Pretraga

Ministarstvo nedvosmisleno: Prorektor Čović trebao je otići u mirovinu još prije dvije godine

A- A+

Borasov najbliži suradnik, moćni zagrebački prorektor Ante Čović u mirovinu je zakonski trebao još prije dvije godine. Pravno je to tumačenje Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je stiglo na upit portala srednja.hr.

Foto i obrada: Screenshot HRT | srednja.hr

Posljednja dva dana detaljno smo pisali o spornom pokušaju produljenja radnog odnosa moćnog zagrebačkom prorektoru Anti Čoviću. Njegov treći po redu pokušaj da izbjegne mirovinu jučer je, barem privremeno, stopiran. Pitali smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja što misle o tome.

Izdvojeni članak

Priča s Čovićevim produljenjem još nije gotova: Imamo dokumente s novim spornim detaljima tog slučaja

Ministarstvo kaže da mora otići

Ministarstvo nam je poslalo jasan odgovor. Po Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, kažu, pravilo je da profesori i znanstvenici idu u mirovinu u godini u kojoj proslave 65. rođendan. Postoji jedna iznimka, temeljem odluke Ustavnog suda, koja omogućava da zaposlenici unutar akademske zajednice ipak ostanu raditi nešto dulje.

“Na redovite profesore, profesore viših škola i znanstvene savjetnike koji su na dan 30. srpnja 2013. godine bili u trajnom zvanju primjenjuju se odredbe ranije važećeg Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (NN, broj: 123/03, 105/04, 174/04, 2/07-OUSRH, 46/07, 45/09 i 63/11). Prema tim odredbama kada postoji potreba za nastavkom rada redovitog profesora u trajnom zvanju ili profesora visoke škole u trajnom zvanju, visoko učilište može redovitom profesoru u trajnom zvanju, odnosno profesoru visoke škole u trajnom zvanju, produljiti ugovor o radu do isteka akademske godine u kojoj navršava 70 godina, pri čemu će se posebno cijeniti njegov znanstveni doprinos, uspješnost u obrazovnom procesu i odgoju mladih znanstvenika i nastavnika”, ističu iz Ministarstva.

Za sve ostale zaposlenike na znanstveno-nastavnim radnim mjestima, dodaju, a koji na spomenuti datum nisu bili u trajnom zvanju primjenjuje se odredba o mogućnosti produljenja u dvogodišnjim mandatima.

“Iz navedenog proizlazi da kako za osobe koje su na dan 30. srpnja 2013. godine bile u trajnom zvanju redovitog profesora ili profesora visoke škole njihov radni odnos prestaje najkasnije istekom akademske godine u kojoj navršavaju 70 godina života, dakle istim danom prestaju biti u radnom odnosu na odgovarajućem znanstvenom-nastavnom radnom mjestu”, zaključuju iz Ministarstva.

Kako je Čović i prije spomenutog datuma izabran u trajno zvanje redovitog profesora, preciznije tri godine prije, dopis Ministarstva treba shvatiti kao jasan u smislu da je Čović, po njihovom pravnom tumačenju, u mirovinu silom zakona trebao otići još 2019.

I bivši ministri govorili isto

Valja naglasiti da pravno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja nije nastalo u ovome trenutku. Još 2016. dok je kratko bio čelnik resora, Predrag Šustar potpisao je dokument u kojem stoji da svi redoviti profesori koji su u trajnom zvanju bili na dan 30. srpnja 2013. silom zakon idu u mirovinu u godini u kojoj proslave 70. rođendan. Nakon njega isto je tvrdila i Fuchsova prethodnica Blaženka Divjak, koja je u nekoliko navrata u javnosti čak i pozvala zagrebačko sveučilište da se suoči s tom činjenicom i ispiše moćnog prorektora iz centralnog obračuna plaća.

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja je uputilo dopis Sveučilištu u Zagrebu, Hrvatskim studijima u kojem je istaknulo kako ne postoji pravna osnova za nastavak radnog odnosa u slučaju prof. dr. sc. Ante Čovića nakon dana isteka akademske godine u kojoj navršava 70 godina. S obzirom na zakonsku nemogućnost ovakvog produljivanja radnog odnosa, Ministarstvo je pozvalo Sveučilište u Zagrebu, Hrvatski studiji da se regulira status u Registru zaposlenika na način da se zabilježi prestanak radnog odnosa, rekli su nam prije dvije godine iz Ministarstva profesorice Divjak.

Izdvojeni članak

Rektoru Borasu opasno se trese fotelja: Ministar tražio hitnu reakciju tijela koje nadzire njegov rad

Sindikat poslao pismo rektoru

Na pokušaj produljenja ugovora prorektoru Anti Čoviću reagirao je i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja u vidu otvorenog pisma rektoru Borasu. U njemu navode “četiri neoborive činjenice” te naposljetku od rektora traže da postupi u skladu s njima i umirovi svog bliskog suradnika.

“Ovim putem Vas javno pozivamo da bez odgode ispunite svoju rektorsku dužnost i da, ne samo u slučaju prorektora prof. dr. sc. Ante Čovića, nego i u svim drugim istovjetnim slučajevima postupite sukladno važećem Zakonu, obvezujućoj ustavnosudskoj Odluci, mišljenju Ministarstva znanosti i obrazovanja te Odluci Senata Sveučilišta u Zagrebu. Svi navedeni izvori potvrđuju da produljenje radnog odnosa redovitih profesora koji su 30. srpnja 2013. godine bili u trajnom zvanju, nakon isteka akademske godine u kojoj su navršili 70.-u godinu života, nije moguće”, stoji u dijelu pisma Sindikata koji potpisuje predsjednica velikog vijeća Vesnica Garašić.

Cijelo otvoreno pismo Nezavisnog sindikata možete pročitati u dokumentu ispod.