Pretraga

[VIDEO] Kardinal Bozanić se u propovijedi dotaknuo Bolonje i sporazuma KBF-FFZG

A- A+

Mnoštvo studenata, prodekana, dekana i profesora okupilo se u zagrebačkoj Katedrali na jučerašnjem euharistijskom slavlju ‘Veni Sancte Spiritus’ povodom početka 348. akademske godine. Poziv je stigao od Tonći Matulića, dekana KBF-a i rektora Damira Borasa koji je, zajedno s prorektorima, iz prvog reda prisustvovao misi. Predvodio ju je nadbiskup zagrebački i Veliki kancelar Katoličko bogoslovnog fakulteta Josip Bozanić koji se u propovijedi dotaknuo događanja na Sveučilištu u posljednjih nekoliko mjeseci.

Rektor Damir Boras je predsjednik Sinodalnog vijeća Hrvatske starokatoličke crkve, a zajednički s prorektorima Sveučilišta je iz prvog reda sudjelovao na akademskoj misi koju je predvodio kardinal Bozanić.

Izdvojeni članak

Plenum TTF-a i FFZG-a organiziraju 65. rođendan rektoru Borasu s naslovom ‘Sretna penzija’

Rektor Boras je predsjednik Sinodalnog vijeća Hrvatske starokatoličke crkve

Starokatolička crkva nastala je nakon I. Vatikanskog koncila 1870. god kad dio biskupa nije prihvatio dogmu papine nepogrešivosti.

– Na starokatoličku vjeru i njezine vjernike ne treba gledati kao na nešto zastarjelo već kao na alternativu, na modernu naprednu zajednicu katolika otvorenu prema svim ostalim vjerskim zajednicama i ljudima željnim potrage za duhovnošću u današnjem svijetu punom previranja i novih pitanja, stoji na službenim stranicama Crkve.

U Hrvatskoj je osnovana 1922. godine, a za prvog biskupa izabran je 1924. Marko Kalogjera. Osim činjenice da su priznavali i razvod braka, velik broj vjernika privuklo je služenje mise na hrvatskom jeziku. Hrvatska starokatolička crkva potpisala je s Republikom Hrvatskom ugovor o pitanjima od zajedničkog interesa.

Slavlju su prisustvovali brojni studenti pa se tako tražila stolica više, ali i članovi uprava fakulteta, koji su zajedno sa studentskim predstavnicima kasnije pozvani na druženje u prostorima KBF-a u Vlaškoj.

Izdvojeni članak

Rektor Boras s medijima komunicira putem priopćenja, teška pitanja ga ne zanimaju

Bozanić se u propovijedi dotaknuo Bolonje i suradnje sastavnica na Sveučilištu

Kardinal Bozanić započeo je propovijed s važnosti razlučivanja dobra i zla, s naglaskom da je put do dobra kroz Isusa Krista koji zlo želi razmrviti i prokazati. Neprijatelj Boga želi djelovati skriveno, a Isus ga želi prokazati kako bi ih pojedinac u slobodi mogao razlučiti i odabrati dobro, tumači kardinal.

– Slika ognja je također višeznačna te se može shvatiti na dva temeljna načina. Kao oganj koji pročišćava i onaj koji očišćuje. Oganj duha o kojem govori Isus. S jedne strane prijeteći pogled povezan sa slikom propasti, a s druge srane živi plamen ljubavi o kojem govore mistici. Bog očito želi da u svojem životu budemo gorljivi, da čeznemo za istinom, svjetlom dopiremo do dna bića. Znamo da nitko među nama nije iskusio život poslije smrti tako da bi nam mogao prenijeti svoje iskustvo, ali ipak se u Objavi oganj pojavljuje u slici vječne propasti za čovjeka, baš kao i u slici ljubavi. Oganj ne pripada neutralnosti, ravnodušnosti, mlakosti, očito je da nas Bog poziva na gorljivost, predanost, životnu uronjenost, otvorio je propovijed Veliki kancelar KBF-a Bozanić.

Kardinal Bozanić se u završetku propovijedi dotaknuo recentnih događanjima na Sveučilištu te se indirektno osvrnuo na sporazum o suradnji između KBF-a i Filozofskog fakulteta. U tom kontekstu govorio je o ideološkoj netrpeljivosti, važnosti suradnje po Bolonjskom procesu i stavovima koji nisu prožeti istinom.

– Posljednjih smo mjeseci svjedoci tužnih pojava koje ne promiču ni suradnju niti duh istine. Štoviše, zabrinjavaju gorljivi načini da se ukloni istina i da se pod krinkom brige za Sveučilište promiče duh ideologije. U vremenu traženja najboljih puteva razvoja sveučilišnog obrazovanja, u vremenu kada se pokušavaju povezati sva znanstvena područja, polja i grane, kada i sam proces promjena poznat pod nazivom Bolonjski proces, ne samo da predviđa nego i traži snažniju povezanost i suradnju između sveučilišnih sastavnica, kao i raznih sveučilišta, teško je shvatljivo da se netko zalaže da takve suradnje ne bude ili da je ona neprimjerena. Nisu to stavovi koji su prožeti istinom i plemenitom gorljivošću kakva je potrebna hrvatskom društvu. Nažalost, i više od toga. Da se iz ideološke netrpeljivosti jedno znanstveno polje prokazuje kao neprihvatljivo za Sveučilište, mimo svih pokazatelja i primjera hvalevrijednih odnosa iz europske i svjetske prošlosti i sadašnjosti. Dakle, u hrvatskom se društvu treba zalagati za čuvanje sveučilišnog duha slobode, istine i zajedništva. U postupcima, koji nisu vođeni istinom, nego razvojnim nemirom vidimo usvajanje duha komunističke diktature kada se znanost zatirala, kada se sveučilišne nastavnike proganjalo i zatvaralo, kada je i sastavnica iz koje je rođeno Sveučilište isključena, kada je duboko ranjena duša hrvatskoga naroda. To je vrijeme u kojem svjedoči politički odnos prema blaženom Alojziju Stepincu, čiji zagovor rado zazivam na sve vas dragi studenti i profesori. U ovome slavlju molimo duha istine, da imamo snagu razlučivati istinu, prepoznavati dobro i radovati mu se. Da imamo snagu prepoznavati zlo i suzbijati ga slabljenjem njegove moći. Želim da u svome sveučilišnom radu uvijek težite zbližavanju i zajedništvu, istinskoj pomoći profesora studentima, da ih uče povezivati, raščlanjivati, doći do jasnih uvida. A za vas studentice i studente, molimo duha gorljivosti, čežnju za znanjem i predanost za koju vam je potrebna ljubav, ali i pratnja profesora. Dragi mladi prijatelji, zahvalite Gospodinu što imate mogućnost studirati, i u Hrvatskoj biti naraštaj koji će sebe vidjeti u našoj domovini spreman uložiti darove za njezino dobro. Zahvalite za one koji vam omogućuju ljepotu studentskih dana. Zahvalite za svoje prijateljima i budite graditelji zajedništva u hrvatskom društvu. Sve vas ovdje okupljene izručujem zagovoru presvete Bogorodice Marije prijestolja mudrosti i blaženoga Alojzija Stepinca, svjedoka istine i čiste savjesti, amen, zaključio je Bozanić.

Na kraju misnog slavlja, dekan KBF-a Matulić obratio se prisutnima i kardinalu kojem je poslao poruku da je pažljivo slušao i razumio poruku koju je poslao.

Zahvala Blank_filmski inkubator na ustupljenoj opremi za snimanje