Pretraga

Boras se priklonio svom moćnom prorektoru Čoviću: Senatori sutra glasaju o smjeni Barišića

A- A+

Zagrebački rektor Damir Boras, koji se u raskolu notornog akademskog tandema našao između dvije vatre, izabrao je podržati svog bliskog prorektora Antu Čovića. Sutra će Senat, temeljno upravljačko tijelo na Sveučilištu, glasati o smjeni Pave Barišića s mjesta dekana Fakulteta hrvatskih studija. Barišić je, podsjetimo, na tragu mišljenja državne inspekcije Čoviću pripremao izvanredni otkaz.

boras čović barišić

Foto i obrada: Screenshot HRT | srednja.hr

Kaos na zagrebačkom sveučilištu se nastavlja. Rektor Damir Boras konačno je, u sukobu dvojice svojih suradnika, izabrao stranu moćnog prorektora Ante Čovića.

Barišić izvukao deblji kraj

Rektorski kolegij u užem i širem sastavu danas je donio prijedlog odluke, u čijem smo posjedu, kojim se rektoru Borasu daje suglasnost za smjenu Pave Barišića s mjesta privremenog dekana Fakulteta hrvatskih studija. Ako Senat, temeljno upravljačko tijelo na Sveučilištu, koje se opet ‘sastaje’ putem maila, sutra izglasa tu odluku, Barišića će smjesta na poziciji privremenog dekana zamijeniti Stjepan Ćosić, profesor povijesti na Hrvatskim studijima.

Barišić i Čović u akademskim krugovima donedavno su glasili za notorni akademski tandem koji je sustavom drmao trideset godina. No, sukob je nastao oko pitanja umirovljenja moćnog prorektora Čovića, koji je čvrsto ustoličen na svojoj prorektorskoj i profesorskoj fotelji unatoč tome što će na ljeto proslaviti 72. rođendan, i što Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ali i Državna inspekcija rada smatraju njegov nastavak rada nepropisnim.

Sukob je nastao jer se Barišić odlučio prikloniti mišljenju Ministarstva te koristeći poziciju dekana Hrvatskih studija, gdje Čović na deset posto opterećenja radi kao profesor filozofije, umiroviti Čovića. Barišić mu je pripremio izvanredni otkaz, a Čović je od rektora tražio njegovu suspenziju. Ovim prijedlogom odluke koji će se sutra naći na Senatu rektor se, očito, priklonio svom moćnom prorektoru. Ove nam je informacije potvrdio i sam Barišić te nas za sve daljnje komentare uputio na dokument govora koji je u petak održao na Senatu, a koji možete pronaći na ovoj poveznici.

Ide protiv politike?

Osim toga što očito staje na Čovićevu stranu u spomenutom sukobu, rektor Boras ovom odlukom potencijalno ide i protivno namjerama politike. Ministarstvo znanosti i obrazovanja više je puta istaknulo da prorektor Čović mora u mirovinu, odnosno da je trebao biti umirovljen još 2019. kada je navršio 70 godina života. Zbog toga je i resorni ministar Radovan Fuchs podnio prijavu državnoj inspekciji rada koja je utvrdila da Hrvatski studiji prije dvije godine s Čovićem nisu smjeli potpisati ugovor zbog njegove dobi.

Izdvojeni članak

Sveučilište na sudu nakon nalaza inspekcije: Boras nas napao jer smo ga zvali na privatni broj

S tom su argumentacijom inspektori otišli i na Općinski prekršajni sud gdje je pokrenut postupak protiv Sveučilišta u Zagrebu, kojeg pravno zastupa rektor Boras, i Marija Grčevića koji je prije dvije godine bio pročelnik i time odgovorna osoba na Hrvatskim studijima. Bit će zanimljivo pratiti kako će se situacija odvijati, posebno nakon sutrašnje sjednice Senata gdje će se Barišićeva smjena naći na dnevnom redu odlučivanja.

ČOVIĆ VIŠE NIJE KOORDINATOR

Rektor Boras danas je donio i odluku o razrješenju prorektora Čovića s pozicije koordinatora za provedbu statusne promjene i uspostavljanje Fakulteta hrvatskih studija kao ustanove Sveučilišta u Zagrebu. Ovo razrješenje nije potrebno gledati kao nešto presuđujuće, budući da su Hrvatski studiji ustrojbeno postali fakultet još u prosincu 2019. pa je zadaća Čovića kao koordinatora statusne promjene već sigurno završena.

Promjene u vijeću

Istom odlukom u Fakultetsko vijeće hrvatskih studija, ako ju senatori izglasaju, ući će i Mirjana Matijević Sokol. Radi se o profesorici bliskoj rektoru Borasu, čiji je sin istaknuti HDZ-ov europarlamentarac Tomislav Sokol, inače jedan od autora nikad prihvaćenog prijedloga Zakona o znanstvenoj djelatnosti. Te izmjene zakona indikativno su nazvane Lex Boras jer bi u nizu elemenata išle na ruku zagrebačkog rektora.

Profesorica Matijević Sokol javnosti je poznata kao vrsna stručnjakinja za srednjovjekovnu povijest, a o njoj smo pisali kada joj je prošlog mjeseca na prvoj instanci, Hrvatskom institutu za povijest, izglasano ispunjavanje uvjeta za produljenje ugovora o radu na iduće dvije godine. Matijević Sokol tako bi, ako se postupak privede kraju, u sustavu visokog školstva i znanosti potencijalno mogla raditi i do 71. godine života.