Pretraga

MZO u školu, gdje je mladić mačetom prijetio učeniku, poslalo krizni tim: Evo što će oni tamo raditi

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u Klasičnu je gimnaziju, nakon jučerašnjeg incidenta gdje je 18-godišnji mladić učeniku prijetio mačetom, poslalo Tim za krizne intervencije. Oni će učenicima, ali i djelatnicima te škole, šokiranima i uznemirenima ovim događajem, pružiti psihološku podršku.

XVI. gimnazija, klasična gimnazija

Foto: Matej Markovinović, srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u stalnom je kontaktu s Klasičnom gimnazijom gdje se jučer dogodio incident u kojem je tinejdžer ušetao u školu s mačetom u ruci pa onda prijetio jednom od učenika, prije nego što je pobjegao. Iz Ministarstva su nam potvrdili i da su na traženje Klasične gimnazije odmah u tu školu poslali Tim za krizne intervencije.

Izdvojeni članak
policijski automobil

Uhićen mladić (18) koji je mačetom upao u školu, policija objavila detalje

Što radi krizni tim?

Pojasnio i u čemu je važnost tog tima. Tim za krizne intervencije čine posebno educirani stručnjaci za pružanje psihološke pomoći baš te vrste. Edukaciju stručnjaka provodi Društvo za psihološku pomoć u suradnji s nadležnim ministarstvima. Društvo za psihološku pomoć započelo je s provođenjem kriznih intervencija još 1995. godine.

Spomenuti tim stručnjaka, koje je MZO poslao u Klasičnu gimnaziju, pruža početnu podršku cijeloj zajednici u vidu konzultacija, a kad izađu na teren, primjenom specifičnih psiholoških postupaka pokušava doprinijeti ublažavanju psiholoških posljedica kriznog događaja. Osim toga, potpomažu i procese oporavka. Krizni tim zainteresiranim stručnjacima i pomagačima pruža i edukaciju iz područja stresa, traume i kriznih intervencija.

Izdvojeni članak
Ravnateljica Klasične gimnazije Zdravka Martinić Jerčić i ravnateljica XVI. gimnazije Nina Karković

Oglasila se ravnateljica Klasične, mladić je mačetom prijetio učeniku: ‘Situacija je dosta traumatična’

Učencii su sabrano reagirali

Podsjetimo, zagrebačka policija sinoć je priopćila da je uhićen mladić koji je s mačetom upao u Klasičnu gimnaziju u Zagrebu. Riječ je o 18-godišnjaku, a uhićen je na području Medveščaka.

Zdravka Martinić Jerčić, ravnateljica Klasične gimnazije u kojoj se incident dogodio, medijima je rekla kako je sada već uhićeni mladić ušao u učionicu na sat na kojem je bila profesorica i prijetio hladnim oružjem jednom od učenika u razredu.

– Dosta sabranom i brzom reakcijom drugih učenika i profesorice spriječili su neke veće posljedice. Nitko nije ozlijeđen. Taj mladić je sam izašao iz škole, ja sam ga zapravo ispratila jer sam ga susrela na stubištu, istaknula je ravnateljica Martinić Jerčić.