Pretraga

Možete li tijekom školovanja promijeniti izborni predmet? Evo kakva pravila propisuje zakon

A- A+

Većina učenika upoznata je s time da se lista predmeta koje pohađaju sastoji od obveznih ili izbornih predmeta. Pa je zato često pitanje koje imaju i ono moraju li odabrani izborni predmet pohađati kroz sve godine, do kraja školovanja ili ga je ipak moguće zamijeniti. Za one koji imaju žarku želju promijeniti ga dobra vijest je da je to moguće, no za to postoji rok.

predmeti

Foto: srednja.hr

Temeljni akt koji uređuje područje školstva je Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. On odgovara na brojna pitanja, među ostalim i ona i o obvezama i pravima učenika.

Izborni predmet morate pohađati tijekom cijele godine…

Jedno od češćih pitanja učenika vezano je uz zamjenu izbornih predmeta – konkretno, je li ona uopće moguća. Pa spomenuti Zakon propisuje da jest, ali u određenom roku.

Krenimo redom, morate znati da su predmeti koji se izvode izborno obvezni tijekom cijele školske godine za sve učenike koji se za njih opredijele, a isto važi i za fakultativne predmete. Učenik bira izborni predmet ili više njih pri upisu u prvi razred ili najkasnije do 30. lipnja tekuće godine za iduću školsku godinu. Također, za uključivanje učenika u izbornu nastavu potrebna je pisana suglasnost roditelja.

Izdvojeni članak

Znajte svoja prava: Koliko puta u danu smijete pisano i usmeno odgovarati?

… no na kraju ga možete zamijeniti za iduću godinu

Prema Zakonu, možete prestati pohađati izbornu nastavu tek nakon pisanog zahtjeva roditelja. No taj se zahtjev mora  dostaviti učiteljskom odnosno nastavničkom vijeću nakon završetka nastavne godine, a najkasnije do 30. lipnja tekuće godine za sljedeću školsku godinu. U Zakonu je naglašeno i da učenik srednje škole izborni predmet koji je prestao pohađati mora zamijeniti drugim izbornim predmetom.

No postoje iznimke od ovih rokova. Tako roditelj djeteta osnovne škole u slučaju dugotrajnih zdravstvenih teškoća djeteta ili zbog drugih opravdanih razloga može podnijeti pisani zahtjev za prestanak pohađanja izbornog predmeta i tijekom nastavne godine, navedeno je u Zakonu.