Pretraga

Boras će dodijeliti počasno priznanje Bozaniću, obrazloženje su strpali u jednu rečenicu

A- A+

Iduće srijede održat će se svečana sjednica Senata u povodu obilježavanja Dana Sveučilišta u Zagrebu. Mjesto radnje je Hrvatsko narodno kazalište, a tijekom svečanosti će rektor Damir Boras dodijeliti 23 počasna zvanja i titule professor emeritus umirovljenim profesorima Sveučilišta u Zagrebu, nagrade ‘Fran Bošnjaković’, ‘Andrija Mohorovičić’, ‘Andrija Štampar’ i Ars summa universitatis za godinu 2021. te zlatnu počasnu medalju Sveučilišta u Zagrebu. Upravo ovo posljednje priznanje, zlatna počasna medalja, odlazi u ruke kardinala Josipa Bozanića.

Rektor Damir Boras dodijelit će zlatnu počasnu medalju Sveučilišta u Zagrebu kardinalu Josipu Bozaniću|foto: srednja.hr/ screenshot: HRT

U popodnevnim satima proteklog petka sa Sveučilišta u Zagrebu medijima je stigao poziv na svečanu sjednicu Senata Sveučilišta u Zagrebu, koja se u srijedu u 11:30 održava u Hrvatskom narodnom kazalištu. Povod je obilježavanje Dana Sveučilišta. Rektor Damir Boras najprije će održati izlaganje o Sveučilištu u Zagrebu na početku 353. akademske godine, a potom i dodijeliti počasti.

Dodijelit će se ukupno 23 počasna zvanja i titule professor emeritus umirovljenim profesorima Sveučilišta u Zagrebu, nagrade ‘Fran Bošnjaković’, ‘Andrija Mohorovičić’, ‘Andrija Štampar’ i Ars summa universitatis za godinu 2021. te zlatnu počasnu medalju Sveučilišta u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Pomolite se za početak faksa: Rektor Boras poziva studente na misu

Zlatna počasna medalja Sveučilišta ide Bozaniću

Upravo ovo posljednje priznanje, zlatnu počasnu medalju Sveučilišta u Zagrebu, dobit će, piše to u pozivu, ‘uzoriti kardinal Josip Bozanić, Veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i nadbiskup metropolit Zagrebačke nadbiskupije, za izniman doprinos u promicanju teoloških znanosti i afirmaciji hrvatskoga identiteta i hrvatske kulturne baštine na Sveučilištu u Zagrebu’.

Budući da u pozivu stoji samo jedna rečenica obrazloženja za dodjelu počasti Bozaniću, Sveučilištu smo jučer poslali dodatan upit sa zamolbom da nam pošalju čitavo obrazloženje temeljem kojeg se ta zlatna medalja dodjeljuje baš Bozaniću, budući da je to u samom pozivu vrlo šturo navedeno i zapravo ne otkriva kako to točno Bozanić doprinosi navedenom. Pitamo sveučilište i na čiju se inicijativu zlatna počasna medalja dodjeljuje upravo kardinalu. Glasnogovornica Sveučilišta odgovorila je na naš upit, ali ostaju pri onoj jednoj rečenici obrazloženja iz poziva.

– Zlatna počasna medalja Sveučilišta u Zagrebu dodjeljuje se na temelju članka 13. Statuta Sveučilišta u Zagrebu. Uzoritom kardinalu Josipu Bozaniću, Velikom kancelaru Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i nadbiskupu metropolitu Zagrebačke nadbiskupije, zlatna počasna medalja dodjeljuje se za izniman doprinos u promicanju teoloških znanosti i afirmaciji hrvatskoga identiteta i hrvatske kulturne baštine na Sveučilištu u Zagrebu, piše u odgovoru glasnogovornice Sveučilišta u Zagrebu.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Kardinal Bozanić se u propovijedi dotaknuo Bolonje i sporazuma KBF-FFZG

Lani medalju dobilo pet ustanova i pojedinaca

Nabraja nam i kako je prošle godine ovu medalju dobilo pet ustanova odnosno pojedinaca. Boras ju je dodijelio Zvonku Kusiću, predsjedniku HAZU-a mandatu od 2011. do 2018. godine, za ‘iznimnu kolegijalnost, uspješnu suradnju i neprekidnu povezanost najviše znanstvene i umjetničke institucije u Republici Hrvatskoj sa Sveučilištem u Zagrebu’. Dobitnik je zlatne počasne medalje i Geodetski fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, za ‘izniman doprinos svojom stručnom djelatnošću za dokumentiranje zatečenoga stanja metodom 3D, lasersko skeniranje i fotogrametriju terena i objekata Sveučilišta u Zagrebu oštećenih u potresu 22. ožujka 2020.’, a za doprinos oko potresa Sveučilište je tu medalju dalo i Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Zlatnu počasnu medalju lani je, navode sa Sveučilišta, dobio i Medicinskom fakultetu ‘za izniman doprinos svojom kliničkom djelatnošću za očuvanje i unaprjeđenje zdravlja svih sudionika naše akademske zajednice i šire tijekom pandemije bolesti COVID-19’. Lani je dodijeljena još jedna zlatna počasna medalja Sveučilišta, a dobio ju je zapovjednik Hrvatskoga vojnoga učilišta ‘Dr. Franjo Tuđman’, general-pukovnik Mate Pađen ‘za svesrdnu i žurnu pomoć u ostvarenju nesmetanoga odvijanja nastavnoga procesa na Sveučilištu u Zagrebu nakon potresa 22. ožujka 2020. i tijekom pandemije bolesti COVID-19.’

Tko će još u srijedu primiti počasti Sveučilišta u Zagrebu, možete vidjeti u dokumentu u nastavku. Napomena, ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [415.81 KB]