Pretraga

Brucoši jednog sveučilišta podijelili svoja iskustva s jedinstvenim studijem: ‘Početni strah je nestao’

A- A+

Troje brucoša Sveučilišta Sjever s različitim životnim iskustvima odgovorili su nam na nekoliko pitanja o njihovom zadovoljstvu studiranja na studiju Komunikologije, medija i novinarstva. Riječ je o jedinstvenom studiju jer jedini u Hrvatskoj spada dva srodna područja. Hrvoje je izvanredni student s već zavidnom karijerom, Ana Leona je redovna studentica koja nije mogla odlučiti između novinarstva i komunikologije – pa je upisala studij koji ih kombinira, a Daniji je Sveučilište Sjever “druga šansa” u koju se upustila nakon nezadovoljstva prvim faksom kojeg je upisala. Doznali smo jesu li zadovoljni, što im se sviđa i misle li da će studij završiti.

Život na Sjeveru kako ga vidi troje brucoša na studiju Komunikologije, medija i novinarstva na Sveučilištu Sjever | Foto: Daria Shevtsova, Pexels

Hrvoje Pukšec je filmski producent (HRT, Festival tolerancije, ZagrebDox), izvanredni student:

Uza sve što sam u životu radio ili još uvijek radim, sada sam odlučio i studirati. Pomalo ludo, pomalo blesavo no ja bih rekao i: hrabro. Preporučio bih svim četrdesetogodišnjacima iskustvo ponovnog učenja i otkrivanja a mlađima još i više!

sveučilište sjever

Hrvoje Pukšec, filmski producent (HRT, Festival tolerancije, ZagrebDox), izvanredni student Sveučilišta Sjever | Foto: Sveučilište Sjever

Sad ste u drugoj polovici drugog semestra: je li Vam drago zbog te odluke?

Apsolutno! Iskustvo suradnje s kolegama, otvorena komunikacija s profesorima i zanimljiva, poticajna atmosfera učenja koja se u dobroj mjeri oslanja na praktičan rad čine se kao odlična kombinacija.

Što smatrate najboljim elementima studija Komunikologije, medija i novinarstva, recimo izdvojite dva do tri?

Dobar spoj teorijskog i praktičnog je svakako jedan od pozitivnih elemenata, baš kao što je i činjenica da smo u studiranju vrlo bliski aktualnim događajima i medijskim temama.

Imate li osjećaj da vam otvara mogućnosti za profesionalni razvoj?

Za mene osobno to je teško ustvrditi, pa čak i procijeniti. Postigao sam dosta toga u profesionalnom životu, no rekao bih da je ovo pitanje jako važno za mlade ljude koji tek trebaju otkriti u čemu su dobri, što ih zanima i uzbuđuje. U tom smislu ovaj je fakultet jako dobar izbor.

Veselite li se nastavku studiranja i koliko ste sigurni da ćete ga završiti?

Veselim se studiranju, da. Koliko god mi je izazovno uskladiti obitelj, posao i studentske obveze ono što dobivam kao protuvrijednost: intelektualni angažman i unaprjeđenje vrijede tog truda.

Ana Leona Lončar, redovna studentica (desno):

(Napadamo ručak dok odgovaram na pitanja.)

sveučilište sjever

Ana Leona Lončar, redovna studentica Sveučilišta Sjever (desno) | Foto: Sveučilište Sjever

Zašto ste odlučili doći na Sjever, na baš ovaj studij? Općenito, je li vam tu lijepo?

Za Sjever sam se odlučila zato što nisam bila posve sigurna želim li upisati komunikologiju ili novinarstvo, a Sjever nudi studij koji obuhvaća to dvoje i medije. Još uvijek sam između, ali, iskreno, zadovoljna sam više nego sam mislila da ću na prvoj godini studija uopće moći biti.

Sad ste u drugoj polovici drugog semestra: je li Vam drago zbog te odluke?

Nisam drugačije ni planirala, a zasad ništa nije pošlo u lošem smjeru toliko jako da bih odlučila prekinuti studij. Dakako, tu su i nova poznanstva koja ublažuju studentske muke.

Koji su najbolji elementi studija Komunikologije, medija i novinarstva, primjerice, izdvojite dva do tri?

Kao prvo, njegovo objedinjavanje triju srodnih područja – komunikologije, medija i novinarstva – nudi širok spektar stjecanja znanja i mogućnost kasnije odluke za konačno opredjeljenje. Kao drugi najbolji element ovog studija izdvojila bih to što studenti imaju mogućnost teoriju primijeniti u praksi, trenutno pišući za portal Pressedan, a u bliskoj budućnosti stvarajući radijski sadržaj. Istaknula bih da mi odgovara to što nas u ovoj akademskoj godini nema previše, a to je prilika za bolju suradnju između studenata i njihovu suradnju s profesorima. S druge strane, svi imaju mogućnost istaknuti se na svoj način i u tome biti primjetni.

Imate li osjećaj da Vam studij otvara mogućnosti za profesionalni razvoj?

Trenutno smatram da otvara mogućnosti za profesionalni razvoj, a jednako toliko smatram i da se to neće promijeniti. Studenti imaju mogućnost stjecati iskustvo za svoj CV na Pressedanu, što je za sam početak i više nego dovoljno. Kad student počne tražiti posao u struci, moći će priložiti svoje tekstove, odnosno, uputiti drugu stranu da ih potraži. Komunikologija je u ovom segmentu, iz moje perspektive, pomalo zakinuta.

Veselite li se nastavku studiranja i koliko ste sigurni da ćete ga završiti?

Studij je nešto što sam zacrtala u svoju vision board. Studij je moj način za ispunjenje i moj put ka uspjehu. Uvjerila sam se da se u isto vrijeme može i raditi i studirati, stoga smatram da me u završetku studija ništa neće sputati.

Dania Matahlija, redovna studentica (nema noža, nema vilice…)

Sveučilište Sjever odnosno KMN volim nazivati svojom drugom šansom nakon što nisam bila zadovoljna sa prvim fakultetom koji sam upisala odmah nakon završetka srednje škole, a odluka da upišem baš ovaj smjer je pala zbog toga što je jedinstven u Hrvatskoj i spaja sve ono što mi se sviđa. Više-manje sam se pronašla u svemu te je time sam smjer nadmašio sva moja očekivanja. Isplatilo se “potegnuti” od Raba do Koprivnice.

sveučilište sjever

Dania Matahlija, redovna studentica Sveučilišta Sjever (u sredini) | Foto: Sveučilište Sjever

Sad ste u drugoj polovici semestra: je li Vam drago zbog te odluke?

Početni strah je nestao, a vrijeme prilagodbe je prošlo uspješno te mi je sad jako drago da sam tu i da polako ostvarujem neke svoje ciljeve. Moglo bi se reći da sad stvarno počinjem uživati u studentskom životu u Koprivnici.

Što smatrate najboljim elementima studija KMN?

Najviše mi se sviđa to što učimo dosta praktičnih stvari, odnosno ono što naučimo u teoriji, primjenjujemo u praksi. Profesori se doista trude prenijeti nam znanja iz “stvarnog života”. Iz svakog kolegija imamo predavanja i seminare ili vježbe te mi se to također jako sviđa.

Imate li osjećaj da Vam otvara mogućnosti za profesionalni razvoj?

Mislim da, osim ovoga što redovno učimo na kolegijima, Sjever pruža mnogo mogućnosti što se tiče ostvarivanja određenih kontakata koji bi nam mogli poslužiti u budućnosti, sudjelovanja na radiju ili pisanja za portal studenata Pressedan i slično. Također, profesori doista potiču sudjelovanje.

Veselite li se nastavku studiranja?

Veselim se svim izazovima koji me očekuju te mogu reći da sam sigurna da ćemo se Sjever i ja gledati još barem dvije godine.


Ne propusti priliku i postani i ti dio nove generacije sveučilišnih prvostupnika na jednom od čak 17 različitih studijskih programa na Sveučilištu Sjever! Očekuju te suvremeno opremljeni laboratoriji, moderni studijski program i profesori i predavači s iskustvom iz realnog sektora. Pravo upisa na preddiplomske studije Sveučilišta Sjever imaju kandidati koji su završili srednju školu u minimalno četverogodišnjem trajanju, a prijave se obavljaju putem stranice www.postani-student.hr.

Sve o informacije o uvjetima upisa nalaze na mrežnim stranicama Sveučilišta te stranici Postani student.