Pretraga

13 studenata otkrilo koliko su zadovoljni Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije

A- A+

Iskustva starijih studenata i pokoji savjet s njihove strane, sasvim su sigurno od velike koristi maturantima pri donošenju odluke o njihovom budućem studiju. Stoga je uz prikupljanje informacija iz studijskih programa pojedinih fakulteta, korisno raspitati se i o iskustvima sadašnjih studenata. Iz tog razloga prenosimo izjave 13 studenata Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije.

Šumarski fakultet

Prenosimo izjave 13 studenata koji su podijelili svoja mišljenja o Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu | Foto: Fakultet šumarstva i drvne tehnologije (FŠDT Zagreb)

Studenti različitih godina, studija i smjerova Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu odlučili su pomoći svojim budućim kolegama. Podijelili su svoja razmišljanja iz vremena prije upisa, potencijalne druge izbore, faktore koji su utjecali na njihovu odluku te koliko su s njom zadovoljni. Otkrijte kojim segmentima studija su najzadovoljniji te procijenite je li ovaj fakultet dobar izbor i za vas.

Mihaela Šlegl, studentica 1. godine diplomskog studija Oblikovanje proizvoda od drva

Do samog kraja srednje škole nisam znala što ću upisati. Na popisu su se nalazili razni fakulteti, uglavnom iz područja biotehničkih znanosti, no na kraju je moj izbor bio studij drvne tehnologije zbog čega nimalo ne žalim. Mnogi zapravo ne shvaćaju u potpunosti što je to drvna tehnologija te kolike mogućnosti ona nudi. Osobno me je najviše privuklo konstruiranje namještaja, kao i cijeli proces koji je potrebno proći da bi se izradio jedan proizvod. Kada završim fakultet, voljela bih raditi kao tehnolog u tvrtki koje se bavi proizvodnjom namještaja. Zato mogu sa sigurnošću reći da sam se maksimalno zaljubila u svoju buduću struku!

Šumarski fakultet

Mihaela Šlegl, studentica 1. godine diplomskog studija Oblikovanje proizvoda od drva, | Foto: FŠDT Zagreb

Bruno Uroda, student 3. godine preddiplomskog studija Urbano šumarstvo, zaštita prirode i okoliša

Završio sam srednju školu za ekološkog tehničara i prvi izbor mi je bio Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) – Znanosti o okolišu, no kako tamo nisam upao, upisao sam preddiplomski studij Urbano šumarstvo, zaštita prirode i okoliša jer je najsrodniji mom prvom izboru.

Za učenje i polaganje gradiva su mi najviše pomogle razne laboratorijske vježbe i terenske nastave kojih na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije ima na pretek. Profesori su pristupačni, a nakon završenog studija imat ću veliki spektar znanja i mogućnosti rada u raznim poslovnim sektorima. Ekologija je kod nas još nedovoljno istraženo zanimanje koje ima veliki potencijal u bližoj budućnosti.

Šumarski fakultet

Bruno Uroda, student 3. godine preddiplomskog studija Urbano šumarstvo, zaštita prirode i okoliša | Foto: FŠDT Zagreb

Filip Kalafatić, student 2. godine diplomskog studija Šumarstvo, smjer Tehnike, tehnologije i management u šumarstvu

Iako je moj prvi izbor bio studij molekularne biologije na PMF, nakon razgovora s roditeljima koji su rekli kako me više vide u šumarstvu, te kako mi spoj ureda i terena puno više odgovara, odlučio sam upisati Fakultet šumarstva i drvne tehnologije i nisam ni dana požalio svoju odluku. Nastava, laboratorijske vježbe i tereni daju odličan uvid u sve aspekte šumarstva, te čine studij puno zanimljivijim. Tereni su mi omogućili da obiđem cijelu Hrvatsku i jedan dio Europe, gdje sam vidio što je zapravo šumarstvo u praksi i tako lakše usvojio nastavno gradivo.

Filip Kalafatić

Filip Kalafatić, student 2. godine diplomskog studija Šumarstvo, smjer Tehnike, tehnologije i management u šumarstvu | Foto: FŠDT Zagreb

Lora Grgurić, studentica 3. godine preddiplomskog studija Urbano šumarstvo, zaštita prirode i okoliša

Kako sam se od djetinjstva bavila sportom, u vrijeme upisa na fakultet razmišljala sam o upisu na Kineziološki fakultet. Ipak sam odlučila da moj odabir bude biotehnološko zanimanje i to baš Fakultet šumarstva i drvne tehnologije. Nijednoga trena nisam požalila što su mi se karte ovako posložile. Nakon brojnih terena, upoznavanja s poslom koji me jednog dana očekuje, shvatila sam benefit svog budućeg zanimanja. Pored teorije koju naravno moramo naučiti, fakultet nas nagrađuje time što nam omogućuje praktičnu nastavku na terenu i u laboratoriju, gdje dobivamo dodatni spektar znanja i pripremu da budemo što kompetentniji u svom području.

Šumarski fakultet

Lora Grgurić, studentica 3. godine preddiplomskog studija Urbano šumarstvo, zaštita prirode i okoliša | Foto: FŠDT Zagreb

Katarina Meštrović, studentica 1. godine diplomskog studija Šumarstvo, smjer Uzgajanje i uređivanje šuma s lovnim gospodarenjem

Već sam više godina prije upisivanja fakulteta znala da će mi na listi izbora biti samo Fakultet šumarstva i drvne tehnologije. Nakon što sam detaljnije istražila što se točno uči na studiju šumarstva, iznenadila me raznolikost i opširnost gradiva na svim razinama studija. Još uvijek nisam odlučila koji će od mojih interesa prevagnuti kao moje buduće zanimanje, ali ne brinem jer mi fakultet pruža znanje za više stručnih područja.

Studiranje na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije mi je ispunilo sva očekivanja. Od vrlo stručnih profesora, nezaboravnih terenskih nastava s kolegama koje odavno zovem prijateljima do svih neprospavanih noći i stresnih ispitnih rokova. Sve su to razlozi zašto svoj fakultet ne bih mijenjala ni za jedan drugi.

Šumarski fakultet

Katarina Meštrović, studentica 1. godine diplomskog studija Šumarstvo, smjer Uzgajanje i uređivanje šuma s lovnim gospodarenjem | Foto: FŠDT Zagreb

Franko Lončar, student 2. godine preddiplomskog studija Drvna tehnologija

Pri odabiru fakulteta bio sam neodlučan, ali s obzirom na to da me od malena zanimalo kako se neki objekti konstruiraju, ta me znatiželja povukla na studij drvne tehnologije. Osjećao bih ponos kad bi rekao svojim prijateljima da sam ja dizajnirao baš taj komad namještaja.

Ova struka se širi i mislim da će mi ovaj studij dati širinu znanja na koje se sve načine može iskoristiti drvo. S obzirom da sam tek na 2. godini nisam još iskusio sve što ovaj fakultet nudi, ali za sada sam prilično siguran da je bio dobar izbor te da ću i svoj  diplomski studij upisati na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije.

Franko Lončar

Franko Lončar, student 2. godine preddiplomskog studija Drvna tehnologija | Foto: FŠDT Zagreb

Vid Kvakan, student 1. godine diplomskog studija Oblikovanje proizvoda od drva

Do zadnjeg razreda srednje škole nisam bio siguran koji fakultet bih upisao, ali pošto mi je otac stolar, do mature je moj izbor postao jasan. Pomažući njemu shvatio sam koliko je drvo lijep i svestran materijal pa sam se odlučio za studij drvne tehnologije. Od početka studija profesori su me poticali da usvojim što više znanja prije nego što se zaposlim. Najljepši dio studiranja na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije su mi vježbe i timski rad koji se razvija kroz njih, a i brojne terenske nastave kroz koje sam vidio veliki dio Hrvatske.

Vid Kvakan

Vid Kvakan, student 1. godine diplomskog studija Oblikovanje proizvoda od drva | Foto: FŠDT Zagreb

Ivona Josipović, studentica 2. godine preddiplomskog studija Drvna tehnologija

Ljubav prema dizajnu i crtanju odvela me na Fakultet šumarstva i drvne tehnologije. Do kraja srednjoškolskog obrazovanja nije me privlačio ni jedan fakultet u potpunosti, no kada sam se upoznala sa studijem drvne tehnologije na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije nisam morala više razmišljati i donijela sam konačnu odluku. Bitno je naglasiti kako me oduvijek zanimao dizajn namještaja, njegovo oblikovanje, proizvodnja i obnavljanje. Još uvijek tako zamišljam svoj budući posao. Osim što volim dizajn, drvo mi je najdraži i najtopliji materijal, a studij drvne tehnologije mi nudi da sve svoje ideje i strasti prenesem u djela. Najbolja stavka studiranja na ovom fakultetu je obiteljska atmosfera koja prevladava među kolegama i profesorima. Htjela bih još naglasiti kako je zaposlenje nakon fakulteta uglavnom zagarantirano i to u vrlo kratkom roku.

Šumarski fakultet

Ivona Josipović, studentica 2. godine preddiplomskog studija Drvna tehnologija | Foto: FŠDT Zagreb

Vedrana Plavčić, studentica 3. godine preddiplomskog stručnog studija Drvna tehnologija

Budući da dolazim iz države koja ima jako lijepu prirodu, bogata je šumama i u kojoj je jako razvijena industrija, dugo sam razmišljala koji fakultet upisati nakon završene Opće gimnazije. Moram priznati da sam kao i moji roditelji bila malo skeptična kada sam im rekla da želim upisati stručni studij na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu. No, tek sada kada se približavam završetku preddiplomskog studija shvatili smo da je ovaj studij zapravo bio pravi izbor.

Na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije imamo jako puno vježbi, terensku nastavu kao i stručnu praksu što ovaj fakultet čini jako zanimljivim, a ujedno nam i daje mogućnost da što više učimo i stječemo znanje kroz samostalan rad.

Kao veliku prednost izdvojila bih pristupačnost nastavnog osoblja fakulteta te njihovo zalaganje za svakog studenta pojedinačno kako bi što prije shvatili i usvojili gradivo.

Vedrana Plavčić

Vedrana Plavčić, studentica 3.godine preddiplomskog stručnog studija Drvna tehnologija | Foto: FŠDT Zagreb

Karlo Pešić, student 2. godine diplomskog studija Šumarstvo, smjer Tehnike, tehnologije i management u šumarstvu

Na početku moram biti iskren i priznati da Fakultet šumarstva i drvne tehnologije nije bio moj prvi izbor prilikom upisivanja fakulteta, ali uvijek sam bio više naklonjen fakultetima iz tehničkog, biotehničkog i prirodoslovnog područja. Bilo je tu raznih izbora poput studija medicine ili farmacije, ali je ipak moja ljubav prema prirodi prevagnula i odlučio sam se za studij šumarstva.

Jedna od ključnih prednosti fakulteta su laboratorijske vježbe i terenska nastava, putem kojih lakše stječemo potrebno znanje, jer smo suočeni s jasnom slikom onoga što se nalazi u knjizi.

Što se tiče budućnosti, veselim se svakoj prilici radu u struci, bilo u javnom ili privatnom sektoru, a razmišljam i o upisivanju poslijediplomskog studija.

Danas, na Fakultet šumarstva i drvne tehnologije gledam kao nezaboravnu avanturu koja mi je pružila puno znanja, izazova, boli i sreće. Pripremila me za nadolazeće izazove, dala mi dovoljno znanja za daljnji razvoj i zapošljavanje.

Šumarski fakultet

Karlo Pešić, student 2. godine diplomskog studija Šumarstvo, smjer Tehnike, tehnologije i management u šumarstvu | Foto: FŠDT Zagreb

Josip Gavranović, student 2. godine diplomskog studija Drvnotehnološki procesi

Studij drvne tehnologije mi prilikom upisa fakulteta nije bio prvi izbor. Dvoumio sam se neko vrijeme što odabrati i bio sam veoma skeptičan oko odabira, ali pri donošenju odluke o upisu pomogao mi je razgovor s obitelji i poznanicima koji su zaposleni u drvnoj industriji.

Laboratorijske vježbe i terenske nastave su razlog zbog kojega nisam požalio oko donošenja odluke o upisu studija drvne tehnologije. Terenske nastave su mi omogućile upoznavanje različitih proizvodnih pogona po cijeloj Hrvatskoj, te stjecanje novih znanja kroz razgovor u obilasku pogona i uvida u sve ono što naučimo na predavanjima.

Nakon završetka studija imam više mogućnosti, a sebe u budućnosti vidim kao tehnologa u proizvodnji drvenih podova ili proizvodnji drvenih konstrukcija. Veselim se radu u struci i nadam se da će stečeno znanje na fakultetu biti izvrsna podloga u poslovnoj karijeri.

Josip Gavranović

Josip Gavranović, student 2. godine diplomskog studija Drvnotehnološki procesi | Foto: FŠDT Zagreb

Nikola Rukavina, student 1. godine diplomskog studija Oblikovanje proizvoda od drva

Prije upisa sam se dvoumio između Prometnog fakulteta i studija drvne tehnologije na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije. Zbog zanimanja za obradu drva, jer sam od malih nogu vrijeme provodio s djedom u tesarskoj radionici, prevladao je studij drvne tehnologije. Tijekom studiranja sam shvatio da je moj izbor bio ispravan. Tome je doprinijela i atmosfera na fakultetu, profesori koji su pristupačni i otvoreni. Osim toga, tu su i stariji kolege koji su u svakom trenutku spremni pomoći.

Nikola Rukavina

Nikola Rukavina, student 1. godine diplomskog studija Oblikovanje proizvoda od drva | Foto: FŠDT Zagreb

Izdvojeni članak

Ovo je fakultet s najviše terenskih nastava u cijeloj Hrvatskoj

Dominik Kokotović, student 2. godine diplomskog studija Oblikovanje proizvoda od drva

Prije upisa na Fakultet šumarstva i drvne tehnologije bio sam takozvani „vječni student“. Ne znajući što želim od života odustao sam od dva fakulteta, potrativši više godina života. Malo stariji i malo mudriji upisao sam Fakultet šumarstva i drvne tehnologije, studij drvne tehnologije, i nikada nisam požalio. Taj me studij privukao mogućnostima oblikovanja i konstruiranja drvnih proizvoda. Profesori su korektni te uvijek spremni pomoći i beskompromisno prenijeti svoje znanje. Pomoću brojnih terenskih nastava, projekata, buduće stručne prakse i radionice, fakultet je samo još više pobudio moju zainteresiranost i pripremio me na budući rad. Danas me do završetka studija dijeli samo par mjeseci te, sa sigurnošću, mogu reći da se veselim budućem radu u struci.

Nakon pogrešnih izbora, ovo je bio pravi izbor za mene!

Dominik Kokotović

Dominik Kokotović, student 2. godine diplomskog studija Oblikovanje proizvoda od drva | Foto: FŠDT Zagreb

___________________________________________________________________________________________________

Tekst je nastao kao dio native studija portala srednja.hr i Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije.

13 studenata otkrilo koliko su zadovoljni Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap