Pretraga

‘Od polja do zdravlja’: Učenici ove srednje škole proizvode prirodnu kozmetiku uz pomoć IT tehnologija

A- A+

Nagradu za najbolji eko-projekt u kategoriji Školski vrtovi ove godine odlazi u Istru. Projekt Gospodarske škole Istituto professionale Buje ‘Od polja do zdravlja’ učenike je potaknuo na izradu prirodne kozmetike te kombiniranje IT tehnologije i uzgoja biljaka. U projektu su sudjelovali kozmetičari i tehničari za računalstvo, dok kuhari i konobari i danas koriste bilje iz vrta za pripremu hrane i pića.

Foto: Gospodarska škola Istituto professionale

Na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, održali smo online konferenciju ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju 2024 i otvorili natječaj za najbolje eko-projekte osnovnih i srednjih škola u prošloj godini. Od ukupno 67 prijava, odabrali smo pet škola pobjednica u isto toliko različitih kategorija, a proglasili smo i ukupne pobjednice u kategoriji osnovnih i srednjih škola. Gospodarska škola Istituto professionale Buje tako je odnijela nagradu u kategoriji Školski vrtovi s projektom ‘Od polja do zdravlja‘.

U projektu su se učenici upoznali s metodama pripreme preparata prirodne kozmetike (od uzgoja i branja sirovina do pripreme i obrade istih) te s raznim senzorima i elektroničkim komponentama koji su se posložili, isprogramirali i instalirali u školski vrt. Tamo se pratila temperatura zraka i vlažnost tla kako bi se osiguralo učinkovito navodnjavanje tla.

Foto: Gospodarska škola Istituto professionale

Ključan cilj projekta bio je edukacija učenika i nastavnika o uzgoju i korištenju ljekovitog bilja u zaštiti zdravlja i ljepote, te promicanje prednosti korištenja prirodne kozmetike i ljekovitog bilja u zaštiti ljepote i zdravlja. Također, učenici su naučili kako IT tehnologiju mogu iskoristiti pri uzgoju biljaka, odnosno na koje je sve načine moguće pratiti razvoj biljaka. Metoda rada obuhvaćala je radionice i edukacije, a cjelokupni rad organiziran je u radionicama kroz aktivno sudjelovanje svih sudionika putem izlaganja, rasprava, razmjene mišljenja i iskustava, grupnog i individualnog rada te istraživačkog i praktičnog rada.

U projektu su sudjelovali kozmetičari i tehničari za računalstvo, dok kuhari i konobari i danas koriste bilje iz vrta za pripremu hrane i pića. Učenici su dokumentirali sve aktivnosti te su rezultati projekta postavljeni na školsku mrežnu stranicu.

– Edukacija o ekologiji je vrlo dobro zastupljena u našoj školi, najčešće kroz svakodnevne razgovore s učenicima kao i na satovima razredne zajednice. Educiramo učenike kroz aktivnosti poput sadnje vrta, čišćenja okoliša, razvrstavanja otpada te pokušavamo podići razinu svjesnosti kroz korištenje IKT alata radi očuvanja prirodnih resursa, poručili su iz škole.

Foto: Gospodarska škola Istituto professionale

Surađuju i s ostalim školama

Iz škole su poručili kako već surađuju s nekim školama po pitanju ovih projekata, a planiraju se udružiti i s nekim drugim partnerima.

– Planiramo nastaviti naš projekt te svakako nadograditi u smislu proširenja te sadnji novih kultura. Planiramo suradnju sa poljoprivrednim školama kroz razne edukacije te napominjemo kako je već pokrenuta suradnja sa Srednjom školom Stjepana Sulimanca iz Pitomače i Mješovitom industrijskom-obrtničkom školom iz Karlovca kroz projekt ‘Prirodna kozmetika’. Ujedno htjeli bismo napomenuti kako imamo vrlo dobru suradnju sa korisnicima Centra za inkluziju i podršku u zajednici iz Buja te ih planiramo uključiti u daljnje projekte, rekli su.

Istaknuli su kako im je priznanje natječaja ekoLucija 101 jako bitno za daljnji rad i napredak.

– Priznanje natječaja ekoLucija za nas znači da smo krenuli u dobrom smjeru te nam je to potvrda našeg cjelogodišnjeg truda i zalaganja. Od Europske unije bismo svakako voljeli dobiti materijalnu pomoć kako bi nam olakšati provedbu budućih projekata, a voljeli bismo ostvariti i međunarodnu suradnju kroz edukacije i putovanja, zaključili su iz Gospodarske škole Istituto professionale u Bujama.


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA),  Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) iz Zagreba i Stemi. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. 

EU emblem