Pretraga

[VIDEO] Digitalno obrazovanje: ‘Online nastava na otocima mogla bi postati uobičajena’

A- A+

Ured Europskog parlamenta organizirao je raspravu o digitalnoj tranziciji obrazovnog sektora na kojoj se govorilo o izazovima u prilagodbi učenika i nastavnika novim okolnostima, ali i o mogućnostima koje program Škola ambasador Europskog parlamenta nudi obrazovnim ustanovama. Riječ je o programu čiji je cilj podići razinu informiranosti mladih o Europskoj uniji. Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać u raspravi je otkrila kako mogućnost za online nastavu vidi na otocima gdje je teško dobiti nastavnike.

foto: Europski parlament u Hrvatskoj

U raspravi o digitalnoj transformaciji sudjelovale su zastupnice u Europskom parlamentu Sunčana Glavak i Željana Zovko te ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać, dok je moderator razgovora bio urednik portala Srednja.hr Marko Matijević.

POGLEDAJTE VIDEO:

Zastupnica Zovko je istaknula kako je program Škola ambasador Europskog projekta izvanredna prilika za učenike i za promociju europskih vrijednosti među mladima.

– Razvija njihovu kreativnost, volonterstvo, uči ih da razmišljaju na inovativan način i da koriste sve mogućnosti koje im pruža Europska unija, rekla je Zovko. Dodala je također da je Program vrlo koristan i za zastupnike jer na djelu mogu vidjeti „snagu mladih ljudi i profesora koji s ogromnim entuzijazmom provode ovaj projekt“. I sama se, rekla je, uvjerila u to kada je organizirala nekoliko posjeta sudionika Programa Europskom parlamentu.

Glavak: Imamo poremećaj nevjerojatnih razina

Zastupnica Glavak, koja također podržava brojne projekte i radionice škola ambasadora Europskog parlamenta u Hrvatskoj, upozorila je da su upravo mladi jedna od najpogođenijih skupina u pandemiji koronavirusa.

– Čak 80 % svjetske studentske populacije je izvan škola i sveučilišta. Riječ je o poremećaju nevjerojatnih razina, zaključila je Glavak. Podsjetila je da je zalaganjem EP-a u proračunskom razdoblju od 2021. do 2027. osigurano 25 milijardi eura za program Erasmus+ koji omogućuje milijunima mladih Europljana studiranje ili osposobljavanje u inozemstvu te je naglasila da europarlamentarci aktivno rade na stvaranju prilika za mlade u sklopu digitalne i zelene tranzicije.

Brezak Stamać: Online nastava kao rješenje za otoke

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać govorila je o izazovima s kojima se suočava školski sustav u uvjetima pandemije te je  zaključila kako bi najbolju praksu i stečeno iskustvo nastave na daljinu trebalo primjenjivati i nakon što se ograničenja vezana uz koronavirus ukinu.

– Primjerice za nastavu u bolnicama u kojima djeca borave više mjeseci. Ovakav vid praćenja nastave može biti veliki plus. Vidim mogućnosti i za online nastavu na otocima gdje je teško dobiti nastavnike, posebno iz STEM područja, istaknula je Brezak Stamać. Napomenula je kako će biti potrebno mijenjati instrumentarij ocjenjivanja te da glavni alat više ne trebaju biti testovi.

– Pobornik sam da se ocjenjuju ozbiljniji projekti, eseji koji ne moraju biti samo iz hrvatskog, te mali istraživački projekti na kojima je radilo više učenika. To je onda zanimljivije i učeniku i nastavniku, zaključila je ravnateljica Agencije.

Solidarnost stvara neraskidive veze

Tijekom rasprave prikazana je i poruka predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija koji je sve sudionike programa Škola ambasador EP-a pozvao na solidarnost s Petrinjom. Naime Srednja škola Petrinja također sudjeluje u Programu, zajedno s više od 50 gimnazija i strukovnih ustanova iz Hrvatske.

– Škola u Petrinji stradala je u razornom potresu u prosincu… Ovo je vaša prilika da pokažete koliko je učinkovita ova europska mreža. Kontaktirajte prijatelje u Hrvatskoj i pokažite im da ste uz njih. Mali, ali konkretni iskazi solidarnosti mogu puno značiti u ovim teškim vremenima. Mogu stvoriti neraskidive veze koje mogu olakšati povratak u normalno stanje. Hrvatski prijatelji, mi smo uz vas, rekao je Sassoli u videoporuci.

Snimku rasprave možete pogledati na YouTube kanalu Europskog parlamenta u Hrvatskoj.