Pretraga

Buran vikend: Policija zatekla 13-godišnjakinju u izlasku, druga maloljetnica imala 0,79 promila

A- A+

Kada policija nakon 23 sata u izlasku ulovi osobe mlađe od 16 godina i bez pratnje roditelja ili druge odrasle osobe, maloljetnici tada završavaju u policijskoj postaji. Tada po njih moraju doći roditelji, a takav scenarij odvijao se i ovog vikenda u Zagrebu. Na terenu je s policijom bila i ekipa za maloljetničku delinkvenciju koja je provjeravala ima li u kafićima maloljetnih osoba.

Foto: Unsplash

Zakon je jasan – osobe mlađe od 16 godina ne smiju biti vani nakon 23 sata, osim ako nisu u pratnji roditelja ili s odraslom osobom od povjerenja. No, policija u redovitim noćnim izvidima često ima pune ruke posla s maloljetnicima koji taj Zakon ne poštivaju. Tako je bilo i ovog vikenda kada je RTL-ova reporterka Ivana Ivanda Rožić s njima išla u jednu takvu akciju.

– Iza ponoći je, a zatekli smo više osoba ispod 16 godina koje su se nalazile u noćnom izlasku što sukladno Zakonu nije dozvoljeno jer se u tom trenutku nisu nalazili u pratnji odrasle osobe. Postoje osobe koje nisu imale osobne dokumente sa sobom, treba utvrditi njihove identitete. Nakon toga se pozivaju roditelji koji trebaju potvrditi da se one nalaze u ovom trenutku vani. Da li je to dozvola roditelja ili neki drugi razlozi, to je nešto što ćemo naknadno utvrđivati, objasnila je za RTL Valentina iz Odjela maloljetničke delinkvencije PU zagrebačke.

Izdvojeni članak
disko

Napravili smo analizu troškova jednog studentskog izlaska: ‘Bez sto eura si nitko i ništa’

Još dublje u noć, otprilike oko dva sata, policija je zatekla maloljetnicu od 13 i pol godina koju su odveli u postaju te je po nju došla njena majka. Za RTL je rekla kako se njena kćer iskrala iz kuće i da nije imala dozvolu izlaska van, a ovakve policijske akcije smatra dobrom praksom jer mladi iz toga nauče ozbiljnu lekciju.

Osim 13-godišnjakinje, policije je u jednom lokalu zatekla još jednu maloljetnu djevojku koja je napuhala 0.79 na alkotestu, a po nju je, također u policijsku postaju, došao otac koji je za RTL rekao kako je njegova kćer lagala da ide prespavati kod prijateljice. Prema podacima MUP-a u 2022. je više od 860 maloljetnika zatečeno u izlasku. To je povećanje od 19,7 posto u odnosu na 2021. godinu.