Pretraga

Vlada izašla pred sindikate s novom ponudom oko povećanja plaće: ‘Dosta smo udaljeni’

A- A+

Završen je i četvrti pregovarački sastanak sindikata javnih službi, što uključuje i one u obrazovanju, te predstavnika Vlade oko povećanja osnovice plaće. Vlada je korigirala svoju ponudu, pa sada nude povećanje od četiri posto od 1. listopada i dva posto od 1. siječnja, a uz to i povećanje regresa i božićnice sa 1.500 na 1.750 kuna. No, sindikati i ovom ponudom još uvijek nisu zadovoljni – poručuju da je ona dosta udaljena od onoga što traže.

Marin Piletić|screenshot: HRT

U Ministarstvu rada zaključen je novi sastanak sindikata javnih službi i Vlade oko sklapanja Temeljnog kolektivnog ugovora, odnosno dijela koji se odnosi na povećanje osnovice plaće.

Vlada izašla pred sindikate s novom ponudom

– Vlada je značajno korigirala svoju ponudu. S obzirom na to da je prošla vladina ponuda koju su sindikati izjašnjavanjem odbili bila četiri posto ove godine, a onda još dodatno povećanje u travnju 2023., mi smo tu ponudu korigirali na način da smo ovo dodatno povećanje od dva posto pomaknuli unazad s 1. siječnjem 2023. Četiri posto je povećana osnovica plaće u državnim i javnim službama s 1. svibnja, nudimo dodatno povećanje od četiri posto s prvim listopadom i dodatno još dva posto od Nove godine. Ukupno 10,32 posto povećanje osnovice u manje od devet mjeseci, to je iskorak koji nijedna dosadašnja Vlada nije napravila i odgovor je Vlade na stanje u gospodarstvu i na inflatorne pritiske, rekao je nakon sastanka ministar rada Marin Piletić, prenosi HRT.

Sindikatima je ponuđeno i povećanje božićnice te regresa.

– Uz ovu izmjenu od prije dva tjedna mi smo ponudili i povećanje božićnice za 2022., sa sadašnjih 1.500 na 1.750 kuna, jednako tako i povećanje regresa i božićnice za 2023., tako da više ne bi iznosila 1.500 nego 1.750 kuna. Umjesto neoporezivo 3.000 kuna, kako je sada u Temeljnom kolektivnom ugovoru, dakle 3.000 dižemo na 3.500 kuna, samo na ime božićnice i regresa. Jednako tako, s obzirom na to da nas čeka euro s 1.1. odlučili smo i dar za dijete sa 600 kuna ponuditi da iznosi 753,45, odnosno 100 eura, izjavio je Piletić za HRT.

Izdvojeni članak

Pitali smo vas biste li štrajkali ako se Vlada i sindikati ne dogovore oko plaća, evo rezultata ankete

Kreće izjašnjavanje članova sindikata

Rekao je kako se sada kreće u još jedno izjašnjavanje članova sindikata.

– Očekujemo do srijede odgovor i jednih i drugih sindikata, rekao je ministar, te pozvao sve da ovu ponudu, koja je kako je rekao drastično povoljnija u izjašnjavanju prihvate, rekao je Piletić.

Dodao je i da očekuje da će izjašnjavanje proći u najboljem redu.

– Pozivamo sve naše učitelje, profesore, medicinske sestre, djelatnike u kulturi, socijalne radnike, da zaista ovu ponudu koja drastično značajnija u odnosu na prije dva tjedna prihvate, zaključio je Piletić, prenosi HRT.

Izdvojeni članak
Prosvjed za vrijeme štrajka 2019.|

Sutra novi sastanak oko plaća: Sindikati poručuju da već pripremaju akcije ‘koje nisu dobre za građane’

Sindikati: U ovom trenutku smo još uvijek dosta udaljeni

Matija Kroflin, makroekonomist Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja rekao je da je Vlada napravila neki pomak, ali on je daleko od očekivanja sindikata.

–  Saslušali smo Vladu, razmijenili argumente. Mi ćemo konzultirati naše članove i vidjeti što će oni reći. Vjerojatno se opet vidimo za tjedan dana i vjerojatno ćemo očekivati novu korigiranu Vladinu ponudu, rekao je makroekonomist Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin.

Smatra da ih ova ponuda dovodi u nezgodnu situaciju za iduću godinu.

– Bez nekakvog automatskog pokrivanja rasta cijena, za ovu godinu to je realan pad plaća naših članova, a to bi prema ovoj ponudi Vlade bilo i u idućoj godini. Nama to nije prihvatljivo. U ovom trenutku smo još uvijek dosta udaljeni mi i Vlada, istaknuo je Kroflin, prenosi HRT.

Na pitanje spremaju li nekakve akcije, rekao je da idu korak po korak i da treba imati strpljenja.