Pretraga

Bivši prodekan ADU-a podijelio fotografiju svoje ostavke od prije 20 godina: ‘Promjene nisu bile prihvaćene’

A- A+

Hrvatski redatelj, producent i scenarist, Nenad Puhovski, na svom je Facebooku podijelio fotografiju svoje pisane ostavke na mjestu prodekana koju je, tadašnjem dekanu ADU-a, podnio prije dvadeset godina. Povod za ovu objavu je aktualna situacija na Akademiji dramske umjetnosti gdje studenti traže kvalitetnije i sigurnije studiranje nakon što je, na posao vraćen profesor Ozren Prohić koji je imao dvogodišnju suspenziju zbog prijava za seksualno uznemiravanje. Puhovski je u svojoj objavi rekao i kako podržava zahtjeve studenata.

Kolaž fotografija ADU-a i ostavke bivšeg prodekana

Ostavka Nenada Puhovskog | foto: srednja.hr, Nenad Puhovski/Facebook, Canva

Nenad Puhovski, hrvatski redatelj, producent i scenarist te bivši prodekan Akademije dramske umjetnosti, na svom je Facebooku podijelio fotografiju svoje pisane ostavke koju je podnio prije dvadeset godina. Ovakva objava potaknuta je nedavnim događanjima na ADU-u, odnosno prosvjedom studenata koji su zahtijevali da se s Akademije makne profesor Ozren Prohić koji je vraćen na posao nakon dvogodišnje suspenzije zbog prijava za seksualno uznemiravanje. Osim ovoga, studenti su iznijeli još niz zahtjeva kojima žele osigurati kvalitetnije i sigurnije studiranje, a koje Puhovski, također podržava.

Kroz svoj rad na ADU je pokušavao inicirati brojne promjene

– Naravno da podržavam (većinu) zahtjeva studenata ADU. Kažem većinu jer sam svjestan da je za one bitne potrebno vrijeme koje zna biti dulje od prosječnog boravka studenata na Akademiji, napisao je Puhovski u svojoj objavi na Facebooku.

Dodao je i kako je, kroz svojih četrdesetak godina rada na ADU pokušao inicirati brojne promjene, ali bezuspješno pa je, prije dvadeset godina dok je bio prodekan, podnio ostavku. Tu je pisanu ostavku prenio u cijelosti.

– Poštovani gospodine dekane, dozvolite mi da vam ovim putem predam neopozivu ostavku na funkciju prodekana ADU. Posljednje dvije i pol godine obavljao sam ovu dužnost s maksimalnim ulaganjem vremena, znanja, iskustva, strpljenja i dobre volje. Stupajući na dužnost, jasno sam dao do znanja da smatram kako je ADU potrebno mijenjati jer se radi o posve zastarjeloj i neefikasnoj ustanovi te da ću, slijedom razmišljanja koje sam prezentirao proteklih petnaestak godina, pokušati inicirati i provesti neke od tih promjena, napisao je Puhovski.

Izdvojeni članak
Tabla Akademije dramskih umjetnost i studenti koji prosvjeduju ispred akademije

Vijeće dekanu Švaiću iskazalo povjerenje, profesor Prohić se ispričao: ‘Prihvatljiva isprika je da ponudi otkaz’

Društveno okruženje je negativno reagiralo na pokušaje promjena

Dodao je i kako smatra da, osim za bitne promjene nevažnih akcija kao što su filmski maraton, kompjuterski kabinet, otvaranje kafića, snimanje prvog filma na 35mm vrpci i slično, u provođenju drugih promjena – nije uspio. Također, smatra kako uzrok toga leži u nedostatku kritičke mase koja bi promjene na ADU gurala naprijed.

Osvrnuo se i na to što sustav upravljanja Akademijom onemogućuje čelne ljude da samostalno iniciraju i provode promjene koje smatraju nužnima. Također je spomenuo i da društveno okruženje negativno reagira na pokušaje promjena.

– Premda smatram da se uzroci takvog stanja, uz one objektivne prirode, prije svega nalaze u radu prijašnjih uprava koje su stvorile i održale ovakav sistem, ne mogu zaobići niti odgovornost sadašnje uprave pa niti vlastitu odgovornost. Ako nizašto drugo, onda za neuspjeh željenih i obećanih promjena. Kako sam uvijek odgovarao za svoje postupke, ne preostaje mi drugo nego da vam, poštovani gospodine dekane, predam neopozivu ostavku, zaključio je Puhovski.