Pretraga

Zagrebački studenti dobili svoj TV studio: Imaju vrhunsku opremu, mogu raditi i prijenose uživo

A- A+

Hrvatsko katoličko sveučilište (HKS) prošlog je tjedna dobilo TV studio. Na svečanom otvaranju uslijedio je i blagoslov. HKS od prije ima i radijski studio, a donacije za oba projekta su osigurali Hrvati iz Kanade. Studentima komunikologije sada su na raspolaganju digitalni diktafoni, fotoaparat, četiri TV kamere, uključujući i jednu za prijenose uživo. Imaju i pokretni audio pult. Hrvati iz Kanade su do sada donirali HKS-u 320.000 eura.

Ikakvo učenje o novinarstvu bez konkretne prakse uzaludno je kao treniranje plivanja bez ulaska u vodu. Svjesni su toga i na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS) gdje su za studente komunikologije uredili televizijski studio. Studio je i službeno blagoslovljen 11. travnja povodom obilježavanja Dana Sveučilišnog odjela za komunikologiju. S HKS-a ističu da je studio suvremeno urešen.

– Televizijski studio blagoslovio je i svečano otvorio velečasni. Mladen Horvat, župnik Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata iz Toronta u Kanadi. On je zajedno sa svojim župljanima zadnjih deset godina u stalnom kontaktu s našim Sveučilištem i tijekom godina prikupljani su dobrovoljni prilozi župljana za potrebe našeg Sveučilišta. Najveći dio sredstava financiran je upravo za opremu radijskog studija, koji je blagoslovljen i stavljen studentima na raspolaganje u svibnju 2022. godine, te televizijskog studija. Ukupna vrijednost dosadašnjih donacija iznosi 320.000 eura, naveli su iz HKS-a.

Izdvojeni članak
Teta s porte' na HKS-u odlazi u mirovinu

Sveučilište u mirovinu otpratilo legendarnu ‘tetu s porte’ koja je studentima pisala poeziju: ‘Puno sreće’

Vrhunska oprema

Dodali su i da su donirana financijska sredstva uložili u opremanje četiri sobe za montažu, u radijsku i televizijsku režiju, radijski i televizijski studio. Uz to kupili su i potrebnu opremu. Digitalni diktafoni, fotoaparat, četiri TV kamere i pokretni audio pult sad su na raspolaganju HKS-ovim studentima komunikologije. Imaju i daljinski upravljivu kameru za emitiranje izravnih prijenosa programa. Velečasni Horvat je okupljenima poručio da je bitno da se studenti obrazuju sa standardima modernog svijeta. Iz HKS-a su napomenuli je i da ovo nije jedini način kako ova kanadska crkva pomaže studentima HKS-a.

– Svećenici koji rade na Sveučilištu često dolaze u ispomoć na župu Naše Gospe Kraljice Hrvata, predvode slavlja i drže edukacije. Profesori sa Sveučilišta dolaze u Župu i održavaju predavanja i sudjeluju na tribinama. Ponosni smo također što su župljani Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata prepoznali fotografske talente na našem Sveučilištu. Tako su ove godine po deseti put glavni sponzor fotografskog natječaja za studente. Tema ovogodišnjeg natječaja su ljepote i ranjivost prirode, istaknuli su iz HKS-a.

Izdvojeni članak
Ultrazvuk za vrijeme trudnoće

Katoličko sveučilište pojasnilo kako će na novom studiju medicine podučavati priziv savjesti

Za stjecanje vještina za budući poziv

HKS se zahvalio voditelju tehnike na Hrvatskom katoličkom radiju, Mihovilu Varenici zbog tehničke i stručne pomoći u osposobljavanju televizijskog studija. Tvrtke Sollicitudo i AVD sudjelovale su u izgradnji i opremanju. Projekt je koordinirao zamjenik pročelnika Sveučilišnog odjela za komunikologiju, Anto Mikić. Rektor HKS-a, Željko Tanjić, ocijenio je televizijske i radijske studije djelom napora koji će studentima komunikologije omogućiti kvalitetne uvjete za studiranje. Naveo je da će s ovom ‘vrhunskom opremom’ studenti svoja znanja iz teorije na najbolji način moći povezati i pretočiti u vještine za njihov budući poziv.

– Vjerujemo da će radijski i televizijski studio biti također jedna od prednosti našeg Sveučilišta za odabir studija budućih studenata. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u izgradnji i opremanju televizijskog i radijskog studija, zaključio je rektor Tanjić.