Pretraga

Zagrebačka gimnazija za ovu godinu ukinula prijemni ispit: Evo što je potrebno za upis

A- A+

Upis u dvojezični program XVI. gimnazije u Zagrebu ove će godine biti nešto drugačije. Odlukom školskog odbora ukinuta je obveza polaganja prijemnog ispita iz engleskog jezika. Razgovarali smo kratko s ravnateljicom škole Ninom Karković, a ona nam je pojasnila zašto je došlo do ukidanja prijemnog ispita.

XVI. gimnazija

XVI. gimnazija | privatna arhiva

XVI. gimnazija u Zagrebu poznata je po izvođenju nastave na dva jezika – hrvatskom i engleskom. Dvojezični program dosad su mogli upisati oni koji imaju dovoljan broj bodova iz osnovne škole, a usto su morali položiti i prijemni iz engleskog jezika. Iznimno ove godine, pravila su nešto drugačija jer je školski odbor odlučio da se ukida pisanje prijemnog za dvojezični program gimnazije u školskoj godini 2020./2021.

Izdvojeni članak

Još jedna popularna zagrebačka gimnazija provodi prijemni za upise, a poznat je i datum ispita

Ravnateljica škole Nina Karković kaže nam kako su razlozi ukidanja prijemnog ispita zapravo višestruki.

– Prijemni smo odlučili ukinuti zbog sveopće situacije vezane uz koronavirus, uz potres. Kolegice profesorice engleskog jezika su zatražile ukidanje i to je odobreno na školskom odboru. Osim toga, sada je već jako kasno i djeca su bila pod velikim stresom. Iznimno ove godine dolazi do ukidanja, kao što stoji i u našoj odluci, rekla nam je ravnateljica Karković.

Ističe i kako se nastavnice engleskog jezika zaključile kako se iznimno ove godine bez toga može te kako ne bi trebalo znatnije utjecati na školsku godinu i učenike.

Važno je napomenuti kako se ova odluka ne odnosi na obveznu provjeru poznavanja engleskog jezika za one učenike koji nisu učili taj jezik u osnovnoj školi. Oni će tom ispitu, ukoliko je potrebno, pristupati 13. srpnja 2020. u 14 sati.

Uvjete za upis u jezični i dvojezični program prvog razreda XVI. gimnazije u školskoj godini 2020./2021. možete vidjeti ispod.