Pretraga

Dekan Zdravstvenih studija Alan Šustić odbacuje optužbe iz priopćenja studenata

A- A+

U priopćenju za javnost koje su uputili studenti Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci žale se da su bez znanja prebačeni s Medicinskog fakulteta na FZS. Dekan Alan Šustić te predsjednik Studentskog zbora FZS-a Kruno Topolski optužbe navedene u priopćenju u potpunosti odbacuju. Tvrde da je problem riješen još prošle godine kada su dogovorene dvojne diplome. Obojica demantiraju i napise da su studenti namjerno bili onemogućeni razgovarati s ministrom zdravlja Sinišom Vargom te ističu da se ovoga puta buni svega nekoliko studenata.

Fakultet zdravstvenih studija i dekan Alan Šustić | Izvor: Radio Sova

Bez našeg znanja prebacili su nas na potpuno drugi fakulet, tvrde bivši studenti Medicinskog fakulteta, a sadašnji studenti Fakulteta zdravstvenih studija. Dekan Alan Šustić takve komentare oštro odbacuje.

– Odluka Senata Sveučilišta u Rijeci o osnivanju Fakulteta zdravstvenih studija donesena je u ožujku 2012. Na toj su sjednici, kao članovi Senata, bila prisutna i četiri studenta. Nakon toga ta je odluka objavljena na Fakultetskom vijeću Medicinskog fakulteta na kojem je pak bilo prisutno između petnaest i dvadeset predstavnika studenata. Zašto ti predstavnici nisu informirali studente, to ja ne znam, ali ako bilo tko očekuje da bih ja ili netko iz uprave Fakulteta trebao telefonirati svakom studentu i osobno ga obavijestiti, pogotovo zato što postoje njihovi predstavnici koji su svaki dan informirani o tome što se događa. Mislim da je svima sve jasno, izjavio je za srednja.hr dekan Fakulteta zdravstvenih studija Alan Šustić.

Rješenje doneseno još u studenome

Predsjednik Studentskog zbora Fakulteta zdravstvenih studija Kruno Topolski tvrdi da je problem prebacivanja studenata s Medicinskog fakulteta na Fakultet zdravstvenih studija riješen još u studenome prošle godine. Naime, tada su se studenti prvi put pobunili zbog činjenice da su, kako oni tvrde, bez njihovog znanja prebačeni na potpuno novi fakultet te da su to saznali tako što nisu mogli pristupiti Studomatu. Dogodilo se to na početku listopada prošle godine, rekao je Topolski.

– Kada se to prebacivanje dogodilo, ja sam bio predstavnik studenata fizioterapije u Studentskom zboru Medicinskog fakulteta i kada sam pitao što se događa, s njihove strane nisam mogao doći do informacije. Smetala me, naravno, ta situacija, i u potpunosti razumijem studente. Kao Studentski zbor reagirali smo sredinom studenoga. Prije nismo mogli jer smo kao zbor službeno osnovani 19. studenoga, kada sam ja i bio izabran za predsjednika. Zbog nezadovoljstva studenata sazvali smo sastanak s rektorom Sveučilišta Perom Lučinom i dekanima Medicinskog fakulteta Tomislavom Rukavinom te Fakulteta zdravstvenih studija Alanom Šustićem. Na tom su se sastanku ispričali studentima zbog situacije u kojoj su se našli, izjavio je predsjednik Studentskog zbora Topolski.

Diplomu isključivo Medicinskog fakulteta studenti više ne mogu dobiti

Taj je sastanak rezultirao dogovorom koji je u prosincu prešao u službeno rješenje – studenti će dobiti dvojnu diplomu. Ona će sadržavati nazive, pečate i potpise obaju dekana te će u diploma supplementu pisati dokad je određeni studijski program bio izvođen na Medicinskom, a otkad na Fakultetu zdravstvenih studija. Topolski smatra da je ovim rješenjem napravljen veliki kompromis te ističe da je nemoguće da studenti dobiju diplomu isključivo Medicinskog fakulteta zato što on više nema dopusnicu za izvođenje tih studijskih programa. No studenti očito tim rješenjem nisu zadovoljni, što su u priopćenju i naveli.

Iako, tvrdi Topolski, njemu se kao predstavniku studenata samo jedna osoba javila s pitanjem kada će se ta odluka početi provoditi. Topolski je i osobno prozvan u priopćenju studenata. Naime, navedeno je da je on izabran bez studentskih izbora te da studenti za njega nisu glasali. Topolski i to opovrgava.

– Izabran sam sukladno statutu Studentskog zbora Fakulteta zdravstvenih studija. U svibnju prošle godine održani su studentski izbori te sam tada izabran kao predstavnik studenata fizioterapije pri Studentskom zboru Medicinskog fakulteta. Na konstituirajućoj sjednici Studentskog zbora Fakulteta zdravstvenih studija predloženo je nekoliko studenata, a mene je skupština izabrala za predsjednika. Tako da je ova informacija u potpunosti netočna., naglasio je Topolski.

Topolski je komentirao i slabu izlaznost na studentske izbore uopće te nezainteresiranost studenata za kandidiranje na istima. Tvrdi da je taj problem najočitiji upravo na primjeru studija sestrinstva kada su se studentski izbori morali ponavljati zbog slabe izlaznosti.

Došlo je do nesporazuma radi uvjerenja o diplomi

No ako je dogovor postignut i dvojne diplome su u studenome prihvaćene kao rješenje, odnosno studenti će dobiti traženu diplomu Medicinskog fakulteta, postavlja se pitanje zašto sada opet dolazi do nezadovoljstva putem javnog priopćenja.

– Moje je mišljenje da su se studenti opet uplašili zato što su oni koji su nedavno diplomirali dobili potvrdu o diplomi na kojoj stoji samo Fakultet zdravstvenih studija. No radi se tek o uvjerenju o diplomi. Studenti moraju razlikovati uvjerenje o diplomi i diplomu kao takvu. Ona prava, službena diploma tiska se naknadno te će na njoj biti navedena oba fakulteta. Vjerujem da je opet došlo do krivih informacija te da su pomislili da je prvotno rješenje bilo varka. No studenti nisu dovoljno informirani o tome što se događa, niti su zainteresirani da do informacija dođu. Mi kao Studentski zbor također moramo poraditi na komunikaciji sa studentima, ali isto tako studenti bi trebali zanimati se za ono što se događa na Fakultetu, poručio je predsjednik Studentskog zbora Topoloski.

Problem u komunikaciji vidi i dekan Šustić koji navodi da mu nije jasno gdje je točno (opet) nastao problem. Naime, studenti su dobili ono što su htjeli – na diplomi će im pisati i Medicinski fakultet. Na pitanje zašto su onda opet izašli u javnost novim priopćenjem Šustić ima odgovor.

– Ne znam je li problem zaista u samom nazivu Fakulteta. Pa u svijetu postoji 76 zdravstvenih fakulteta. To je jedan osnovni način educiranja zdravstvenih radnika i većina je studenata prepoznala važnost postojanja ovog Fakulteta te ga doživljava kao svoju budućnost. Mi sada, zapravo, imamo jednu savršenu situaciju u kojoj liječnici educiraju medicinske sestre. Zašto jedan mali dio studenata to ne prepoznaje, ne znam, rekao nam je dekan Šustić.

Dekan tvrdi da se buni nekolicina studenata

Studenti su u priopćenju naveli i podatak da je na Fakultetu zdravstvenih studija u ponedjeljak, 02. veljače, gostovao ministar zdravlja Siniša Varga te da su bili namjerno onemogućeni obratiti mu se. Šustić i te tvrdnje demantira te ističe da je ministar gostovao na konferenciji na Fakultetu zdravstvenih studija koju je organizirao Zavod za javno zdravstvo.
Za potrebe konferencije jedna prostorija morala je biti ispražnjena, a studenti su predavanja slušali u prostoriji Medicinskog fakulteta.

– Mislim da je svakome jasno da to što je jedna mala grupa studenata rekla, nikako ne stoji. I ono što bih htio istaknuti je sljedeće – uvijek se govori da se studenti bune. No u ovom slučaju radi se zaista o nekoliko studenata, tvrdi Šustić.

Što se tiče školarina na koje se nezadovoljni studenti pozivaju, Topolski ističe da je školarina koju studenti u priopćenju navode ista za oba fakulteta, što znači da bi studenti platili isti iznos da su odmah upisali Fakultet zdravstvenih studija. Školarina za ovu vrstu izvanrednih stručnih studija propisana je od strane Sveučilišta u Rijeci te za nastavno i znanstveno područje prirodnih znanosti, biomedicine i zdravstva iznosi 9.240 kuna.

MZOS: Od listopada prenijeti postojeći studijski programi

Na naš se upit o ovoj situaciji očitovalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Iz nadležnog Ministarstva kažu da je uz suglasnost Medicinskog fakulteta u Rijeci, Fakultet zdravstvenih studija preuzeo izvođenje studijskih programa za koje Medicinski fakultet posjeduje dopusnice, odnosno, koji su upisani u Upisnik studijskih programa MZOS-a. Ugovorom o međusobnim pravima i obvezama Medicinskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija, na Fakultet zdravstvenih studija 1. listopada 2014. prenijeli su se postojeći studijski programi, osiguran je prelazak studenata i zaposlenika, prenesena je oprema u vlasništvo i osiguran je prostor potreban za obavljanje djelatnosti.

Komunikacija o novom ustroju i uvjetima prelaska studenata dužnost je Sveučilišta u Rijeci, a Ministarstvo je izdavanjem dopusnice Fakultetu zdravstvenih studija, naložilo da se u roku od 8 dana pokrene postupak reakreditacije novog visokog učilišta koji provodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje, kako bi se utvrdilo da kvaliteta studijskih programa i uvjeta izvođenja nije niti u kojem slučaju narušena u odnosu na način i kvalitetu izvođenja u odnosu na prethodnog nositelja studija.

Pitali smo i nekoliko studenata koje smo zatekli na Fakultetu zdravstvenih studija da se očituju studentskom priopćenju upućenom javnosti, no studenti koje smo zatekli nisu znali da priopćenje postoji prije njegove objave te su za njega čuli samo iz medija.