Pretraga

[Brucoš 101] Kako se dobro zabaviti i pritom ne upasti u nevolje: Nekoliko savjeta za sigurne izlaske

A- A+

Studentski život nosi brojne obveze, ali i puno dobre zabave. Čari studentskog života ima mnogo, a na prvom mjestu je svakako bogat društveni život. No uz dobru zabavu dolaze i određeni rizici s kojima brucoši još nisu upoznati. Donosimo nekoliko savjeta kako sigurno izlaziti, paziti na sebe i druge i biti siguran da će svaki izlazak ostati u dobrom sjećanju.

noćni klub

Foto: srednja.hr | Unsplash

Sada si student i jedva čekaš izlaske, dobru zabavu i upoznavanje novih ljudi. Iako ti izlasci vjerojatno nisu strani još od srednje škole, na studiju ćeš vjerojatno ‘partijati’ više nego ikad prije. Kako bi ti svaki izlazak bio odličan, važno je ne samo da si u dobrom društvu, nego i da se pridržavaš nekoliko jednostavnih uputa o sigurnosti.

Izlazi u društvu ljudi koje dobro poznaješ

Izlazi s osobama koje poznaješ i u koje imaš povjerenja. Tijekom izlaska ostani u kontaktu sa svojim prijateljima tako da svi znate gdje se tko nalazi u svakom trenutku. Napravite zajedničku grupu na WhatsAppu u koju ćete se redovito javljati tijekom večeri. Tako ćete primijetiti ako se netko izgubio ili mu treba pomoć. Također, putem grupe možete lako provjeriti nešto što treba napraviti nakon svakog izlaska: provjeriti jesu li svi u društvu sretno stigli kući.

Istraži mjesto na koje izlaziš

Ovo je osobito važno ako studiraš u drugom gradu. Raspitaj se o mjestu na koje izlaziš i pogledaj online recenzije, bilo da je riječ o klubu, kafiću ili nekom drugom mjestu. Izbjegavaj mjesta koja su poznata po sumnjivom društvu, čestim tučnjavama i policijskim intervencijama. Nemoj se miješati u svađe, već ako je potrebno potraži pomoć osoblja ili policije.

Isplaniraj prijevoz

Važno je isplanirati prijevoz do mjesta izlaska i natrag. Ako voziš, zapamti da konzumacija alkohola ne dolazi u obzir. Taksiji su noću pouzdanija opcija od javnog prijevoza, koji vozi rijetko ili ga uopće nema. Ako ipak ideš javnim prijevozom, čekaj vozilo na osvijetljenom mjestu i sjedni na sjedalo do prolaza što bliže vozaču. Ako se moraš vraćati pješice, zapamti da je bolje vraćati se u društvu. Nemoj sam pješačiti noću kroz kvartove koji ti nisu dovoljno poznati i nemoj nositi slušalice – moraš biti svjestan svoje okoline.

Nemoj prihvaćati vožnje od nepoznatih osoba niti osoba u koje nemaš povjerenja. Najbolje je planirati izlazak tako da ti na kraju večeri ostane dovoljno novca za taksi. Za kraj, zapamti da je svaka opcija, pa i pješačenje, bolja od vožnje u pijanom stanju, bez obzira jesi li vozač ili suputnik.

Odgovorno konzumiraj alkohol

Alkoholna pića gotovu su neizostavni dio svakog izlaska, a uz odgovornu konzumaciju ne moraju predstavljati problem. Nemoj piti na prazan želudac jer ćeš tako puno brže osjetiti učinke alkohola. Obavezno pojedi nešto prije izlaska te između alkoholnih pića pij vodu. Tako ćeš spriječiti dehidraciju smanjiti mogući mamurluk sutradan.

Mladi često nisu svjesni svojih limita, tako da pijenju alkohola pristupi oprezno. Nemoj naglo popiti nekoliko alkoholnih pića ako nisi siguran koliko možeš podnijeti. Također, ako tvoji prijatelji piju, obrati pažnju na njih kako bi uočio znakove ako je netko popio previše.

Pazi na svoju čašu

U noćnim klubovima i kafićima uvijek imajte svoju čašu na oku. Nemoj ju ostavljati na šanku ili stolu bez nadzora, čak ni na nekoliko trenutaka. Piće od nepoznatih osoba je najbolje ne prihvaćati, osim ako ne dolazi u zatvorenoj limenci ili boci koju možeš sam otvoriti. Ako piće ostaviš bez nadzora, baci ga i naruči novo. Ako posumnjaš da je nekome u piće ubačena droga, odmah nazovi hitnu pomoć.

Napuni mobitel i zapamti brojeve hitnih službi

Prije izlaska nemoj zaboraviti napuniti bateriju mobitela kako bi mola komunicirati s prijateljima s kojima izlaziš, ali i pozvati pomoć ako je potrebno. Jedinstveni broj za hitne slučajeve u Hrvatskoj je 112. Policiju možeš dobiti na broj 192, vatrogasce na 193, a hitnu pomoć na 194. Hitne službe možeš nazvati s bilo kojeg mobitela bez obzira na to koliko novca imaš na računu. Nemoj oklijevati nazvati ih ako tebi, tvojim prijateljima ili nekome u blizina treba pomoć.

U redu je reći ne

Kad si brucoš sve ti je novo i nepoznato, uključujući brojne stvari vezane uz izlaske. Možda ćeš imati želju isprobati sve i steći što više iskustva kako bi se osjećao odraslije. Zapamti da je u redu reći ‘ne’ i ne pristajati ni na što ako nisi spreman, ako misliš da je nešto loša ideja ili jednostavno nešto ne želiš raditi, bilo da je riječ o seksu, konzumaciji opojnih sredstava ili bilo čemu drugome. Sada si u svijetu odraslih, a njega osim dobre zabave čini i odgovornost prema sebi i drugima te postavljanje granica kad ti nešto ne odgovara. I za kraj ono najvažnije: dobro se zabavi!

P.S. Za sve pojmove iz ovoga teksta koji vam nisu jasni ili ih ne znate, bacite pogled na našu brucošku abecedu.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.