Pretraga

Alemka Markotić predavat će na medicini Katoličkog sveučilišta: Prije par godina u ime Klinike potpisala suradnju

A- A+

Na novom studiju medicine koji je pokrenulo Hrvatsko katoličko sveučilište predavat će i Alemka Markotić. Prije nešto više od četiri godine, kao vršiteljica dužnosti ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević s tim je sveučilištem potpisala suradnju pa je Klinika postala nastavna baza.

alemka markotić HKS

Foto: Screenshot HRT, Hrvatsko katoličko sveučilište | ilustracija srednja.hr

Hrvatsko katoličko sveučilište koncem prošlog tjedna konačno je otvorilo studij medicine. Prva generacija studenata kreće najesen, a svi redovno upisani za godinu studija morat će izdvojiti nemalih 38.000 kuna. Već smo detaljno izvještavali o dubioznom postupku pokretanja tog studija, no zanimljivosti i dalje – ne nedostaje.

Suradnja se isplatila

Jedna takva zanimljivost upravo su nastavnici koji će predavati na novom studiju medicine Katoličkog sveučilišta. Među njima je i sada već svima poznata profesorica Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, osoba iznimno istaknuta u javnosti za vrijeme pandemije koronavirusa.

Markotić već godinama surađuje s Hrvatskim katoličkim sveučilištem. Prije nešto više od četiri godine kao vršiteljica dužnosti ravnateljice Klinike za infektivne bolesti, potpisala je suradnju s HKS-om. Tom je suradnjom Klinika postala nastavna baza Sveučilišta. Konkretno, sporazumne strane tim su sporazumom uredile “da će surađivati u području znanstveno-istraživačke i stručne djelatnosti te u provođenju preddiplomske, diplomske i poslijediplomske nastave i edukacije studenata u Klinici kao nastavnoj bazi HKS-a, te ostalim oblicima suradnje”.

Zbog svojeg je kontradiktornog ponašanja tijekom posljednjih godinu dana nerijetko bila metom javne kritike. Tako je recimo, ljetos pojašnjavala da je, što se tiče poštovanja protuepidemijskih mjera najjeftinije biti odgovoran, a onda koncem prošle godine sudjelovala na misi posvećenoj blaženom Alojziju Stepincu koja je, iako na otvorenom, okupila značajan broj ljudi. Na najjačem se udaru javnosti, pak, našla kad su novinari otkrili da je preko reda cijepila svoju majku.

Izdvojeni članak
liječnici

Otvorio se novi studij medicine u Zagrebu: Upisuje studente već od jeseni, godina 38.000 kuna

Katoličkom 25 milijuna iz državne blagajne

Zanimljivosti ne nedostaje ni glede financijskog poslovanja Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Radi se o privatnoj visokoobrazovnoj instituciji u vlasništvu Katoličke crkve. Osnovano je 2006. godine dekretom koji je potpisao zagrebački nadbiskup i metropolit, kardinal Josip Bozanić, a nakon što je peteročlano povjerenstvo koje je imenovao u godinu i pol dana osmislilo novo sveučilište.

Već 2007. Republika Hrvatska odlučuje da će javnim sredstvima sufinancirati Katoličko sveučilište, unatoč tome što će Katoličko sveučilište s radom praktički krenuti tek tri godine kasnije kada će upisati prvu generaciju studenata povijesti. Odluku o financiranju, podsjetimo, potpisuje tadašnji predsjednik Vlade Ivo Sanader.

tablica o financiranju katoličkog sveučilišta

Izvadatak sa stranice 1150 proračuna, dokument Vlade RH

Tada ugovoreno sufinanciranje HKS-a javnim novcem ostaje do danas. Štoviše, ako je suditi prema planovima izdataka iz državnog proračuna za to, ponovimo, privatno sveučilište, svota se nemilo povećava. Tako je za Katoličko sveučilište od isplaćenih 22.756.608 kuna iz državnog proračuna prije dvije godine, za tekuću planirano 25.700.000, a iduće dvije godine taj bi se iznos mogao popeti i na preko 26 milijuna kuna.

Financiramo i darove za djecu povodom sv. Nikole

Tim se sredstvima financiraju razni rashodi Katoličkog sveučilišta koji se odnose na zaposlene. Konkretno, radi se o plaćama za redovan rad, doprinosima te drugim troškovima poput isplate regresa, božićnice, jubilarne nagrade, otpremnine, pomoći pa čak i, vjerovali ili ne, darova za djecu povodom sv. Nikole. Sredstva za plaće i naknade, kako stoji u dokumentu Vlade, osiguravaju se za 141 zaposlenika Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Zanimljivo je da država uopće ne taji razlog planiranom povećanju izdataka za Katoličko sveučilište u narednim godinama. Viši iznosi koji, ponovimo, možda dosegnu i preko 26 milijuna kuna iz riznice javnih sredstava, na HKS će otići “zbog potreba novoosnovanog studija Medicine”. Istaknimo da će svi redovni studenti za godišnju školarina na medicini Katoličkog sveučilišta morati izdvojiti nemalih 38.000 kuna.

Izdvojeni članak
lijecnik

Nedostaje nam liječnika, ali novi studij medicine na Katoličkom sveučilištu to neće promijeniti

Ministarstvo kaže da ne financira školarine

Iako to nikad i nije bila praksa, s obzirom na dubiozne okolnosti otvaranja novog studija, pitali smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja hoće li djelomično subvencionirati školarine za redovne studente medicine Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Školarine su, kako nam pojašnjavaju, financiraju samo redovnim studentima na javnim visokim učilištima i to temeljem Vladine odluke o programskom financiranju. Tako recimo za pojedinačnog studenta medicine na zagrebačkom sveučilištu država godišnje odvoji 6.000 kuna u subvencijama. Hrvatsko katoličko sveučilište, uz nemalih dvadesetak i više milijuna, ipak ne dobiva i novac za školarinu studenata.


Pročitajte više tekstova na ovu temu:

Otvorio se novi studij medicine u Zagrebu: Upisuje studente već od jeseni, godina 38.000 kuna

Ministar se zbog medicine na Katoličkom sveučilištu sastaje i s Bozanićem, a detalja o studiju – nigdje

Nedostaje nam liječnika, ali novi studij medicine na Katoličkom sveučilištu to neće promijeniti

Medicinski ipak podržao medicinu na Katoličkom sveučilištu, potpisali sporazum koji ne žele pokazati

Medicina na HKS-u: Ostavimo se fobije od svega katoličkog i okrenimo se bitnomu

Imamo malu ekskluzivu: Ministarstvo izdalo dopusnicu za medicinu na Katoličkom sveučilištu