Pretraga

Učenici očistili more i dizajnirali kuće budućnosti pa osvojili nagrade: ‘Bilo je pjesme i slavlja’

A- A+

Budućnost je u dobrim rukama, barem ako je suditi po ovim učenicima. Eko-projekte učenika iz Pomorske škole u Splitu i Prve osnovne škole iz Ogulina nedavno smo proglasili najboljima u zemlji, i to u velikoj konkurenciji od 85 škola koje su se prijavile na naš natječaj. Nagrade učenicima i njihovim nastavnicama i mentoricama smo dodijelili u sklopu projekta ekoLucija 101.

ekolucija pobjednici

Učenici ovih škola pobijedili su na natječaju ekoLucija 101 | Foto: Prva osnovna škola Ogulin, Pomorska škola Split; montaža: srednja.hr

Ove godine, kao i prethodne, Dan planeta zemlje odlučili smo iskoristiti kako bismo skrenuli dodatnu pozornost na temu ekologije. Organizirali smo online konferenciju ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju koja je ugostila zanimljive stručnjake. Projekt su podržali partneri Stemi i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a kako je sve izgledalo, možete pogledati na našem YouTube kanalu ili pročitati ovdje.

Uz to, na konferenciji smo proglasili i najbolje eko-projekte škola u 2022. godini. Natječaj je ove godine zaprimio čak 85 prijava, tako da je konkurencija bila stvarno velika. Među njima, posebno su se istaknula dva – jedan iz Ogulina, drugi iz Splita. Različiti su, ali spaja ih ista zamisao, a to je briga oko budućnosti.

Izdvojeni članak
ekolucija 101 2023

Na konferenciji ekoLucija 101 proglašeni najbolji školski eko-projekti u 2022. godini!

Najbolji eko-projekt osnovne škole

U kategoriji osnovnih škola, pobjedničku titulu i status škole ekoLucionara odnijela je Prva osnovna škola iz Ogulina. Njihovu nagradu, dva edukativna robota Hexapod, omogućila je tvrtka Stemi.

Učenici ove škole sudjelovali su u projektu koji je spojio različita STEM područja – matematiku, kemiju, biologiju i informatiku. Njihov zadatak bio je osmisliti i dizajnirati održivi dom budućnosti. Nastavnica biologije i jedna od mentorica učenika, Željka Magdić, ispričala nam je više.

– Ovaj projekt koordinirale su četiri entuzijastične nastavnice iz STEM područja. To su, uz mene, nastavnica informatike Valentina Blašković, nastavnica matematike Biljana Stipetić i nastavnica kemije Marina Jurašić. Konkretni projektni zadatak za učenike bio je izrada vanjske ovojnice objekta za stanovanje, objasnila nam je nastavnica Magdić, dodajući kako su učenici odgovarali na jedno ključno pitanje: u kakvoj kući bi voljeli živjeti jednog dana?

ekolucija pobjednici

Foto: Prva osnovna škola iz Ogulina

Kako bi pronašli odgovor, učenici su najprije proučili teoriju. Istražili su najbolji oblik kuće ovisno o oplošju i volumenu te pronašli vrste obloga i izolacije koje će smanjiti njihov ekološki otisak. Nakon toga, bacili su se na praktični dio zadatka. Složili su maketu održivog doma izrađujući sve svojim rukama.

-Neki od učenika su prvi put radili sa gipsom pri čemu smo se, osim konkretnog rada, mogli pozabaviti i uočenim kemijskim promjenama, neki možda prvi puta lemili, samostalno mikroskopirali, spajali komponente solarnih ćelija, koristili bušilice, skalpele, upoznavali specifične biljne vrste, pojmove poput ekološkog otiska, Internet stvari, trigonometrije, egzotermnih promjena… Podršku u radu smo ostvarili i kroz suradnju s partnerima iz zajednice, navela je nastavnica.

Foto: Prva osnovna škola Ogulin

Nagradu će iskoristiti za peer to peer poučavanje o robotici

U stvarnom životu, rijetko ćemo naići na problem za čije rješavanje će nam trebati znanje iz samo jednog školskog predmeta. Konkretni problemi traže multidisciplinarna znanja, a baš tu leži važnost obrazovanja. Upravo to je najvažnije iskustvo koje su njeni učenici dobili iz projekta, objasnila nam je nastavnica Magdić.

Pobjeda na ekoLuciji, dodala je, ugodno ih je iznenadila, kao i podrška školskih kolega. Učenici se raduju nagradi, a već imaju ideju i kako će ju iskoristiti.

– Za nas je to dodatna potvrda da posao koji radimo i trud koji ulažemo je prepoznat i pozitivno vrednovan te nam daje “vjetar u leđa” za nastavak projektnih aktivnosti i realizaciju ideja koje imamo. Što se tiče učenika, prilikom objave rezultata, naš informatički genijalac, trenutno učenik 6. razreda, odmah je ponudio svoja znanja i vještine za rad s heksapodima te će za nas to značiti da će učenici razvijati peer to peer učenje te nestrpljivo očekujemo materijale kako bismo istraživali njihove mogućnosti. Među učenicima se tijekom projekta razvilo zajedništvo, a sada je ovom nagradom njihovo zalaganje i trud dodatno potvrđeno te su zbilja oduševljeni, a motivacije za dalje ne nedostaje, istaknula je nastavnica.

Foto: Prva osnovna škola Ogulin

Najbolji eko-projekt srednje škole

U kategoriji srednjih škola, nagradu za najbolji projekt osvojila je Pomorska škola iz Splita. Njihovu nagradu, put u Strasbourg putem programa Euroscola, osigurao je Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Nastavnica i mentorica učenika, Marijana De Marchi, ispričala nam je više o tome što su točno učenici radili.

– Školski projekt “Zdravo more”, koji pod istim nazivom obuhvaća i ekološku grupu učenika, usmjeren je na izvannastavnu terensku edukaciju učenika radi stjecanja dodatnih znanja i vještina važnih za zaštitu okoliša. Eko grupa može se pohvaliti sudjelovanjem u mnogobrojnim ekološkim akcijama izvan redovne nastave, vikendima. Samo u 2022. godini sudjelovali su, volonterski, u više eko-akcija čišćenja podmorja, ispričala nam je nastavnica De Marchi.

Foto: Prva pomorska škola Split

Eko-sekciju čine ‘dronaši’ koji upravljaju bespilotnom ronilicom opremljenom robotskom rukom i učenici ronioci. U sklopu samo jednog projekta čišćenja podmorja, učenici su prošle godine uklonili više od 1.000 predmeta iz mora. Njihovo djelovanje prepoznali su i povlašteni predstavnici Vijeća Europe, članovi The European Wergeland Center-a.

No, učenici nisu stali na čišćenju. Kako bi javnosti dočarali razmjer problema s kojim se suočavamo, snimili su i dokumentarac, a pripremaju i izložbu koja će se održati u Prirodoslovnom muzeju u Splitu.

– Jedina smo srednjoškolska ustanova koja ima smjer ribarsko-nautički tehničar, deficitan kadar prijeko potreban ribarskoj industriji. Dodatna edukacija, pa bila i izvannastavna, bitan je doprinos profesionalnoj i osobnoj izgradnji budućih ribarsko-nautičkih tehničara, naglasila je nastavnica De Marchi.

Foto: Prva pomorska škola Split

‘Bilo je pjesme i slavlja’

Pobjeda na natječaju ekoLucija 101 za njih je ‘krunsko’ priznanje za sve što čine za naše podmorje.

– Iznimno me veseli direktna nagrada učenicima koji su entuzijastično i srčano pristupali brojnim volonterskim akcijama za očuvanje morskog okoliša, radujući se svaki put rezultatima uspješnog uklanjanja velike količine otpada iz mora i s obale. Proglašenje pobjednika putem konferencije nismo mogli zajedno pratiti, ali smo bili u kontaktu i dijelili nade. Dolaskom u školu, dirnuli su me gromkim aplauzom, bilo je pjesme i slavlja. Čestitke nam i dalje dolaze od roditelja, ostalih učenika i profesora, ali i prijatelja naše grupe. Imamo veliku podršku što je jako lijepo. Među prvima čestitao nam je ravnatelj škole, ispričala je nastavnica.

Foto: Prva pomorska škola Split

Prema njenim riječima, učenici se već pripremaju za govore u Europskom parlamentu, a njena kolegica Željana Viđak Miletić pripremit će ih da aktualne teme iznesu i na engleskom jeziku.

– Još uvijek smo u euforičnom raspoloženju svjesni časti koja nam je pripala. Svakako, mnogo toga u parlamentu žele reći i na temelju vlastitog iskustva po pitanju očuvanja okoliša. Na ‘krilima’ pobjede iznose nove i napredne ideje za budućnost našeg planeta. Naša su budućnost. Ukratko, ponosni su i ja sam ponosna na njih, zaključila je nastavnica.

Rad učenika Pomorske škole iz Splita možete pratiti na njihovom Instagram profilu zdravomore.eko.


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su tvrtka Stemi i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Sve vijesti o projektu pratite u rubrici ekoLucija 101. U sklopu projekta smo organizirali i natječaj za najbolji školski eko-projekt, a dobitnike smo proglasili na online konferenciji koja se održala 21. travnja na našem YouTube kanalu i TikTok profilu.