Pretraga

Ako se donese novi Zakon, visokih škola više neće biti: Dekanica otkrila što to znači za studente

A- A+

Visoke škole postat će veleučilišta. Jedna je to od promjena za studente stručnih studija koje donosi Nacrt novoga Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti. O tome razgovaramo s Marcelom Andreata-Koren, dekanicom Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, inače najstarijeg poljoprivrednog učilišta u ovom dijelu Europe.

studenti predavanje

Foto: Pexels; Roxanne Minnish

Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti. Naziv je to temeljnog zakonskog akta koji regulira cijeli resor, a čiji je nacrt nedavno izašao u javnost. Pripremila ga je administracija ministra Radovana Fuchsa, nakon godinu i pol rada na, kako je u više navrata rečeno, reformi visokog školstva i znanosti. Jedna od promjena koja je odjeknula akademskim krugovima je, de facto, ukidanja visokih škola.

Izdvojeni članak
radovan fuchs mzo

Fuchsov novi zakon: Promjene za visoke škole, studenti imaju nove titule, rektori samo jedan mandat…

Mijenja se samo naziv

Sve visoke škole trenutno u sustavu, od kojih je iznimna većina u privatnom vlasništvu, postat će veleučilišta. Inače, između veleučilišta i visokih škola kao struktura ne postoji previše razlika. I visoka škola i veleučilište izvode samo stručne studije, bilo kratke, bilo regularne, a jedina je, zapravo, bitna razlika u broju studijskih programa. Visoka škola, po sadašnjim propisima ima dva do tri programa, a veleučilište najmanje tri u tri različita polja. Među postojećim visokim školama tek su dvije javne – Visoka policijska škola i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, koje inače izvodi najstarije poljoprivredne studije u ovom dijelu Europe.

Razgovarali smo stoga s dekanicom Visokog gospodarskog učilišta Marcelom Andreata-Koren, a ona nam je ukratko prokomentirala promjene koje će doživjeti, među ostalim, i institucija na čijem se čelu sama nalazi. Odmah na početku razgovara ističe kako Nacrt Zakona još treba ići u raspravu. S obzirom na sve sličnosti  razlike između visokih škola i veleučilišta koje sada postoje, smatra, da je nova promjena samo promjena imena, dok se, napominje, za studente neće ništa mijenjati, osim imena ustanove u kojoj studiraju.

Izdvojeni članak
studenti sjede i pišu na predavanju

Novi zakon donosi promjenu za 50.000 studenata, neki od njih iščekuju je već godinama

Prilagodba neće dugo trajati

Dekanicu pitamo i, u slučaju da se Zakon nakon rasprave i čitanja u Hrvatskom saboru, i službeno donese, koliko će trajati prilagodba visokih škola. Preciznije, koliko će vremena trebati da sve visoke škole, među kojima je i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, postanu veleučilišta, promjene svoje dokumente i pravilnike.

– Smatram da ne bi trebala dugo trajati jer su Nacrtom zakona zadani i rokovi (6 mjeseci za promjenu statuta i općih akata i do godinu dana za unutarnji ustroj i tijela učilišta). Da će biti posla, o tome ne treba dvojiti, ali sam sigurna da će nam u cijelom procesu pomoći i Ministarstvo znanosti i obrazovanja promptnim reagiranjem u dijelu koji je u njihovoj domeni, pojašnjava nam dekanica Andreata-Koren.


‘STRUČNI MAGISTAR’

Budući da je dekanica visoke škole na kojoj se obrazuju studenti stručnih studija, nismo mogli izbjeći pitanje o najvažnijoj promjeni za njih – mijenjanja dubiozne titule stručnog specijalista – i uvođenja titule stručni magistar nakon završetka diplomskog stručnog studija.

– Naravno da pozdravljamo tu promjenu i smatramo da će time biti ispravljena nepravda prema diplomantima stručnih studija. Naime, završetkom diplomskog studija studenti, i sveučilišnih i stručnih studija, ostvaruju isti broj ECTS bodova, 300, i nepravedno je da imaju potpuno različite titule. Dovoljne su razlike u naglasku da je to stručni studij, stručni magistar, koji će imati završeni studenti stručnih studija. Osim navedenoga, sadašnji naziv je ‘nespretan’ za korištenje te i nakon toliko godina od primjene još uvijek nedovoljno prepoznat, i u Hrvatskoj i izvan Hrvatske, zaključuje dekanica.


Više tekstova o reformi visokog obrazovanja pročitajte ovdje:

Bivša ministrica komentirala je novi zakonski nacrt: ‘Studenti ne glasaju, to je primjereno’

Fuchsov novi zakon: Promjene za visoke škole, studenti imaju nove titule, rektori samo jedan mandat…

Novi zakon donosi promjenu za 50.000 studenata, neki od njih iščekuju je već godinama

Da zaboli glava: Imamo dokument iz MZO-a, popisali su sve probleme na našim fakultetima