uzroke nasilja u školama. Manjak samopouzdanja, iskustvo obiteljskog nasilja te ‘deficiti samokontrole’, neki su od uzroka školskog nasilja u Njemačkoj. Ministarstvo je za Deutsche Welle skrenulo pažnju i na nasilne sadržaje u medijima i na društvenim mrežama.

K tome, brojni mladi sa sobom nose i oružje. Ali, teško je ustvrditi tko ga nosi radi zaštite, a tko jer želi s njime napasti. Jedina sigurna stvar jest da je oružje u školama u porastu. Na to je upozorio čelnik Udruženja školskih direktora Njemačke, Sven Winkler.

– Primjećujemo da se u škole češće nosi oružje nego ranije. Najčešće su to noževi i ‘lažno’ vatreno oružje koje vjerno oponaša pravo, pobrojao je Winker, prenosi Deutsche Welle.