Pretraga

Obrazovni karton rukometaša: ‘Profesori na faksu znali su me puštati da odem malo ranije s predavanja’

A- A+

Počelo je Svjetsko prvenstvo u rukometu, a s njim je stiglo i novo sportsko ludilo koje je obuzelo Hrvate. Kao i prethodnih godina, odlučili smo sastaviti obrazovni karton naših rukometnih reprezentativaca te doznati kakve su škole ili fakultete završili.

Hrvatska rukometna reprezentacija

Hrvatska rukometna reprezentacija|screenshot: RTL

Hrvatska rukometna reprezentacija nastupa na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj, stoga smo odlučili pronaći podatke o njihovom obrazovanju. Mnogo njih je završilo fakultete, a neki su otvoreno rekli da su morali birati između odlaska na ispit i na utakmice. Napominjemo kako nismo mogli pronaći podatke o Marinu Jeliniću.

Dominik Kuzmanović

Dominik Kuzmanović, 21-godišnji vratar iz Dugog Sela, završio je gimnaziju prije tri godine, no nije poznato koju, prenosi gol.hr.

Dino Slavić

Informacija o obrazovanju Dine Slavića nema, ali prema njegovom privatnom Facebook profilu, završio je Školu za trgovinu i modni dizajn u Rijeci.

Mate Šunjić

Šunjić je jedan od obrazovanijih igrača. S odličnim uspjehom završio je gimnaziju u Metkoviću. Kako piše portal Likemetkovic.hr, njegov talent za matematiku je prepoznat još u osnovnoškolskim i gimnazijskim danima, kada je odlazio na državna natjecanja. Nakon srednje škole upisao je studij matematike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a magistrirao je 2010. godine.

U intervjuu za Jutarnji 2009. godine otkrio je da je bio odličan učenik i student, a otkrio je i kako je nerijetko morao birati između izlaska na ispit ili utakmice.

– Bilo je takvih situacija, profesori na faksu znali su me puštati da odem malo ranije s predavanja ili smo u mojem klubu Medveščak odgodili utakmicu ako je to bilo moguće. Imao sam razumijevanja s obje strane. No neki profesori na faksu i ne znaju da igram, a oni koji znaju nisu mi pravili probleme, pogotovo što nema mnogo studenata na matematici koji se profesionalno bave sportom, ispričao je Šunjić za Jutarnji.

Izdvojeni članak

Za Hrvatsku na Europskom igra i magistar matematike: ‘Nikada nemojte zapostaviti obrazovanje’

Lovro Mihić

Poznato je samo da je Mihić završio Osnovnu školu kralja Tomislava u Zagrebu, čime se škola u kojoj je napravio svoje prve rukometne korake jednom prilikom pohvalila na svojim stranicama.

Filip Glavaš

Filip Glavaš je završio talijansku osnovnu školu, a može se pohvaliti i diplomom Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Kako prenosi gol.hr, diplomu je stavio na prvo mjesto te je uvjeren da će se nakon kraja rukometne karijere baviti brodovima.

Paolo Kraljević

Prema privatnom Facebook profilu mladog Paola Kraljevića, završio je Športsku gimnaziju u Zagrebu.

Željko Musa

O Musi nema mnogo informacija, no ako je za suditi prema onima koje su objavljene na njegovom privatnom Facebook profilu, završio je srednju kemijsku školu.

Marin Šipić

Marin Šipić završio je srednju školu u Varaždinu, nakon koje je upisao studij sportskog menadžmenta u Čakovcu. Prema informacijama objavljenim na stranici Biografija.com, bilo mu je prenaporno putovati i uskladiti sve obaveze, pa je na koncu odustao od svog studija.

Nikola Grahovac

Nikola Grahovac završio je osnovnu školu u mjestu Plaški u Lici, nakon koje je upisao Gimnaziju Bernardina Frankopana u Ogulinu. Tu je gimnaziju pohađao dvije godine, pa se preselio u Zagreb gdje je školovanje nastavio u XII. gimnaziji. Fakultet nije upisao zbog rukometnih obaveza, prenosi Međimurska sportska mreža.

Leon Šušnja

Leon Šušnja završio je srednju školu u Kutini. Ostatak informacija nije poznat.

Izdvojeni članak

Preko 3.400 učenika sudjelovalo na sportskom državnom, ovo su najbolje škole u rukometu, košarci i futsalu

Domagoj Duvnjak

Kako prenosi Večernji list, Duvnjak je osnovnu školu završio u Đakovu, a omiljenu predmet bio mu je tjelesni. Nakon osnovne je upisao Gimnaziju A.G. Matoša u rodnom gradu, ali se u četvrtom razredu preselio u Zagreb, gdje je upisao IX. gimnaziju.

Budući da se već tada Duvnjak profesionalno bavio rukometom, ispite je u četvrtom razredu srednje škole polagao dopisno.

Luka Cindrić

Cindrić je završio Osnovnu školu Ivane Brlić Mažuranić u rodnom Ogulinu, gdje je završio i Obrtničku i tehničku školu, smjer računalstvo, piše Ogulin.hr.

Igor Karačić

Karačić je završio Osnovnu školu Bartola Kašića u Mostaru, gdje je bio odličan učenik. Nakon toga završio je Gimnaziju Mostar, a u istom gradu je diplomirao i na Fakultetu za međunarodne odnose i diplomaciju 2015. godine.

Zvonimir Srna

Zvonimir Srna, inače nećak proslavljenog reprezentativca hrvatske nogometne reprezentacije, Darija Srne, završio je Ekonomsku školu u Dubrovniku, piše Metković News.

Josip Šarac

O obrazovanju Josipa Šarca nema mnogo informacija, no poznato je da je pohađao Srednju strukovnu školu Ruđera Boškovića u Ljubuškom. Prema informacijama na portalu Ljubuški.info, Šarac je igrao rukomet i za svoju školsku reprezentaciju.

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Jeste li pravi rukometni znalac? Pokušajte odgovoriti na pitanje o bivšim izbornicima

Ivan Martinović

Ivan Martinović pohađao je školu za austrijske sportaše u Beču. Uz njegovo školovanje i sportsku karijeru, veže se jedna zanimljiva anegdota koju je prenio 24 sata. Naime, Martinović u jednom trenutku nije bio pozvan u austrijsku reprezentaciju jer je bio premlad i nedovoljno dobar.

Zahvaljujući hrvatskim korijenima, otišao je u zadarski rukometni kamp gdje su ga treneri primijetili i pozvali na pripreme. Austrijanci su ubrzo shvatili da su pogriješili, pa su počeli pritiskati roditelje, a kad je Martinović odjenuo hrvatski dres, htjeli su ga izbaciti iz škole.

Razlog izbacivanja je bio taj što je škola bila za austrijske sportaše, a Martinović više nije bio austrijski sportaš. U situaciju se ubrzo umiješalo hrvatsko veleposlanstvo i riješilo problem.

Luka Šebetić

Šebetić je završio gimnaziju, a nakon toga upisao je i završio Ekonomski fakultet u Zagrebu. U intervjuu kojeg je radio učenik I. osnovne škole u njegovom rodnom gradu Bjelovaru, rekao je da se obrazovanje ne smije zanemariti.

– Osnovna i srednja škola nikako se ne smiju zanemariti, a fakultetsko obrazovanje bi bilo dobro nastaviti uz sport jer mislim da se može. No, to već može biti fleksibilnije u odnosu na sport, dok srednju školu treba završiti. Obrazovanje je uvijek na prvom mjestu, rekao je Šebetić.

Jakov Gojun

Gojun je završio osnovnu i srednju školu u Splitu, gdje je upisao i Kineziološki fakultet. Još je 2018. godine bio student KIF-a, no nije poznato je li ga do sada završio.