Pretraga

Škole, nagrađujemo vaše eko-projekte: Prijavite se na natječaj ekoLucija 101

A- A+

Znamo da škole na genijalne načine educiraju svoje učenike o temama ekologije i održivosti. Zato smo i ove godine pokrenuli natječaj kojim vas za to nagrađujemo. Želimo čuti o vašim najboljim eko-projektima, a možete osvojiti Haxapode, edukativne robote, kao i poklon pakete naših partnera. Prijaviti se možete do 13. svibnja u 23:59 sati.

ekolucija 101 natječaj

Otvorili smo natječaj ekoLucija, tražimo najbolje školske eko-projekte | Foto: srednja.hr

Stvaranje održive budućnosti započinje obrazovanjem. Zato smo i ove godine pokrenuli natječaj kojim nagrađujemo škole koje u tome baš rasturaju – ekoLucija 101! Tražimo najbolje eko-projekte osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, a pripremili smo i vrijedne nagrade.

Kako se prijaviti?

Škole svoje projekte mogu prijaviti u pet kategorija: školski vrtovi, recikliranje i odvajanje otpada, edukacije učenika, ekologija i promet te zdrava prehrana. U obzir dolaze sve aktivnosti usmjerene na poboljšanje održivosti škole ili educiranje učenika o ekologiji i održivosti. Dvoumite li se oko kategorije unutar koje biste prijavili svoj projekt, pojašnjenje svake od kategorija pronađite na dnu teksta.

Na natječaj se prijavite ispunjavanjem obrasca koji je dostupan ovdje. Potrebno je kratko opisati projekt i priložiti nekoliko fotografija, a možete nam poslati i videa ili dokumente kojima nam dajete više informacija o vašim aktivnostima. Rok za prijavu je 13. svibanj u 23:59 sati, a pobjednike ćemo objaviti na portalu srednja.hr.

Dijelimo vrijedne nagrade

Najbolje projekte ćemo proglasiti u svakoj od kategorija, a o njima će odlučivati žiri sastavljen od članova redakcije portala i partnera projekta ekoLucija 101. O pobjedničkim projektima i plasmanu na natječaju ćemo objaviti na portalu srednja.hr, a zahvalit ćemo im i poklon paketima koje osiguravaju partneri projekta i plaketama koje ćemo kreirati za tu priliku.

Uz to, najbolji projekti u ukupnom poretku, jedan projekt osnovne i jedan srednje škole, bit će proglašeni pobjednicima natječaja. Uz plakete za pobjednike, osigurali smo i druge nagrade.

Nagrada za za njih su po jedan Hexapod, edukativni robot kojeg je omogućila tvrtka Stemi. Hexapodi uvode robotiku u vaše učionice, a uz njih se dobije i sav potreban hardware i software. Uz to, dobit ćete i pristup edukacijskoj platformi Stemi Lab na kojoj se nalaze svi nastavni materijali za izvođenje robotike, ali i dodatni besplatni STEM materijali.

Odgovore na sva pitanja oko natječaja pronađite ovdje. Osim natječaja, održali smo i online konferenciju. Održala se na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, a ugosila je stručnjake s kojima smo razgovarati o održivosti, kao i prošlogodišnje pobjednike natječaja u kategoriji srednjih škola s kojima smo razgovarali o njihovom pobjedničkom projektu.

Niste sigurni koju kategoriju odabrati?

U padajućem izborniku odaberite kategoriju koja vas zanima i doznajte više o njoj.

Školski vrtovi

U kategoriju 'školski vrtovi' ubrajaju se projekti uređivanja školskih vrtova ili parkova, očuvanja autohtonih sorti, čišćenja školskog dvorišta i slično.

U kategoriju 'recikliranje i odvajanje otpada' spadaju projekti koji uključuju prenamjenu i ponovnu uporabu različitih predmeta, odvajanje plastike, električnog, papirnatog ili drugog otpada, sakupljanje otpada na nekom području i slično.

U kategoriju 'edukacije učenika' ubrajaju se školske manifestacije, učenički projekti, projekti koji uključuju video ili druge digitalne alate, humanitarne akcije, suradnja s lokalnom zajednicom i slično.

U kategoriju 'ekologija i promet' ubrajaju se biciklistički i drugi projekti koji se tiču prometa i održivosti. 

Kategorija 'zdrava prehrana' obuhvaća projekte ekološkog uzgoja hrane i edukacije učenika o toj temi, promoviranje zdrave prehrane, projekte izrade zdravog školskog jelovnika i slično.


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA),  Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) iz Zagreba i Stemi. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. 

U sklopu projekta smo otvorili natječaj kojim nagrađujemo najbolje eko-projekte škola u Hrvatskoj. Odgovore na često postavljana pitanja o natječaju pročitajte ovdje, a prijavite se ispunjavanjem ovog obrasca

EU emblem

Pravilnik natječaja ‘ekoLucija 101’ pročitajte ispod.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab