Pretraga

U ovom gradu primijetili su sve više nasilja pa pokreću poseban program za učenike, roditelje i učitelje

A- A+

Već nekoliko godina na području Pule primjećuje se potreba za dodatnom stručnom podrškom u osnovnim školama, a nakon pandemije ta potreba je postala još izraženija. Zbog toga je Ministarstvo znanosti i obrazovanja Gradu Puli dalo zeleno svjetlo na dokument Program podrške i savjetovanja osnovnim školama Grada Pule. Taj će se program provoditi kroz edukacije, radionice te individualno i grupno savjetovanje, temeljen na analizi identificiranih potreba škola.

škola-hodnik

Foto: Unsplash

Grad Pula dobio je odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja za prijedlog Programa podrške i savjetovanja u osnovnim školama, poznatog kao ‘mobilni tim’. Ovaj program obuhvatit će učenike od petog do osmog razreda, njihove roditelje, učitelje i stručne suradnike, priopćeno je iz Grada Pule.

Povećana potreba za stručnom podrškom nakon pandemije

Aktivnosti, uključujući edukacije i radionice, bit će provođene u prostorima škole nakon nastave, prilagođene prioritetnim potrebama svake pojedinačne škole. Individualno savjetovanje će se pružati po potrebi i pozivu. Organizacija i provedba programa trebala bi ostati fleksibilna kako bi se na učinkovit način odgovaralo na potrebe svih uključenih.

Već nekoliko godina na području Pule primjećuje se potreba za dodatnom stručnom podrškom u osnovnim školama, a nakon pandemije ta potreba je postala još izraženija. Nasilje, nažalost, eskalira, a broj stručnih suradnika ne može zadovoljiti sve zahtjeve i izazove. Grad Pula stoga prepoznaje ovu potrebu te sustavno radi na pronalasku rješenja, a ovaj je Program rezultat analize koja je provedena u osnovnim školama Pule.

Izdvojeni članak
informativni dan za roditelji, sveučilište u puli

Sveučilište u Puli ima informativni dan za – roditelje: ‘Pri izboru studija imaju veliku ulogu’

Problem manjka stručnog kadra

Rezultati analize koju su dostavile osnovne škole u Puli pokazuju da se najveći problemi u radu sastoje od učenika s problemima mentalnog zdravlja, učenika s teškoćama u razvoju, roditelja i manjka stručnog kadra kao što su psiholozi, edukacijski rehabilitatori, socijalni pedagozi i logopedi.

Nakon provedene analize, stručnjaci različitih profila definirali su Program podrške i savjetovanja. Ovaj program je predstavljen ravnateljima osnovnih škola Grada Pule u srpnju i bit će implementiran tijekom školske godine 2023./2024. Fokusiran je na učenike, roditelje, učitelje i stručne suradnike, te je oblikovan prema temama i područjima koje je analiza identificirala. Program će se provoditi putem edukacija, radionica te individualnog i grupnog savjetovanja.