Pretraga

Damir Boras ostaje 80 % rektor: Od Učiteljskog dobio dozvolu za rad nakon 65. godine

A- A+

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras potpisao je ugovor o radu na neodređeno vrijeme 6. veljače s Učiteljskim fakultetom, a s radom je započeo 15. veljače, potvrdio nam je to dekan fakulteta Ivan Prskalo. Ugovor je potpisan na 20 posto radnog opterećenja, a tajnim glasovanjem na Fakultetskom vijeću odobren mu je nastavak rada na dvije godine, do 30. rujna 2019. godine. Rektorski mandat ističe mu godinu dana ranije.

Ilustracija Damira Borasa i Sveučilište

Izdvojeni članak

Studenti urudžbirali tortu i poklon rektoru Borasu za 65. rođendan i dobili pečat

U listopadu prošle godine studenti nekoliko fakulteta rektoru Damiru Borasu urudžbirali su tortu za njegov 65. rođendan, aludirajući da je vrijeme za odlazak u zakonsku mirovinu. Kako rektor nije imao potporu na matičnom Filozofskom fakultetu, koji mu je trebao dati dozvolu za produžetak rada, a koja je nedavno uskraćena akademiku Mislavu Ježiću, trebao se prebaciti na drugi fakultet od koje bi je dobio.

Rektoru se, kako smo pisali, kozmičkom slučajnosti otvorilo čak dva natječaja na Sveučilištu koja po speficikaciji odgovaraju njegovom životopisu. Prvo na Učiteljskom fakultetu, a onda i na Grafičkom fakultetu.

Tako je Učiteljski fakultet 20. prosinca otvorilo natječaj za redovitog profesora na neodređeno vrijeme.

– Učiteljski fakultet raspisuje natječaj za izbor u znanstveno-nastavno zvanje i na radno mjesto redovitog profesora za znanstveno područje društvenih znanosti, polje informacijske znanosti, grana informacijski sustavi, na neodređeno vrijeme, u punom radnom vremenu, na Odsjeku u Petrinji – 1 izvršitelj, stoji u natječaju.

Dekan Učiteljsko fakulteta Ivan Prskalo potvrdio nam je još krajem siječnja kako se rektor javio kao jedini pristigli kandidat, te da se još moraju dogovoriti s kojim datumom će ugovor biti potpisan. U međuvremenu se pojavila informacija kako rektor ne može potpisati dva ugovora u punom radnom vremenu kako je stajalo u opisu natječaja, ali se zato pojavio i natječaj Grafičkog fakulteta koji je također odgovarao znanstvenom opusu rektora Borasa.

Izdvojeni članak

Kozmička providnost: Oglas za posao koji idealno odgovara rektoru Borasu

Dekan Učiteljskog Prskalo: Rektor je zaposlen na 20% opterećenja u nastavi

Danas nam je pak dekan Učiteljskog, u iznimno korektnom vremenskom roku, potvrdio kako je rektor postao novi zaposlenik odsjeka u Petrinji te odgovorio je li rektor zaposlen na puno radno vrijeme.

– Prof. dr. sc. Damir Boras potpisao je ugovor o radu na neodređeno vrijeme 6. veljače 2017. godine s početkom rada 15. veljače 2017. godine. Ugovor je zaključen sukladno Članku 62 st.1. 2 i 4. Zakona o radu na 20% opterećenja budući je jedini prijavljeni kandidat aktualni rektor Sveučilišta u Zagrebu pa je njegovo opterećenje u nastavi umanjeno, u skladu s funkcijom na Sveučilištu. To se primjenjuje statutarnim odredbama i na dekane (20% opterećenja u nastavi) i prodekane (50% opterećenja u nastavi), pa je njihovo ukupno opterećenje 100%. Konkretno, rektor, za vrijeme trajanja mandata, 80% svojih profesionalnih obveza ispunjava u Rektoratu, a 20 % u nastavi na Učiteljskom fakultetu što čini puno radno vrijeme. Poslodavac ne smije derogirati pozitivne zakonske odredbe, rekao nam je dekan Učiteljsko fakulteta Ivan Prskalo.

Izdvojeni članak

Kozmička providnost pt.2: Rektor Boras neće na Učiteljski, ali može na Grafički

Fakultetsko vijeće Učiteljskog odobrilo rad rektora na još dvije godine nakon 65. godine

Damir Boras je iskoristio zakonsku mogućnost i zatražio od Učiteljskog fakulteta dozvolu za produžetak rada nakon 65. godine što mu je i omogućeno na rok od dvije godine. Rektor je tako izbjegao prisilnu mirovinu, a dozvola mu prema riječima dekana Prskala traje do rujna 2019. godine, dok mu rektorski mandat ističe u rujnu 2018. godine, što ostavlja mogućnost da se opet kandidira za poziciju rektora.

– Fakultetsko vijeće je na sjednici od 28. veljače 2017. godine tajnim glasovanjem, velikom većinom svojih članova donijelo odluku kojom se prof. dr. sc. Damiru Borasu odobrava produljenje ugovora o radu na rok od 2 (dvije) godine do zaključno 30. rujna 2019. godine, sukladno odredbama Članka 42. st. 8. Zakona o znanstvenoj djelatnosti te Članka 84b st 8. i Članka 120a Statuta Sveučilišta u Zagrebu. Učiteljski fakultet u želji osiguranja potrebnih nastavnika do sad je svakom nastavniku koji je ispunjavao zakonske uvjete produžio ugovor o radu. I u slučaju prof. dr. sc. Damira Borasa potpuno su ispunjeni kriteriji produljenja ugovora o radu budući se radi o redovitom profesoru u trajnom zvanju, vrhunskom znanstveniku i nastavniku nedvojbeno potrebnom svakom visokom učilištu, a u ovom slučaju Učiteljskom fakultetu. Produljenje ugovora o radu stupilo je na snagu potvrdom Vijeća društveno humanističkog područja Sveučilišta u Zagrebu od 8. ožujka 2017. godine, otkrio nam je dekan Prskalo.