Pretraga

Poznati pobjednici natječaja ekoLucija 101: Ovo su škole s najboljim eko-projektima

A- A+

U sklopu Dana planeta Zemlje, 22. travnja, objavili smo ovogodišnju online konferenciju ‘ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju’ i otvorili natječaj za najbolje eko-projekte osnovnih i srednjih škola u prošloj školskoj godini. Konkurencija je ove godine bila velika, jer se prijavilo čak 67 različitih projekata u pet kategorija. Najbolje projekte proglasili smo u svakoj kategoriji, a dva najbolja, pobjednička projekta u ukupnom poretku osvojila su i nagrade koje je omogućio partner projekta, tvrtka Stemi.

Ovo su pobjednici natječaja ekoLucija 101 2024. | Foto: srednja.hr

Od ukupno 67 zabilježenih prijava, portal srednja.hr je sa svojim partnerima u sklopu projekta ekoLucija 101 odabrao najbolje eko-projekte osnovnih i srednjih škola u pet kategorija: ekologija i promet, zdrava prehrana, školski vrtovi, recikliranje i odvajanje otpada te edukacija učenika. Također, odabrane su i dvije škole, jedna osnovna i jedna srednja, koje su ukupne pobjednice natječaja.

Škole pobjednice po kategorijama dobit će poklon pakete naših partnera, kao i prigodne plakete, dok će dvije škole koje su sveukupne pobjednice dobiti i Hexapod robote koje daruje tvrtke Stemi.

Ekologija i promet

Najbolji projekt u kategoriji ‘ekologija i promet‘ provela je Ekonomska i trgovačka škola u Čakovcu. Njihov projekt ‘Biciklom u školu – BUŠ‘ ima za cilj, između ostalog, popularizaciju bicikla kao održivog načina prijevoza te smanjenje prometnih gužvi. Svaki je učenik uključen u projekt dobio naljepnicu s osobnim QR kodom kojeg su zalijepili na svoj bicikl, a njihov je zadatak bio ostvariti što veći broj dolazaka biciklom u školu. Pobjednici su na kraju školske godine dobili i vrijedne nagrade.

Zdrava prehrana

Najbolji projekt u kategoriji ‘zdrava prehrana‘ provela je Osnovna škola Kaštanjer iz Pule. Oni su spojili dva projekta ‘Kino u Kaštanjeru’ i ‘Grickaj zdravo‘, a osnovni je cilj bio promicanje hrvatske, europske i svjetske kinematografije u svrhu spoznavanja različitih kultura, običaja i jezika, kao i promicanje zdravih prehrambenih navika s povećanjem udjela voća, povrća i orašastih plodova, odnosno promicanje važnosti zdrave prehrane za zdravlje djeteta u razvoju. Svaka osmišljena grickalica i odabir filma tematski je bio povezan s obilježavanjem značajnih datuma s kojima se učenike upoznavalo.

Edukacije učenika

Najbolji projekt u kategoriji ‘edukacije učenika‘ provela je Srednja škola Mate Blažine iz Labina. Njihov edukativni program pod nazivom ‘Škola za okoliš‘ već dugo okuplja brojne istraživačke projekte učenika. Između ostalih se ističe i longitudinalno istraživanje o stanju borovih šuma Labina koje su učenici ove škole proveli 2003. i 2023. godine. Opetovanim je istraživanjima šuma na području grada Labina dan odgovor na pitanje: je li se stanje borovih šuma grada Labina popravilo ili one odumiru.

Školski vrtovi

Najbolji projekt u kategoriji ‘školski vrtovi‘ provela je Gospodarska škola Istituto professionale Buje. Projektom ‘Od polja do zdravlja‘ učenici su se upoznali s metodama pripreme preparata prirodne kozmetike (od uzgoja i branja sirovina do pripreme i obrade istih) te s raznim senzorima i elektroničkim komponentama koji su se posložili, isprogramirali i instalirali u školski vrt, gdje se prati temperatura zraka i vlažnost tla kako bi se osiguralo učinkovito navodnjavanje tla. Cilj projekta bio je edukacija učenika i nastavnika o uzgoju i korištenju ljekovitog bilja u zaštiti zdravlja i ljepote, te promicanje prednosti korištenja prirodne kozmetike i ljekovitog bilja u zaštiti ljepote i zdravlja te naučiti kako IT tehnologiju možemo iskoristiti pri uzgoju biljaka, odnosno na koje je sve načine moguće pratiti razvoj biljaka.

Recikliranje i odvajanje otpada

Najbolji projekt u kategoriji ‘recikliranje i odvajanje otpada‘ provela je Osnovna škola Gornji Kneginec. Projekt ‘Budi faca, iskoristi ono što drugi baca‘ proveo se u sklopu Održivog razvoja te Građanskog odgoja i obrazovanja. Bavio se problemom smanjenja otpada (naročito od hrane) i kreativnim recikliranjem. U projekt su uključeni svi učenici i djelatnici škole, a u aktivnosti su uključili i članove lokalne zajednice. Njihovo najveće ostvarenje je putujuća izložba dječjih ilustracija sa sloganima i edukativnim karticama pod nazivom ‘Smanjimo otpad od hrane’, koja je već počela svoj put od škole do škole unutar njihove županije, a vjeruju da će obići i čitavu Hrvatsku.

Ovo su pobjednici natječaja ekoLucija 101

Pobjednička osnovna škola osvaja koja osvaja prvi robot Hexapod koji poklanja tvrtka Stemi je Osnovna škola Turnić iz Rijeke! Učenici ove škole izradili su edukativnu društvenu interaktivnu igru ‘Pick it Up!‘, koja ima za cilj proširiti svijest o odvajanju otpada na zabavan i interaktivan način. Igra vas potiče da smanjujete količinu otpada u svom kućanstvu i mijenja vaše kupovne navike te vas motivira na zeleno razmišljanje pri kupnji.

– Za izradu igre koristili smo čak tri tehnologije: microbit, appInventor i 3D printer te digitalni alat Canva za dizajn igrače ploče. Naš komplet igre koji sadrži ploču za igru, brošuru s pravilima, microbit kockica, četiri pijuna za igru, četiri eko otoka svaki sa po šest raznobojnih spremnika za otpad, QR kod za preuzimanje željene kategorije pitanja u mobilnoj aplikaciji PICK IT UP! ecoMaxe i žetone, opisali su iz škole.

Naposljetku, pobjednička srednja škola koja također osvaja robot Hexapod koji poklanja tvrtka Stemi je Gimnazija Vukovar! Njihov projekt ‘Mikro koracima do Mega rezultata‘ ističe važnost očuvanja okoliša i potiče stvaranje ekološki osviještenih društava. Kombinacijom aktivnosti usmjerenih na mikroplastiku, eko energiju i edukaciju, cilj im je potaknuti promjene na lokalnoj i globalnoj razini.

– Živimo u gradu kroz koji protječe rijeka Dunav, jedna od najdužih u Europi, koja nažalost skuplja otpad iz deset država. Stoga smo se odlučili angažirati u edukaciji javnosti o mikroplastici u rijeci, njezinim štetnim posljedicama te preventivnim mjerama. Povezali smo mikroplastiku s klimatskim promjenama, ukazujući na mogući utjecaj mikroplastike na formiranje oblaka i klimatske uvjete, čime smo dodatno naglasili važnost edukacije i prevencije. U okviru našeg projekta, razvili smo tehnološka rješenja vodenice i solarnih panela kako bismo promovirali korištenje obnovljivih izvora energije. Uključili smo škole, lokalne vlasti, građane i udruge, te nastojimo surađivati s lokalnim dionicima kako bismo zajedno radili na rješavanju problema mikroplastike i promovirali održiva energetska rješenja, rekli su iz škole.

Čestitamo školama pobjednicama! O načinu preuzimanja nagrada bit ćete obaviješteni putem e-mail adresa koje ste naveli prilikom prijave na natječaj.


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA),  Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) iz Zagreba i Stemi. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. 

EU emblem