Pretraga

Dekan o policiji na KiF-u: ‘Dio okupljenih nasrnuo je na zaštitare, nasilno su ušli na fakultet’

A- A+

Na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu COVID potvrde odnosno test od ovog su utorka obavezne i za studente. Ispred tog fakulteta danas su se okupile osobe nezadovoljne tom odlukom, te su na fakultet uspjeli ući bez COVID potvrde. Dekan Tomislav Krstičević kaže nam kako je među okupljenima bio tek manji broj studenata KiF-a, a neki od okupljenih uopće nisu dio studentske populacije. Policiju je, dodaje, pozvao zbog nasrtaja na službenu osobu i nasilnog ulaska na fakultet.

Foto: srednja.hr/Facebook

Nakon odluke Kineziološkog fakulteta da je za ulazak u tu ustanovu i studentima potrebna COVID potvrda, odnosno drugi dokaz da su cijepljeni, testirani ili preboljeli COVID, skupina nezadovoljnih osoba okupila se jutros pred tim faksom.

U zgradu fakulteta ušli su bez COVID potvrde te pobjedonosno pozirali za fotografiju objavljenu na Facebook stranici Studenti za slobodu. Posla je imala i policija koju je pozvao dekan Tomislav Krstičević.

Dekan: ‘Dio grupe okupljene pred zgradom fakulteta nasrnuo je na zaštitare’

– Točno je da sam pozvao policiju zbog nasrtaja na službene osobe na ulasku u zgradu i nasilnog ulaska većeg broja osoba u zgradu fakulteta. U 9:30 dio grupe okupljene pred zgradom fakulteta nasrnuo je na zaštitare i izgurao ih u predvorje fakulteta i na taj način nasilno ušli na Fakultet, a slijedili su ih ostali okupljeni ispred zgrade. Većina osoba koje su na taj način ušle u zgradu fakulteta nisu studenti Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ističe dekan Krstičević.

Pretpostavlja da je među njima bilo studenata s drugih sastavnica te ističe da je ondje bilo i osoba koje uopće nisu studenti.

– Dio okupljenih sigurno nisu dio studentske populacije. Tako da se ta grupa osoba koja je nasilno ušla u zgradu fakulteta ne bi baš mogla nazvati ‘skupinom studenata’, ističe dekan.

Izdvojeni članak

COVID potvrde od danas obvezne i za studente KiF-a: Neki ušli bez njih, dekan im pozvao policiju

Faks pokušao doći do podatka koliko studenata ima COVID potvrdu, no neki to bojkotirali

Podsjetimo, Kineziološki fakultet nastavu provodi kontaktno, ali za sve one koji ne žele pri ulasku pokazati COVID potvrdu nastava je organizirana online te dolazak na kontaktnu nastavu nije obavezan. Pitamo dekana i zašto je donesena odluka o tome da COVID potvrde, odnosno drugi dokaz o cijepljenju, testiranju ili preboljenju, moraju imati i studenti.

– Odluka je donesena iz niza razloga – od činjenice da se dio naše nastave održava u objektima koji nisu pod ingerencijom fakulteta, a za koje je potrebna spomenuta potvrda, praktične nastave koja se odvija u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, nastave na pojedinim predmetima koja se odvija u ustanovama u sustavu zdravstva, terenska nastava koja se odvija u inozemstvu, specifičnih oblika nastave za bliskim kontaktom između studenata, povećanom respiratornom aktivnosti za vrijeme pojedinih oblika nastave, itd. Odluka ostaje na snazi do promjene odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, odgovara nam Krstičević.

Pitali smo ga i zna li koliko studenta Kineziološkog fakulteta posjeduje COVID potvrdu.

– Fakultet i studentski zbor su u nekoliko navrata pokušali doći do tog podatka, ali jedan dio studenata to bojkotira pozivajući se na to da je takva informacija njihova osobna stvar, tako da postoje samo procjene koje se ne mogu tretirati kao službeni podatak, kaže nam za kraj dekan Krstičević.


COVID potvrde bile su tema našeg prvog podcasta Redakcija, pogledajte ga ispod:

Video s prvog studentskog okupljanja protiv COVID potvrda održanog ispred Filozofskog fakulteta u Zagrebu pogledajte u nastavku:

Copy link
Powered by Social Snap