Pretraga

Učenicima u susjednoj zemlji zabranili najdražu stvar: Više ne smiju nositi mobitele u škole

A- A+

Učenici dviju škola u Srbiji ostaju bez onoga što najviše vole. Škole su zabranile mobitele pa tako učenici, ako ih i donesu u školu, moraju predati na ulazu, a dobiju ih nakon što nastava završi. Dakle, ne mogu ih koristiti niti pod odmorom. Zbog toga se u susjedstvu pokrenula rasprava treba li Ministarstvo uvesti takvu zabranu u sve škole.

Foto: Pixabay

Dvije osnovne škole u Srbiji, jedna u Požarevcu, druga u Prokuplju, odlučile su stati na kraj mobitelima na nastavi, ali i općenito mobitelima u školi, piše Telegraf.rs. Tako su učenicima oduzeli ono što im je najdraže, a ako i donesu mobitel u školu moraju ga predati na ulazu. Kako prenosi Telegraf.rs, mobiteli ostaju zaključani u ormariću sve do kraja nastave, što znači da ih ne mogu koristiti niti na odmorima.

– Djeca su nam stalno kraj mobitela. Izgubila su mnogo na neposrednoj komunikaciji, naročito tijekom korone i moramo ih potaknuti da se ponovo druže. Druga stvar, dolazilo je često do neželjenih fotografiranja i snimanja. Djeca su se snimala čak i u toaletu škole. Morali smo preventivno reagirati da ne bi došlo do zloupotrebe tih fotografija i snimaka, rekla je za Telegraf.rs Ivana Joksimović, ravnateljica OŠ ‘Dositej Obradović’ u Požarevcu.

Izdvojeni članak
mobitel

Mogu li tinejdžeri izdržati 24 sata bez mobitela? Evo kako je to pošlo za rukom našim učenicima

U Srbiji je čak i Zakonom propisana kazna za korištenje mobitela na nastavi te se ono smatra težom povredom i za to je predviđena kazna ukorom, no kako ističe Telegraf.rs, to se rijetko provede u djelo. Primjerom ovih dviju škola postavilo se pitanje – treba li Ministarstvo ovakvo pravilo uvesti u sve škole u zemlji.

– Prema važećem Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i odgoja, korištenje mobilnog telefona na satu smatra se težom povredom obveza učenika. Istim Zakonom propisana je autonomija ustanove koja podrazumijeva autonomiju pri donošenju statuta, razvojnog plana, programa, godišnjeg plana rada, pravila ponašanja u ustanovi, korištenje mobilnih i drugih elektronskih uređaja u edukativne svrhe i drugo, objasnili su za Telegraf.rs iz Ministarstva prosvjete.

Iz Ministarstva su dodali kako se takva odluka o zabrani mobitela ne može donijeti na nacionalnoj razini, već da škole same za sebe trebaju odlučiti hoće li uvesti ovo pravilo. Na ovaj su način, tvrdi Telegraf,rs, ove dvije škole doskočile ponajviše neprimjerenim snimkama koje učenici snimaju u školi i koje onda završe na društvenim mrežama.