Pretraga

Učenici se usprotivili mobitelima pa ih zagrebačka škola zabranila: ‘Previše smo bili okupirani tim malim uređajima’

A- A+

O regulaciji učeničkog korištenja mobitela u školi mnogo se govori, pogotovo otkako je Francuska na nacionalnoj razini zabranila njihovu upotrebu u svim svojim osnovnim školama. Takve su zabrane uvele i neke hrvatske osnovne škole, a od 1. listopada primjenjuje se i u zagrebačkoj Osnovnoj školi bana Josipa Jelačića. Inicijativa za zabranom dijelom je krenula od samih učenika koji nakon mjesec dana bez korištenja mobitela u školi uviđaju i hvale novonastalu atmosferu u školi.

U OŠ bana Josipa Jelačića inicijativa za zabranu korištenja mobitela tijekom boravka u školi dijelom je krenula od samih učenika | Foto: os-bana-jjelacica-zg.skole.hr

U zagrebačku Osnovnu školu bana Josipa Jelačića na školske se hodnike vratio učenički žamor. Tome je prethodila zabrana korištenja mobitela tijekom boravka u školi, koja je stupila na snagu 1. listopada. Radi se o inicijativi koju su djelomično pokrenuli sami učenici koji su na jednom satu razrednika iskazali nezadovoljstvo što njihovi kolege đaci tijekom odmora vrijeme provode isključivo na mobitelu, igrajući igrice ili provjeravajući društvene mreže.

Upotreba mobitela ograničena tek za potrebne obrazovne svrhe

Izdvojeni članak

Rigorozan potez: Jedna od većih europskih zemalja zabranjuje korištenje mobitela u školi

Slično je razmišljalo i školsko Vijeće roditelja koje je donijelo jednoglasnu odluku da se mobiteli ne bi smjeli koristiti tijekom boravka u školi, a potom je škola prihvatila njihov prijedlog te ograničila upotrebu mobitela tek za potrebne obrazovne svrhe.

– Zasad su ovakve odluke, nažalost, tek interna stvar svake pojedine škole. Znam da su neke škole već to napravile, nikakvih velikih potresa nije bilo, i normalno se nastavilo funkcionirati. To je i nas ohrabrilo da krenemo u provođenje takve odluke, jer smo od drugih kolega ravnatelja i učitelja čuli samo pozitivna iskustva s takvom zabranom mobitela. Ne bi bilo loše kad bi za sve škole vrijedila ista pravila, smatra ravnateljica škole Jelena Ivaci u razgovoru za Školske novine.

A da je zabrana mobitela tijekom boravka u školi bila dobra odluka, govore pozitivni dojmovi samih učenika i to nepunih mjesec dana nakon što su mobitele u školi morali spremiti u školske torbe.

Učenica Lucija: ‘Lani je većina svaki odmor buljila u svoje mobitele. To mi nije bilo lijepo!’

Izdvojeni članak

Učenici škola koje brane donošenje mobitela imaju bolje akademske rezultate

– Primijetila sam da sada, bez mobitela, više razgovaramo međusobno, oči u oči, više se nekako zezamo, opuštenija je atmosfera na hodnicima. Za usporedbu, lani je većina svaki odmor buljila u svoje mobitele, pa sam znala sjediti pored neke prijateljice, pokušavala pričati s njom, dok bi ona istodobno gledala u mobitel. To mi nije bilo lijepo!, ispričala je Školskim novinama Lucija Stanić, učenica 7. razreda OŠ bana Josipa Jelačića.

S Lucijom se slaže i njen kolega Matej Dojkić kojemu uopće ne fali mobitel u školi. Smatra da nitko ništa neće propustiti u virtualnom svijetu, a na ovaj se način barem međusobno druže. Učenica osmog razreda Dea Lugarić ističe kako je svim osmašima jasno da će im biti teško bez mobitela.

‘Čim bi zvonilo, vadili bismo mobitele iz torbe’

– Čim bi zvonilo, vadili bismo mobitele iz torbe i gledali imamo li kakve poruke, jesmo li što propustili. Međutim, i to će proći, i vjerujem da će u konačnici to biti dobro za nas. Previše smo, zaista, bili svi okupirani tim malim uređajima, smatra Dea.

I u OŠ Petra Preradovića mobitele spremili u torbe

S prvim danom nastave u ovoj školskoj godini, zabrana korištenja mobitela u školi na snazi je i u zagrebačkoj OŠ Petra Preradovića. Za vrijeme boravka u školi, mobiteli su u školskim torbama i ne koriste se niti za vrijeme nastave niti tijekom odmora.
Ravnatelj Denis Žvorc ističe kako je učenicima na početku bila nejasna takva odluka, no da sada više nitko ni ne pita za to. Primjećuje i da se učenici više druže i razgovaraju tijekom odmora

Ravnateljica Ivaci dodatno tvrdi kako nema razloga za panikom te da roditelji učenika u svakom trenutku mogu telefonski dobiti učitelje, nastavnike i nju samu. Kako ističe, nema potrebe da djeca zivkaju roditelje pod školskim odmorom, a s takvim se pristupom u ovoj školi slažu i roditelji. Štoviše, i sami učenici više žamore na školskim hodnicima u međusobnoj interakciji, neometani notifikacijama s društvenih mreža ili mnogobrojnih i raznovrsnih igrica.