Pretraga

Što trebamo učiniti kod kuće kako bismo uštedjeli energiju? Stručnjaci dali odgovor

A- A+

Docentica Mirna Gržanić Antić i izvanredni profesor Tomislav Capuder sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) dali su savjete kako povećati energetsku učinkovitost na online konferenciji portala srednja.hr. Konkretno, kod kuće bi se uređaji poput perilice rublja trebali koristiti navečer, odnosno tijekom noći kada je struja jeftinija. Dok radi grijanje i klima prozori ne bi trebali biti otvoreni, objasnili su stručnjaci.

Docentica Mirna Gržanić Antić i profesor Tomislav Capuder

Docentica Mirna Gržanić Antić i profesor Tomislav Capuder bili su gosti naše ekoLucije | foto: srednja.hr

Na portalu srednja.hr povodom Dana planeta zemlje organizirali treću online konferenciju ekoLucija 101. Ugostili smo docenticu Mirnu Gržanić Antić i izvanrednog profesora Tomislava Capudera sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER). Oboje su zaposleni na sa Zavodu za visoki napon i energetiku.

Na konferenciji otkrili su savjete za postizanje veće energetske učinkovitosti. Gržanić Antić istaknula je da bi svima savjetovala da se uređaji poput perilice rublja koriste navečer, odnosno preko noći kada je struja jeftinija.

Izdvojeni članak
Docentica Mirna Gržanić Antić i profesor Tomislav Capuder

Globalna temperatura raste, ali o rješenju smo razgovarali sa stručnjacima s FER-a

– Onda ćeš ujutro objesiti taj veš i neće mu biti ništa ako odleži još dva sata. Svim svojim prijateljima i rodbini govorim da koriste te uređaje kad je jeftina struja, ali naravno ugradnja solarnih panela na obiteljske kuće isto je dobra opcija, kazala je Gržanić Antić.

Gržanić Antić i Capuder poručili su i da prozori i vrata ne bi trebali biti otvoreni dok radi grijanje ili klima. Naveli su i da su odgovori na ovakva pitanja ljudima zanimljivi samo za vrijeme krize, a što su detaljnije rekli o tome možete pogledati u videozapisu ispod, a cijelu konferenciju možete pogledati ovdje. Više o studiju Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora pročitajte na web stranici.


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA),  Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) iz Zagreba i Stemi. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. 

U sklopu projekta smo otvorili natječaj kojim nagrađujemo najbolje eko-projekte škola u Hrvatskoj. Odgovore na često postavljana pitanja o natječaju pročitajte ovdje, a prijavite se ispunjavanjem ovog obrasca