Pretraga

Čak sedam tisuća prijavljenih studenata neće dobiti državnu socio-ekonomsku stipendiju

A- A+

I u ovoj akademskoj godini studentima se dodjeljuje 10.000 državnih socio-ekonomskih stipendija u godišnjem iznosu od 10.800 kuna. Prijave na natječaj zaključene su ovog utorka, a brojka prijavljenih studenata značajno premašuje broj stipendija za koje su osigurana sredstva.

Foto: Pixabay

Natječaj za dodjelu 10.000 državnih socio-ekonomskih stipendija za akademsku godinu 2020./2021. redovitim studentima visokih učilišta u Hrvatskoj završen je ovog utorka u podne.

Za 10.000 stipendija 17.202 prijava

No, bez stipendije će ostati oko sedam tisuća prijavljenih. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja priopćili su kako su se ove godine na natječaj prijavila čak 17.202 studenata, slično kao i proteklih godina.

Izvor podataka: MZO

Isto kao prethodnih godina, mjesečni iznos stipendije je 1.200 kuna, a ona se dodjeljuje za devet mjeseci akademske godine. Dobitniku stipendije će, dakle, biti ukupno isplaćeno 10.800 kuna.

Razultati najkasnije u roku od 60 dana

Studentima koji su sudjelovali u natječaju sada preostaje pričekati rezultate, koji, prema Pravilniku Ministarstva, moraju biti objavljeni najkasnije u roku od dva mjeseca

– Sukladno Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju na temelju socio-ekonomskog statusa, članak 16. navodi da će se rang liste objaviti najkasnije nakon 60 dana od dana zatvaranja natječaja, poručuju studentima iz Ministarstva.

Ipak, valja naglasiti kako je prethodnih godina Ministarstvo i prije tog roka objavljivalo rezultate. Rang liste u 2019. objavljene su 4. prosinca, a isplata prve tri rate započela je već dva tjedna kasnije.

Izdvojeni članak
stipendije

Studenti, provjerite mailove: Započeo proces dodjele STEM stipendije od 10.800 kuna

Podsjetimo za kraj, započela je i procedura dodijele STEM stipendija za koju se studenti ne prijavljuju na natječaj, već sustav automatski prepoznaje potencijalne korisnike i rangira ih temeljem podataka visokih učilišta. Studentima STEM područja su u ponedjeljak poslani prvi mailovi kojima ih Ministarstvo potiče da provjere točnost svojih podataka u sustavu budući da će se bodovi dodjeljivati temeljem njih te će tako biti izrađena rang-lista korisnika. Više o ovoj temi pročitajte na poveznici.