Pretraga

U 2019. godini čak tri hrvatska sveučilišta nemaju mobilne verzije svojih web stranica

A- A+

U Hrvatskoj postoji deset sveučilišta, od kojih su dva privatna. Istražili smo koja sveučilišta imaju, a koja nemaju moderne, kvalitetne mobilne verzije svojih službenih stranica. Negativno se ističu Sveučilišta u Dubrovniku, Zadru i Rijeci koji uopće nemaju prilagođene stranice za pametne telefone. Kao ono s kvalitetnijim rješenjom može se istaknuti Sveučilište Sjever.

Brightside.me

Digitalni svijet sve intenzivnije prelazi na mobile, preokret je to posebno vidljiv u posljednjih nekoliko godina. Mlađe generacije više vremena provode na pametnim telefonima u odnosu na računala i laptope. Portal srednja.hr isto tako bilježi promjene u navikama naših čitatelja. Tako danas 80 posto naših čitatelja dolazi na portal preko mobilnih uređaja, dok je prije pet godina ta brojka bila tek na skromnih 27 posto.

Izdvojeni članak

Studentski zbor u Zagrebu godišnje raspolaže s preko milijun kuna, a internetsku stranicu nema mjesecima

Promjena trendova bila je povod da provjerimo stanje s hrvatskim sveučilištima i njihovim mobilnim verzijama webova. Screenshotovi su napravljeni s istog Android uređaja, a prostora za napredak je velik, osobito kod čak tri institucije koje uopće nemaju ni osnovnu prilagodbu na mobilne uređaje.

Hrvatsko katoličko sveučilište

HKS je privatno sveučilište koje modernim online sučeljem privlači svoje sadašnje i buduće studente. Portal sadrži sve ključne informacije pa je snalaženje vrlo jednostavno. Uz rubrike prikazane na fotografijama, ističe se rubrika ‘Najave’, gdje svi mogu vidjeti nadolazeće događaje u sklopu fakulteta.

Sveučilište Libertas u Zagrebu

Drugo privatno sveučilište u Hrvatskoj, Libertas, jednako tako estetikom na web stranicu privlači posjetitelje. Naglasak je na usmjerenjima koji se na fakultetu mogu upisati.

Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku

Osiječko Sveučilište J. J. Strossmayera na mobilnoj web stranici u prvi plan stavlja vijesti o konferencijama, najavama i sveučilišne časopise u svom izdanju. Stranica je prilagođena za pametne telefone.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Stranice Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli ne samo da su staromodne, već sadrže i grafičke greške, poput preklapanja teksta. Ni stranice njihovih sastavnica, u koje možete ući klikom na pojedini fakulteta s popisa svih fakulteta ne mogu se pohvaliti kvalitetnim dizajnom. Ipak, stranica je donekle prilagođena za mobitele.

Sveučilište Sjever

Najmlađe javno sveučilište u Hrvatskoj, Sveučilište Sjever, ima vrlo specifičan dizajn. Sučelje je vrlo moderno, no web dizajneri namjerno su portalu uz crno-bijelo omogućili samo jednu boju – crvenu, simbol fakulteta.

Sveučilište u Dubrovniku

Nekvalitetnu stranicu, primjetili smo, ima i Sveučilište u Dubrovniku. Iako je puna informacija, izgleda kao da je zapela u vremenu. Informacije o Erasmus+ programu, kao što ovdje vidimo, datiraju još iz 2017. godine. Općenito je teško čitati tekst preko mobitela jer stranica nije prilagođena za pametne telefone.

Sveučilište u Rijeci

Kao i u dosadašnja dva negativna primjera, za portal Sveučilišta u Rijeci lako je primjetiti kako je sučelje prejednostavno, a tekst na naslovnici s desne strane prelazi granice predviđene za vijesti. Kao i prethodnom slučaju, nije lako čitati tekst i pretraživati stranicu preko mobitela.

Sveučilište u Splitu

Sveučilište u Splitu jedino od navedenih sveučilišta uz more ima vrlo dobar dizajn. Doduše, slike koje stoje uz tekstove na naslovnici izgledaju manje kvalitetno, ali ulaskom u same tekstove, jasno se vidi kako su fotografije u redu.

Sveučilište u Zadru

Sveučilište u Zadru slijedi primjer Pule, Rijeke i Dubrovnika po dizajnu, no njihov je portal ipak malo pregledniji i privlačniji. Tekstovi iz rubrike ‘Novosti i događanja’ neprestano se izmjenjuju odlaskom prema gore, odnosno dolaskom od donje strane rubrike. Isto je i s rubrikom ‘Izdvojeno’. Puno teksta ovdje može čitateljima biti neprivlačno.

Sveučilište u Zagrebu

Zagrebačko sveučilište inače, najstarije u Hrvatskoj, svojim webom studentima pokušava olakšati snalaženje među obavijestima. Vijesti su uredno podijeljene u različite, prikladne rubrike, a jednako su kvalitetne i na engleskom jeziku.