Pretraga

Evo zašto svi trebate u kino pogledati Zbornicu, valjda najrealniju ilustraciju našeg školstva

A- A+

Zbornica. Naziv je to dugometražnog prvijenca redateljice i scenaristice Sonje Tarokić, filma o, kako i sam naslov kaže, školskoj zbornici, ali na mnoge načine jednog savršenog mikroprimjera realnosti hrvatskog školstva uopće.

film zbornica

Screenshot pedagogice Anamarije iz filma Zbornica
Foto: Youtube screenshot; infoHAVC

Nakon dva posebna priznanja na uglednom filmskom festivalu u Karlovym Varyma i hrvatske premijere na Zagreb film festivalu, od danas Zbornicu konačno možete vidjeti u kinima diljem Hrvatske. Bio sam na premijeri, oduševio se i želim da se tako osjećate i vi. Evo tri razloga zašto biste trebali što prije pogledati ovaj film.

Kritika koju trebate čuti

Prva scena. Žamor i kakofonija zbornice. Nova pedagoginja Anamarija (Marina Redžepović) došla je u školu. S djecom radi vježbu, uči ih razumijevanju. Dolazi kolegica i inzistira da izađe vani. Ta se učionica mora sređivati, i djeca s pedagoginjom moraju van. Pedagoginja i djeca izlaze. Učionica se ukrašava crtežima i pecivima za Dan kruha, a djeca u glas ponavljaju polureligiozne stihove koje im recitira učiteljica. Čemu učimo djecu? Ravnateljica Vedrana (Nives Ivanković) koja je sa svima ok, ali ona mora znati za svaki potez, i sve što ona kaže mora se tako odraditi. Tko su ravnatelji u našim školama i po kojoj su liniji na tim pozicijama? Problematični profesor povijesti kojeg nitko ne dira jer, znaš, on je takav, a i uskoro će u penziju. Tko su nastavnici i zašto ih sve tretiramo jednako, neovisno o tome kakvi su? Učiteljice koje tračaju, opsjednute su svojim autoritetom i roditeljima koji im podilaze. Ovaj film zapravo je sjajna kritika školstva koju svi mi, na nekoj razini, možemo razumjeti i osjetiti samim time što smo išli u školu.

Zato što je relatable

I upravo tu leži drugi razlog zašto biste stvarno trebali otići u najbliže kino i pogledati Zbornicu. Nevjerojatno je relatable. Svi smo prošli kroz školski sustav. Imali smo profesore koji su urlali na nas, a svoj posao nisu odrađivali (dobro). Imali smo i onu učiteljicu koja nam je maltene za pravilan treptaj davala petice. Imali smo, doduše, i onu koja se oko svega baš maksimalno trudila. Neki od nas i pedagoginju koju, unatoč trudu i radu, nisu baš doživljavali ozbiljno. Svi smo čuli šuškanja o ravnateljici koju je tu dovela stranka. Sa svim tim ćete se moći, na ovaj ili onaj način, povezati. Vrijednost ovoga filma je što je zabavan, kritičan, poučan, a najviše od svega što ćete nakon poželjeti s nekim trashtalkati svoje nastavnike (ili pak kolege).

Sjajna glumačka ekipa

Sonja Tarokić svoju je redateljsko-scenarističku ulogu sjajno odradila. Štoviše, toliko sjajno da sam na trenutke pomislio ‘ova djevojka je radila u nekoj školi i sve je doživjela iz prve ruke’. Sve to preneseno je i na likove. Napisani su precizno, oštro. Ne samo da podsjećaju na stvarne ljude na funkcijama koje obavljaju, već gotovo pa jesu stvarni. Ako ste ikada vidjeli Marinu Redžepović, Nives Ivanković, Stojana Matavulja, i ostali ste fascinirani, vjerujte mi, tako ćete se osjećati i ovaj put.

Film Zbornica dostupan je u Cinestar kinima od danas, 25. studenog 2021. Trailer za film možete pogledati ispod.

Copy link
Powered by Social Snap