Pretraga

Studenti urudžbirali tortu i poklon rektoru Borasu za 65. rođendan i dobili pečat

A- A+

Nakon dugo vremena i studentske pobune 2009. godine, studenti zagrebačkog Sveučilišta izveli su zajedničku akciju, točnije proslavu u organizaciji plenuma TTF-a i FFZG-a. Prigoda je bila 65. rođendan rektora Damira Borasa koji je uz tortu dobio i poklon (op. glavica kupusa), a rođendan je bio tematski nazvan ‘Sretna penzija’.


Izdvojeni članak

Propala sjednica Vijeća FFZG-a: Da rektor ima interes na drugim fakultetima, i tamo bi se raspuštali zborovi

Studenti su ogorčeni sa situacijom na Sveučilištu gdje se zakoni selektivno primjenjuju kao u primjeru Studentskog zbora Filozofskog fakulteta koji je razriješen zbog manjka studentskih predstavnika u Fakultetsko vijeću, premda je situacija slična na brojim drugim fakultetima u državi, o čemu smo detaljno pisali više puta. Studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta traže od rektora Borasa da se očituje o problemima na njihovom fakultetu, od kojih se izdvaja uzimanje indeksa tijekom akademske godine kako bi se upisivao pad i ponovni upis predmeta.

Bivši dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić suspendiran je dužnosti jer je navršio 70. godina u ovoj akademskoj godini, a prethodno je dobio dozvolu za nastavak rada nakon 65. godine od svog matičnog fakulteta. U istoj situaciji nalazi se rektor Damir Boras koji je danas navršio 65. rođendan te bi po sili zakona trebao u penziju, osim ako mu nastavak rada ne odobri Fakultetsko vijeće Filozofskog, ili ako se ne prebaci na drugi fakultet gdje bi predavao, što je također opcija. Današnjom akcijom, studenti su željeli upozoriti rektora Damira Borasa kako sat otkucava, a da podršku Fakultetskog vijeća na svojem faksu nema, što se pokazuje s nedostatkom kvoruma na njoj.

Rektor je tako prva javna osoba u Hrvatskoj koja je rođendan proslavila u svim udarnim tv emisijama, ali i s pečatom na poklonu. Studenti su htjeli biti sigurni kako će torta doći do njegovih ruku, pa su je urudžbirali, za što su dobili pečat, na što je jedan student dobacio portiru Sveučilišta ‘Gdje je pečat na torti?’. Napomenimo, rektor Boras je za Dnevnik HRT-a rekao kako nema problema s njegovim godinama.

Izdvojeni članak

Rektor Boras s medijima komunicira putem priopćenja, teška pitanja ga ne zanimaju

Povodom brojnih problema na Sveučilištu, na Filozofskom fakulteta održana je tribina Sveučilište i legalnost. Među govornicima su bili bivši rektor Aleksa Bjeliš i jedan od autora Zakona o studentskom zboru Ivo Josipović koji je izrazio negativno mišljenje o nelegalnom razrješenju Studentskog zbora. Opširan izvještaj i video s tribine pogledajte ovdje.

Slične zaključke donio je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja čije zaključke izdvajamo, a cijelu argumentaciju prenosimo u dokumentu na kraju teksta.

  • donošenje odgovarajuće odluke kojom se svim prodekanima imenovanima od strane Fakultetskog vijeća FF-a, a predloženih od strane razriješenog dekana Previšića omogućava nastavak njihova rada na toj dužnosti sve dok njihov mandat traje ili do drugačije odluke Fakultetskog vijeća
  • konstatiranje da u radu Fakultetskog vijeća FF-a zakonito može sudjelovati onaj broj studenata koji je izabran na izborima za studentski zbor FF-a 2015. godine
  • raspisivanje dopunskih izbora za dva člana studentskog zbora FF-a
  • sazivanje i održavanje sjednice Fakultetskog vijeća FF-a
  • raspisivanje natječaja za izbor novog dekana u roku od 30 dana od dana imenovanja vršitelja dužnosti dekana
  • provođenje izbora za novog dekana u roku od 3 mjeseca

Pravna analiza – Kriza upravljanja FFZG by srednja.hr on Scribd