Pretraga

Za mlade obrazovanje i odlazak u inozemstvo ključ su izlaska iz siromaštva

A- A+

U Auli Sveučilišta u Zagrebu predstavljeni su rezultati dvogodišnjeg istraživanja pod nazivom ‘Indikatori dobrobiti i siromaštva djece u Hrvatskoj u doba krize: Kako prekinuti začarani krug siromaštva djece?’ kojeg je proveo istraživački tim Zavoda za socijalni rad i Zavoda za socijalnu politiku Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uz financijsku potporu zaklade Adris.

Rezultati istraživačkog projekta ukazuju na to da djeca svojim radom pripomažu u uzdržavanju članova svoje obitelji, a također to čine i mladi koji primaju stipendije namijenjene djeci slabijeg imovinskog statusa.

Hrvatske obitelji najčešće fakultetski obrazuju samo jedno dijete

Izdvojeni članak

Čak 91 posto Hrvata odraslih u siromaštvu ostaju u teškoj financijskoj situaciji

Istraživanje koje je provedeno u razdoblju od studenog 2014. do veljače 2016. dalo je rezultate onakve obiteljske solidarnosti koja kako navode stručnjaci, jača upravo za vrijeme kriza. 

– Nalazi projekta nedvojbeno su pokazali zbog čega su siromaštvo i rizik od siromaštva djece prioritetno društveno pitanje. Hrvatsko društvo već dugo nije svedeno samo na osiguravanje pukog preživljavanja siromašne djece, već je prioritet osiguravanje jednakih mogućnosti i dobrobiti sve siromašne djece u svim područjima Hrvatske. Predstavljanje nalaza ovog istraživanja dolazi u pravom trenutku, u trenutku kad se donosi proračun, istaknula je voditeljica projekta Marina Ajduković. 

Sve više hrvatskih obitelji ako ima više djece, naglasak na fakultetsko obrazovanje stavlja na samo jedno od njih, dok drugu djecu potiču na završavanje strukovnih škola i da u konačnici što prije pronađu posao te kao takvi doprinose uzdržavanju obitelji. Mladi pak s druge strane izlazak iz siromaštva vide upravo u obrazovanju i kasnijem zapošljavanju, ali i u odlasku u inozemstvo. Djeca i roditelji koji su sudjelovali u istraživanju smatraju da škole imaju značajnu ulogu u rješavanju problema siromaštva jer preko njih dolaze do potrebnih informacija. Osim škole, djeca su u istraživanju kao bitan izvor informacija navela i internet.

Civilne udruge kao partneri

Izdvojeni članak

Dramatični podaci UNICEF-a: Evo koliko djece u Hrvatskoj živi ispod praga siromaštva

Tim uglednih stručnjaka poput voditeljice projekta Marine Ajduković i konzultanta za metodologiju Ivana Rimaca koji su radili na ovome projektu naglašavaju kako su sustavi socijalne skrbi i obrazovanja puni prepreka koji sputavaju suzbijanje siromaštva djece. Također, navode kako bi se na ulogu programa socijalne pomoći i usluga koje pružaju civilne udruge trebalo gledati kao na partnere koji doprinose dostupnosti i kvaliteti socijalnih usluga. 

– Ostvarenje istraživanja o siromaštvu djece doprinijet će boljem prepoznavanju i prihvaćanju signala i simptoma siromaštva djece, te tamne sjene naše savjesti. Ovo istraživanje bitno će utjecati na osvještenje svih nas o teškim i dalekosežnim posljedicama, ali i njihovo sprječavanje, koje nosi sa sobom sindrom siromaštva djece, zaključio je u svom obraćanju u Auli počasni predsjednik Zaklade Adris Zvonimir Mareković