Pretraga

Bivši nastavnik Hrvatskih studija: ‘Prorektor Čović radi privatnih interesa pojedinaca “miče” nepodobne i neposlušne kadrove’

A- A+

Prije nekoliko dana u javnost je dospjela, po mnogočemu, jako zanimljiva ostavka. Jedan od bivših suradnika Hrvatskih studija i član uredništva časopisa Kroatologija Stipe Kutleša, podnio je ostavku na mjesto urednika, a za sve optužio upravu Studija i prorektora Antu Čovića. Razlog zašto više nije vanjski suradnik na Studijima, kaže, leži u činjenici da Čoviću prije par godina nije učinio uslugu. U pismu navodi da mu je Čović prijetio osvetom, i to u dva navrata, a onda je prošle godine HS s Kutlešom prekinuo suradnju. Kontaktirali smo prorektora da ga upitamo za mišljenje, no do zaključenja teksta nismo dobili odgovor na pitanja.

Prorektor Ante Čović foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info i Sveučilište u Zagrebu

Razlog ostavke je krajnje samovoljno, i u krajnjoj mjeri necivilizirano, ponašanje vodstva Hrvatskih studija prema velikom dijelu zaposlenika i vanjskih suradnika koje niječe sve tekovine i standarde akademskog ophođenja. Stoji to u ostavci Stipe Kutleše na mjesto člana uredništva časopisa Kroatologija, koju u cijelosti možete pročitati na dnu teksta.

Osvetnički potezi

Izdvojeni članak

Komentar: Prepisana Strategija ogledalo je apsurda Hrvatskih studija

Cijelu situaciju na Studijima smatra posljedicom osvetničkih poteza rektorata Sveučilišta u Zagrebu na čelu s prorektorom Antom Čovićem. Neposlušne i nepodobne kadrove pokušavaju otjerati s pozicija, smatra, bez ikakvog valjanog opravdanja. Jedan od primjera je i prekid suradnje sa samim Kutlešom.

– Navodim konkretan svoj primjer, čuo sam i drugih sličnih primjera. Prekid suradnje sa mnom i eliminiranje iz nastave s predmeta ‘Egzaktne znanosti u hrvatskoj kulturi’ i ‘Povijest hrvatske filozofije’ ultimativno je tražen s jedinim ‘obrazloženjem’ zato što ja kao glavni urednik Filozofskog leksikona nisam na izričito traženje Ante Čovića u Filozofski leksikon uvrstio natuknicu ‘Pluriperspektivizam’. Apologija te nesuđene natuknice pojavila se vrlo brzo u časopisu Filozofska istraživanja, stoji u Kutlešinom pismu.

Čović mu dvaput prijetio osvetom?

Cijela situacija postaje još nadrealnije. Kutleša u pismu tvrdi da mu je Čović, otkad mu je odbio uvrstiti spomenutu natuknicu u leksikon, dvaput prijetio osvetom.

Izdvojeni članak

Prorektor Čović govorio pred studentima za koje uopće nije htio da budu studenti

– Prijetnja za osvetu izrečena mi je osobno u Matici hrvatskoj neposredno nakon objave Filozofskog leksikona u studenom 2012., a ponovljena je na sastanku prorektora s tri osobe s Hrvatskih studija 2017. godine. Činjenice vezane uz Filozofski leksikon ni na koji način nisu povezane s Hrvatskim studijima, navodi Kutleša.

Na kraju dodaje kako slijedom svega što se događa na HS-u, prekida svaku suradnju s časopisom kojeg izdaju Studiji, kao i s cijelom institucijom.

O prijetnjama koje spominje Kutleša poslali smo upit prorektoru Čoviću, no do zaključena teksta nismo dobili odgovor na naša pitanja.

https://www.facebook.com/studentigovore/photos/a.1144703932233113.1073741828.1139786002724906/1567382233298612/?type=3&theater

Nadopuna teksta 5.2.

Demanti prof. dr. sc. Ante Čovića na članak: Bivši nastavnik Hrvatskih studija: ‘Prorektor Čović radi privatnih interesa pojedinaca “miče” nepodobne i neposlušne kadrove’ pročitajte ovdje.