Pretraga

Zbog koronavirusa u škole stiže novi predmet, za izvođenje se prijavilo već 80 srednjih i osnovnih

A- A+

U hrvatske srednje i osnovne škole stiže nova izvannastavana aktivnost nastala zbog okolnosti vezanih uz epidemiju koronavirusa. Naziv izvannastavnog predmeta je Biosigurnost i biozaštita, a do sada se za ovaj pilot-projekt prijavilo osamdeset škola.

Maja Kassa i Alemka Markotić| foto press

Klinika za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ i Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu pokrenuli su u partnerstvu s Osnovnom školom Vijenac iz Osijeka pilot-projekt Biosigurnost i biozaštita kao izvannastavna aktivnost u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj. Voditeljica projekta je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti, prof. dr. sc. Alemka Markotić, a  nacionalni koordinator za osnovne i srednje škole je mr. sc. Maja Kassa, učiteljica geografije u Osnovnoj školi Vijenac Osijek.

Potreba za dodatnom edukacijom učenika i nastavnika

– Izbijanjem pandemije virusa SARS-CoV-2 uočena je važnost dodatne edukacije učenika, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika  o navedenom problemu. Važnost promicanja vrijednosti očuvanja ljudskog zdravlja i prevencije zaraznih bolesti bio je glavni poticaj za pokretanje ovog projekta kako bi se u osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj uvelo poučavanje o sadržajima vezanih uz biosigurnost i biozaštitu, navode inicijatori projekta.

Izdvojeni članak

Veliki vodič za školsku godinu 2020./2021.: Ministarstvo odgovorilo na najčešća pitanja oko nastave

Glavni ciljevi ovog predmeta su  upoznavanje učenika s važnošću stručnog, znanstvenog, globalnog i osobnog pristupa u sprječavanju širenja zaraznih bolesti. Učenike će se kroz predmet upoznati i s opasnim uzročnicima zaraznih bolesti i njihovim načinom djelovanja, a cilj je i usvajanje  odgovornog ponašanja prema svome i tuđem zdravlju u školi, obiteljskom domu, društvu i okolišu te analiziranje potencijalnih opasnosti biougroze i načina prevencije. Ostali ciljevi su osposobiti učenika za prosuđivanje i vrednovanje informacija u javnom medijskom prostoru, popularizirati znanosti i istraživanja u STEM području kroz istraživački rad učenika i razviti interese kod učenika za znanost i istraživanje.

– Pilot-projekt se provodi  u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj u sklopu izvannastavne aktivnosti Biosigurnost i biozaštita od 35 sati godišnje u školskog godini 2020./2021. Namijenjen je kombiniranim skupinama učenika  7. i 8. razreda osnovne škole te trogodišnjim i četverogodišnjim srednjim školama.  Učenici zajedno sa svojim učiteljima – mentorima, putem digitalne platforme, obrađuju sadržaje i svladavaju planirane ishode koji se nalaze u sklopu Kurikuluma  izvannastavne aktivnosti Biosigurnost i biozaštita, kažu pokretači projekta.

Učenici će istraživati i imati praktičan rad

Kuriulum za ovaj predmet potpisuju prof. dr. sc. Alemka Markotić i mr. sc. Maja Kassa. Planirane ishode učenici ostvaruju kroz istraživački rad, učenje putem rješavanja problema, praktični rad, unos, obradu i analizu podataka, izradu plakata, prezentacija, sudjelovanje u raspravama, kreativno izražavanje, rješavanje kvizova i sl.

Ono što je posebno zanimljivo jest da je na kraju nastavne godine planirano i natjecanje učenika u stečenim vještinama te prezentacija rezultata istraživačkih radova i postera. U tijeku su prijave na javni poziv školama koje se žele uključiti u pilot-projekt, a do sada je prijavljeno osamdesetak  škola iz cijele Hrvatske, podršku provedbi projekta pružilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Suradnici na projektu

Stručni suradnici u projektu su Vesna Vrbošić, ravnateljica Osnovne škole Vijenac koja je na raspolaganje stavila svu tehničku opremu i sve resurse s kojima škola raspolaže kako bi se mogli realizirati stručni skupovi i edukacije te sam pilot-projekt, Andreja Dorić učiteljica Biologije i Kemije iz OŠ Darda kao suradnik na izradi kurikuluma i autor preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda, Dinko Kralik, dr. vet. med, Veronika Kralik specijalizant infektologije KBC Osijek i Svetlana Tomić, prof. Matematike i Fizike iz OŠ Laslovo.

Poučavanje prilagođeno online nastavi

S obzirom na neizvjesnosti u nadolazećoj nastavnoj godini, bitno je naglasiti i da su svi scenariji poučavanja prilagođeni mogućoj nastavi na daljinu. Za svaki nastavni sat putem digitalne platforme pripremljeni su  svi materijali potrebni  za rad učenika, učitelja i nastavnika.

U sklopu pilot projekta Biosigurnost i biozaštita kao izvannastavna aktivnost u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj, na Klinici ‘Dr. Fran Mihaljević’ već je održan prvi webinar za ravnatelje, stručne suradnike, nastavnike i učitelje. Tema webinara bile su Biosigurnosne ugroze u 21. stoljeću, a možete ga pogledati u nastavku.  Web stranica projekta  je dostupna  ovdje.