Pretraga

U dalekoj Keniji navijaju za naše Vatrene zahvaljujući nezaboravnoj plemenitoj akciji zagrebačkih studenata!

A- A+

Podrška nogometnoj reprezentaciji Hrvatske stiže sa svih strana svijeta, a za jednu su zaslužni isključivo zagrebački studenti i njihova plemenita akcija otprije tri godine. Tada je 147 studenata zagrebačkog sveučilišta ležalo 147 sekundi na tlu ispred zgrade Sveučilišta u spomen na 147 ubijenih kenijskih studenata. Akcija ‘147 sekundi za Keniju’ urezala se u pamćenje mnogima, tako i nekima u Keniji koji zahvaljujući tome ovih dana navijaju za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu!

foto: Marko Matijević/srednja.hr

Prije tri godine, 2. travnja 2015., u 5 sati i 30 minuta ujutro po lokalnom vremenu, nekoliko do zuba naoružanih pripadnika islamističke terorističke organizacije Al- Šabab (Mladost), koja se povezuje s Al- Kaidom, upalo je na Sveučilište u Garissi u Sjeveroistočnoj kenijskoj provinciji. Za 15 sati koliko je trajala opsada, ubili su 147 ljudi te ranili još najmanje 80, od ukupno oko 800 koliko ih je tada studiralo na spomenutom sveučilištu.

S ciljem skretanja pozornosti hrvatske javnosti na ovaj stravičan događaj, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu tada je organizirao nezaboravnu akciju ‘147 sekundi za Keniju’ u kojoj je 147 studenata nepomično ležalo 147 sekundi ispred zgrade Sveučilišta, a milenijskom fotografijom iz zraka to je ovjekovječio fotograf Šime Strikoman.

Foto: Šime Strikoman

Akcija zagrebačkih studenata otprije tri godine, ovih je dana aktualizirana. Za to je, naravno, zaslužan nogomet. Naime, vrhunski nastupi hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu podsjetili su Kenijce na plemenitu akciju zagrebačkih studenata, što je bilo presudno da se u polufinalnom ogledu Engleske i Hrvatske priklone našoj reprezentaciji i navijaju za Vatrene.

Svoju podršku iz daleke Kenije na Twitteru je pojasnio jedan od korisnika i poslao lijepu poruku zagrebačkim studentima da se dobra, plemenita djela uvijek pamte.