Pretraga

Bili smo u tipičnom studentskom izlasku u Zagrebu, evo koliko nas je koštao

A- A+

Izlasci su ona stavka u našim mjesečnim budžetima koju ćemo si sigurno priuštiti. Zanimalo nas je koliko danas studenti troše na izlaske, a kako bolje doznati nego na vlastitom iskustvu? Dakle, skupili smo ekipu i izašli na teren. Kroz večer smo bilježili sve troškove koji su uključivali pića, ulaznice, taksi i obrok, a kad smo na kraju podvukli crtu, zaključili smo da ćete za prosječan izlazak u Zagrebu izdvojiti oko 25 eura.

izlazak, klub

Foto: Unsplash

Za razliku od srednjoškolskih izlazaka, na faksu izlazimo češće, ostajemo duže i trošimo više. Izlasci nisu više rezervirani samo za vikend, jer su naši studentski rasporedi često fleksibilniji no što su bili dok smo se školovali. No, kako bih doznala koliko zagrebačke studente danas izlasci koštaju, odlučila sam se i sama zaputiti u jedan.

Došao je petak, završila sam s poslom i zaputila se na svoju prvu destinaciju gdje me ekipa već čekala. Moj plan je bio jednostavan: otići ću na nekoliko lokacija tipičnih za studentske izlaske, a sve troškove koji se pojave kroz večer ću plaćati karticom. Na kraju večeri, u svojoj aplikaciji PBZ mobilnog bankarstva imala sam točan pregled potrošnje.

Aplikacija mobilnog bankarstva pomogla mi je pratiti troškove

Inače, bez obzira studirate li redovno ili izvanredno, možete ugovoriti PBZ Indeks plus studentski paket u sklopu kojeg dobivate i PBZ digitalno bankarstvo.
PBZ digitalno bankarstvo ima niz super funkcionalnosti, a jedna koju smo tijekom večeri stalno koristili bila je #withPAY za brze i jednostavne uplate na račun jedni drugima bez naknade. Tu je i #withCASH za podizanje gotovine na bankomatu bez kartice što, složit ćete se, u izlasku može biti jako korisno.

Prvi korak: zagrijavanje

Kao mjesto zagrijavanja odabrali smo kafić u blizini dva zagrebačka studentska doma. Sudeći po drugim gostima kafića, mnogi studenti odlučili su se za isto. Prvi korak našeg istraživanja bio je doznati kako uopće izgleda uobičajen studentski izlazak, pa smo se za pomoć obratili studentici Katarini iz Zagreba koju smo tamo sreli.

– Moj prosječni izlazak obično obuhvaća odlazak s društvom u kafić gdje popijemo par pića, a u ovim proljetnim i ljetnim mjesecima nakon toga volimo otići na koncert. Ne partijamo baš u klubovima. Po povratku kući znamo svratiti na neko mjesto gdje nešto pojedemo. Vozimo se javnim prijevozom, iako si nekad priuštimo i taksi, ovisi o lokaciji i situaciji, ispričala je Katarina, komentirajući i kako na prosječan izlazak potroši između 20 i 25 eura.

Večer smo nastavili u klubu

Pretpostavili smo da će većina studenata stol ili separe u klubu rezervirati samo za posebne prilike, stoga smo od toga odustali u početku. Imali smo lošu sreću da na dan našeg izlaska nije bilo koncerata koji nas zanimaju. Nakon što smo popili dva pića koja je svatko od nas platio oko 6 eura, odluka je pala da noć nastavimo u klubu smještenom na Savskom nasipu.

Noć je bila topla, a mi dobre volje pa smo do kluba stigli pješice, šećući nasipom, što je bilo super i za moj novčanik. Ulazak u klub sam platila 5 eura. Da sam došla prije 22 sata, uštedjela bih i na tome. DJ je puštao balkanski rock, ali mi smo se nakon nekog vremena zaputili u dvorište kluba u potrazi za sugovornicima koji bi nam mogli reći više o njihovom tipičnom studentskom izlasku.

‘Trošim kao i prije uvođenja eura’

Frane, zagrebački student iz Omiša kojeg smo sreli, ispričao nam je kako njegov izlazak obično uključuje zagrijavanje kod nekog u stanu ili jeftinijem kafiću, a potom odlazak u klub ili na koncert.

– Što se tiče zagrijavanja, ovisi koja je konačna destinacija. Ako idem negdje na koncert i ako znamo da je tamo jeftinije, zagrijavat ćemo se tamo, a ako idemo u neku veću dvoranu ili klub, onda u obližnjem studentski prihvatljivom kafiću. Ja više izlazim na koncerte nego u klubove, tako mi je jednostavno bolje jer više volim glazbu uživo. Bakšiš ostavljam, ali ne pretjerano otkad je euro, čisto jer ne mogu procijeniti koliko ostavljam. Trošim kao i prije uvođenja eura, ne vjerujem da je to na mene utjecalo, objasnio nam je Frane.

Nakon još jednog pića kojeg sam platila 3 eura, bilo je vrijeme da se naš izlazak privede kraju. Do tada smo već dobrano ogladnjeli pa je preostalo samo pronaći mjesto na kojem se u sitne sate može nešto prigristi. U našem slučaju, to je bilo okretište Savski most.

Večer smo završili hranom

Vožnju taksijem do tamo smo platili 5 eura, a tortilju s piletinom platila sam još 4,50 eura. Naposlijetku, preostalo mi je samo uhvatiti noćni autobus. Kartu sam sam platila 0,50 eura, no većina studenata imat će pokaz pa se o tome neće morati brinuti.

Zahvaljujući korisnoj aplikaciji PBZ digitalnog bankarstva, bilo mi je zaista jednostavno održavati pregled nad potrošnjom kroz večer. Kada sam sve zbrojila, moj ukupni trošak iznosio je 24 eura. Kad bih morala sumirati, zaključila bih da će vam za prosječni izlazak u Zagrebu trebati između 20 i 30 eura, ovisno o tome koliko ste štedljivi ili rastrošni.

Za dobru zabavu ne treba nam puno, ali najvažnije je ipak imati točan pregled svoje potrošnje.

A da izlaskom možete i uštedjeti, to sigurno niste znali. Otkrijte zabavnu i korisnu funkcionalnost #withSAVE pa automatski štedite male iznose prilikom svakog plaćanja karticom. Platite li račun 3,40 eura, na vašu će štednju sjesti 60 centi, odnosno iznos će se zaokružiti na veću jedinicu. A to je kao da ste bakšiš dali sami sebi.

Želite li doznati više kako vam PBZ digitalno bankarstvo može olakšati svakodnevni život, informirajte se o Indeks plus studentskom paketu.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Privredne banke Zagreb d.d.

izlazak, klub
Share via
Copy link
Powered by Social Snap