Pretraga

Provela sam dan na studiju nadomak Zagreba koji obrazuje menadžere, biljne znanstvenike i ljubitelje životinja

A- A+

Martin, Kyara i Ana studenti su koji naizgled nemaju puno toga zajedničkog. Martin se bavi menadžmentom i turizmom, Kyara razmišlja o unaprjeđivanju obiteljskog OPG-a, a Ana je vegetarijanka koja obožava životinje i bavi se jahanjem. No, svo troje studiraju Poljoprivredu pri Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima. Provela sam dan s njima i doznala o različitim mogućnostima koje otvara studij poljoprivrede.

VGUK

Provela sam dan s Martinom, Kyarom i Anom te doznala o različitim mogućnostima koje otvara VGUK | Foto: Stella Ćaleta, srednja.hr

U Križevce, mirno, a opet živahno mjesto blizu Zagreba stigla sam rano ujutro, ali na Visokom gospodarskom učilištu sam već zatekla svoje sugovornike. Martina i Kyaru sam pronašla u novoopremljenom dnevnom boravku studenata VGUK-a, koji je, jednim dijelom, i njihova zasluga. Martin Topljak, predsjednik Studentskog zbora VGUK-a, objasnio mi je da je i Zbor bio angažiran u opremanju prostora te da su njime jako zadovoljni.

Studentski zbor, dodao je, sudjeluje u gotovo svim aktivnostima na faksu. Martin je aktivan i u Stručnom vijeću. Faks im je ponudio puno mogućnosti, potiče ih da se uključe u radionice i projekte, rekao mi je, a puno je studenata koji su to odlučili iskoristiti na najbolji mogući način.

– Trenutno sam na trećoj godini preddiplomskog stručnog studija Poljoprivreda usmjerenje Menadžment u poljoprivredi. To je bio prirodni tijek na moju završenu školu za komercijalista u Križevcima. Zadovoljan sam odabirom svog studija, drago mi je što sam ostao u Križevcima iako sam imao priliku otići izvan grada, u Osijek ili Zagreb, rekao je Martin.

Posebnost VGUK-a je što svi studenti slušaju zajedničku prvu godinu, nakon čega se odlučuju na jedno od tri moguća usmjerenja: Bilinogojstvo, Zootehnika ili Menadžment u poljoprivredi.

Martin Topljak

Martin je trenutno student na trećoj godini preddiplomskog stručnog studija Poljoprivreda, usmjerenje Menadžment u poljoprivredi pri VGUK-u | Foto: Stella Ćaleta, srednja.hr

VGUK ga zainteresirao za ekologiju i turizam

Učilište im je kroz godine ponudilo vrlo široko znanje o poljoprivredi, objasnio mi je Martin. Slušali su i predmete o tržištu i distribuciji, ruralnom razvoju, menadžmentu i poduzetništvu, a njega je upravo to područje privuklo. Svoju je budućnost počeo graditi još za vrijeme faksa – prošle godine je pokrenuo projekt pod imenom EkoRur Tour. Riječ je o projektu koji promovira neiskorišteni potencijal eko proizvodnje i ruralnog turizma Križevaca i okolice, a za njega je već dobio i financijska sredstva.

– EkoRur Tour je projekt koji je započeo prošle godine u lipnju, napravljen je u suradnji sa Zelenom akcijom u Zagrebu. Prepoznali smo da Kalnik i slične turističke atrakcije nisu dovoljno iskorištene. Cilj nam je od njih razviti turistički proizvod koji bi koristio cijeloj zajednici. Želim vidjeti što treba učiniti da napravimo stvarnu razliku, da ljudi počnu dolaziti. Znanja koja sam stekao kroz faks su mi pomogla da uvidim taj potencijal, objasnio mi je Martin.

Osim razvoja ruralnog turizma, Martinov će projekt odigrati važnu ulogu u poticanju ekološke poljoprivrede, o čemu se na Učilištu puno govori. Iako su poljoprivrednici u to dobro upućeni, iznenadilo me nešto što je Martin rekao: svijetu je ostalo još samo 30-ak žetvi konvencionalne poljoprivrede. Pitala sam ga da to pojasni.

– Ostalo nam je još jako malo žetvi. Neka istraživanja govore o tome da imamo još samo 30 žetvi konvencionalne poljoprivrede. Problem je iskorištavanje zemlje za velike prinose i dobit pojedinaca. Eko-poljoprivreda i održivost su jedini načini da spasimo poljoprivredu, objasnio je Martin.

Visoko gospodarsko učilište je najstarija visokoobrazovna ustanova u Hrvatskoj i jedna od najstarijih u Europi koje se bave agronomijom. Ponosni su na tradiciju koja seže 160 godina u prošlost, ali i na studijske programe koje kontinuirano osvježavaju u skladu s izazovima moderne poljoprivrede, doznala sam. VGUK danas velik naglasak stavlja upravo na ekologiju, tehnologiju i znanstveni pristup, objasnili su mi Martin i Kyara.

Martin Topljak i Kyara FIčko

Martin i Kyara u zajedničkoj prostoriji studenata VGUK-a | Foto: Stella Ćaleta, srednja.hr

Studira biljne znanosti kako bi unaprijedila OPG

Kyara Fičko, moja druga sugovornica, na VGUK je došla s posve drugim interesom, doznala sam. Njena obitelj je vlasnik OPG-a koji se bavi ratarstvom, a Kyara ga želi nastaviti razvijati. Zato se nakon prve godine opredijelila za smjer Bilinogojstvo.

– Do kraja treće godine preddiplomskog sam naučila sve o biljnim znanostima: od ratarske proizvodnje do ljekovitog bilja, vinograda, voćnjaka, ukrasnog bilja… Pokriveno je svo područje bilinogojstva. Planiram ići dalje pa je ovo Učilište sjajna podloga za daljnji studij biljnih znanosti, rekla je Kyara.

Posebnost VGUK-a, doznala sam, je da puno pažnje poklanjaju znanosti, što je neobično za jedan stručni studij. Učilište je jako dobro opremljeno unutarnjim (laboratoriji) i vanjskim praktikumima ( prostrani hektari poljoprivrednih površina i staje sa životinjama). Studenti imaju sve što im treba za istraživanja koja rade u okviru seminara, završnih i diplomskih radova, uključujući i podršku profesora.

VGUK

VGUK je opremljen laboratorijima u kojima studenti obavljaju svoja istraživanja | Foto: Stella Ćaleta, srednja.hr

Osim toga, Kyara je aktivna i kao predstavnica studenata u Jedinici za osiguravanje i unaprjeđivanje kvalitete Učilišta te kao članica Stručnog vijeća Učilišta. Istaknula je kako ih profesori nastoje uključiti u sve, tako da će motivirani studenti sigurno pronaći nešto za sebe.

– Profesori nas uključuju u sve. Studenti se osjećaju kao dio kolektiva, naglasila je Kyara prije nego me pozdravila – nakon našeg razgovora, naime, morala je dogovoriti detalje svog diplomskog rada koje će postati dio većeg istraživanja. Nije rijetko da studenti na taj način surađuju sa svojim profesorima, doznala sam, pa i njihovi diplomski radovi budu objavljeni u stručnim časopisima.

Kyara Fičko

Kyara je trenutno studentica treće godine stručnog preddiplomskog studija Poljoprivrede, smjer Bilinogojstvo pri VGUK-u | Foto: Stella Ćaleta, srednja.hr

Na VGUK ju dovela ljubav prema životinjama

Pozdravila sam Martina i Kyaru, a svoju iduću sugovornicu zatekla sam kako upravo završava s jahačkim treningom. Ana Kolar je studentica VGUK-a na usmjerenju Zootehnika. Rodom je iz Dugog Sela, završila je srednju Agronomsku školu u Zagrebu, a nakon srednje škole bila je odlučna studirati nešto vezano za životinje.

– Kad sam vidjela nastavni plan VGUK-a i koliko ima stručne prakse, i koliko imaju životinja, štala, prirode… odmah sam znala da tu želim studirati. I nisam požalila! Odmah prvi dan nastave smo imali praksu, to mi se jako sviđalo. Iz svakog predmeta imamo vježbe, ne bubamo napamet, sve što učimo odradimo i u praksi, ispričala mi je Ana.

VGUK velik naglasak stavlja na praktični dio nastave, a studenti na trećoj godini preddiplomskog studija odrade čak 420 sati stručne prakse. Studenti zbog toga nakon studija vrlo brzo pronalaze posao.

Ana Kolar

Ana je odabrala smjer Zootehnike, a posebno joj se sviđa što je velik fokus na dobrobiti životinja | Foto: Stella Ćaleta, srednja.hr

Nisu samo broj

Ani je ipak najvažniji dio studija Akademski konjički klub učilišta, kroz smijeh mi otkriva. Oduševilo ju je što nakon predavanja može ići jahati. VGUK je pravo mjesto za nekoga tko ima dobrobit životinja na umu, kao što je to slučaj s Anom.

– Ovdje je velik naglasak na dobrobit životinja, imamo predmete koji govore o tome, imamo veterinarstvo, predmete o pojedinim životinjskim vrstama. Bavimo se time kako imati zdravu i dobru životinju. Ne bavim se toliko njihovim proizvodima, vegetarijanka sam, rekla mi je.

VGUK

Na Učilištu skrbe o velikom broju različitih životinja | Foto: Stella Ćaleta, srednja.hr

Nema zacrtan plan za budućnost, ali sigurna je da se želi baviti životinjama, doznala sam. Na moje pitanje o tome što je najveća prednost njenog studija, odlučno mi je odgovorila: odnos profesora prema studentima.

– Profesorima stvarno nismo samo broj, svi nas znaju po imenima. Brinu o tome da imamo dobar odnos. Uz puno poštovanja, naravno, istaknula je Ana.

Dok mi je pokazivala predavaonice, sretali smo profesore i druge studente koji bi zastali i srdačno s njom popričali. Završili smo s razgledavanjem, Ana me pozdravila i pridružila se grupici studenata na koju smo naišli, a ja sam se uputila nazad prema asfaltu i gradskoj vrevi Zagreba.

Ana Kolar, Iva Rojnica i student

Ana, predavačica Učilišta i student | Foto: Stella Ćaleta, srednja.hr

Više o studentima i studentskim projektima VGUK-ovaca, kao i mogućnostima studija na Učilištu, možete pročitati na njihovoj web stranici.
________________________________________________________________________
Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima

VGUK
Share via
Copy link
Powered by Social Snap