Pretraga

Muke pomoćnika u nastavi: Dobit ćemo otkaz ako krene štrajk ili online nastava, a program za našu kvalifikaciju nije ni napisan

A- A+

Hrvatska udruga pomoćnika u nastavi PUN-HR upozorila je na narušavanje radničkih prava pomoćnika. Predsjednica udruge Iva Tadić otkriva nam kako u različitim dijelovima Hrvatske pomoćnici imaju različite probleme: u Varaždinu tako, primjerice, mogu dobiti otkaz ako se krene u online nastavu ili štrajk, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji ugovore potpisuju samo na 60 dana.

Iustracija; Screenshot: YouTube

– Na pomoćnicima u nastavi želi se uštedjeti, smatra Iva Tadić, predsjednica Hrvatske udruge pomoćnika u nastavi PUN-HR.

Iz Udruge su upozorili kako pomoćnici u nastavi imaju bitno ugrožena radnička prava.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji dati su Ugovori s besramnim člankom. Potpisuju se Ugovori o radu na 60 dana. U Varaždinu su se pojavili ugovori o radu koji se odnose na EU Projekt pod nazivom “Ponos” u kojem imamo sporan čl. 4. tih ugovora. U tome čl. 4. piše da ukoliko do izvršenja poslova pomoćnika u nastavi tj. pružanje neposredne potpore Radnika učeniku s teškoćama, zbog nepredviđenih okolnosti, u tijeku trajanja ovog Ugovora postane nemoguć (npr. prekid rada zbog štrajka zaposlenika škole, epidemiološka situacija izazvana koronavirusom i sl), Ugovor o radu će se raskinuti s istekom zadnjeg dana pružanja neposredne podrške učeniku, objavio je PUN-HR.

‘Kradu nam i sate’

Razgovarali smo s predsjednicom udruge PUN-HR koja podsjeća da su prošle godine što za vrijeme štrajka, a što prelaskom na online nastavu pomoćnici dobivali otkaze. Boji se da bi se to opet moglo ponoviti.

Ističe kako su problem i ugovori na 60 dana jer se ne potpisuju baš redovito pa pomoćnici čak ostanu i zakinuti za koji dan. Zakinuti su, dodaje, i po broju sati. Radni sat traje im traje 60 minuta, tj. ne prati ritam školskih sati koji traju 45 minuta.

Zbog svega navedenog, smatra Tadić, ljudi se slabo i prijavljuju za to zanimanje ili pronalaze nove poslove.

– Realno, odlazak pomoćnika veliki je udarac i za djecu. Dijete se privikne na pomoćnika s kojim provodi veći dio dana i onda on nakon dva mjeseca ode te mu se pojavi netko drugi, kaže Tadić.

Grad Varaždin: Ugovor vrijedi dok postoji potreba za radom

Što kažu o ugovorima te jesu li tvrdnje udruge točne, pitali smo i Grad Varaždin.

– Kako je predviđeno Pravilnikom o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima, članak 2., stavak 1., ‘Pomoćnik u nastavi je osoba koja pruža neposrednu potporu učeniku tijekom odgojno-obrazovnoga procesa…’. Projektom ‘Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III’, kao i ugovorom, predviđeno je upravo to. Naime, Ugovor o radu koji potpisuju pomoćnici je ugovor koji se zaključuje na određeno vrijeme dok postoji potreba za radom, a najdulje do kraja nastavne godine, pojašnjava Draženka Dević, privremena pročelnica Upravnog odjela za kulturu i obrazovanje.

Izdvojeni članak
učenik

Drastično povećanje: Broj pomoćnika u nastavi u pet godina porastao za više od 290%

Što se tiče sadržaja ugovora i pružanja neposredne potpore učeniku, ističe da se isto odnosi ‘i na potporu u slučaju da dođe do on-line nastave, ako će pomoćnici, uz pisanu suglasnost roditelja, pružati i dalje neposrednu potporu učeniku’.

– U slučaju da se neće pružati neposredna potpora učeniku, tj. da nema suglasnosti roditelja – ugovor o radu je kao i svaki drugi ugovor dvostrano obvezan, postupit će se sukladno zakonskim odredbama, kaže pročelnica.

Pomoćnike zapošljavaju putem Projekta PONOS (POmoćnik u Nastavi – OSigurajmo učenicima s teškoćama u razvoju), financiranom putem Europskog socijalnog fonda (Operativni program: OP Učinkoviti ljudski potencijali) s ciljem povećanja socijalne uključenosti i integracije učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama.

Pročelnica posebno naglašava da Grad Varaždin, u suradnji s Razvojnom agencijom Sjever – DAN, još od 2013. godine osigurava pomoćnike u nastavi učenicima s teškoćama u osnovnim školama Grada Varaždina.

– Tako će i ove, za sve nas zasigurno teške godine pune izazova, zadržati kontinuitet i na kvalitetan način omogućiti neposrednu pomoć učenicima s teškoćama kojima je ta pomoć odobrena, zaključuje Dević.

Pitanja o zapošljavanju pomoćnika u nastavi poslali smo početkom tjedna i Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali nam oni još nisu odgovorili.

MZO nije izradio ni program kvalifikacije

Tadić upozorava da pomoćnici nisu ni educirani za to što rade jer im država još nije omogućila osposobljavanje.

Naime, Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima, donesen 2018., definira kako Ministarstvo mora donijeti standard kvalifikacije za pomoćnika u nastavi i stručnoga komunikacijskog posrednika te izraditi programe za stjecanje kvalifikacija.

Međutim, iz Ministarstva nam na pitanje kada bi ti dokumenti trebali biti gotovi nisu dali odgovor.

logopedija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap