Pretraga

Učiteljski sindikat se oglasio povodom praznika rada: Možda nas ipak čeka štrajk najesen

A- A+

Željko Stipić, predsjednik prosvjetnog Sindikata Preporod, oglasio se povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada ili, kolokvijalno, 1. maja. Ako se situacija, epidemiološka i sigurnosna u Europi smiri, najesen bi trebalo doći do povećanja plaća zbog povećanja troškova. Ako Vlada to ne shvati, kaže Stipić, moglo bi doći do štrajka. Priopćenje Sindikata Preporod u nastavku prenosimo u cijelosti.

Željko Stipić

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod
screenshot: HRT

Unatoč 4 postotnom povećanju osnovice za izračun plaće, radnici u javnim službama svoj ovogodišnji praznik dočekuju sa smanjenom cijenom svoga rada barem za 5 posto. Vrijednost sviju materijalnih prava, osim prava na naknadu za prijevoz i vrijednosti sistematskih pregleda, realno je smanjena 10-ak posto. Dodatno je obezvrijeđen rad svih radnika u znanosti, obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi. Doslovce, kraj s krajem sve će se teže spajati. Iz javnih će se službi još više bježati ili prema ili prema bolje plaćenim radnim mjestima u gospodarstvu ili prema inozemstvu.

Objektivan je ovo rezime situacije nakon potpisivanja Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama. Zahvaljujući novom Ugovoru samo će tri skupine radnika osjetiti kakvo-takvo poboljšanje: Radnici upućeni na sistematski pregled, sveučilišni specijalisti i radnici koji na posao i s posla putuju svojim automobilom.

Povećanjem vrijednosti sistematskih pregleda s 500 na 1.200 kn spriječit će se teška oboljenja i biti će spašeni mnogi životi. Povećanjem osnovne plaće za 5 posto radnicima koji imaju završen poslijediplomski specijalistički studij – stvarno, a ne deklarativno podstiče se dodatno obrazovanje. Povećanjem naknade za prijevoz s 1,00 kn/km na 1,35 km i budućim usklađivanjem visine ove naknade i promjena cijena goriva – olakšat će se položaj svima onima koji na posao ne mogu doći drugačije nego svojim automobilom.

To što sutra na Praznik rada na ulicama i trgovima naših gradova neće biti nekog vidljivijeg iskazivanja nezadovoljstva radnika u javnim službama nikako ne znači da su oni zadovoljni. Njihova odsutnost na prosvjedima proizlazi iz sveopće zabrinutosti za budućnost. Ukoliko se u idućim mjesecima, uz epidemiološku, poboljša i sigurnosna situacija, te ako se u Vladi do rujna ne shvati da rast plaća i troškova života moraju ići ruku pod ruku, čeka nas vruća jesen, jesen prosvjeda i štrajkova.

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod